Δεν αξιολόγησε την Ελλάδα η Moody’s, διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για αναβάθμιση

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν προέβη εντέλει στην προγραμματισμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ο αμερικανικός οίκος Moody’s, κλείνοντας έτσι για δεύτερη φορά άδοξα τον κύκλο των ραντεβού με τη χώρα μας.

Βέβαια, η τακτική της μη αξιολόγησης δεν αποτελεί πρωτόγνωρη εξέλιξη ενώ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύλογη εξέλιξη, δεδομένου ότι τα στοιχεία ίσως δεν επέτρεπαν κάποια περαιτέρω ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος αξιολογεί την Ελλάδα στο Ba3 με σταθερές προοπτικές, δίνοντας στη χώρα τη χαμηλότερη βαθμολογία (τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα), καθώς οι S&P, Fitch και DBRS βαθμολογούν όλες την Ελλάδα δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Στον αντίποδα, η Scope Rating τον Σεπτέμβριο του 2021 αναβάθμισε την Ελλάδα σε BB+, δηλαδή μία κλίμακα πριν την επενδυτική βαθμίδα (investment grade).

Το βασικό σενάριο για τη Moody’s ήταν να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές, καθώς  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ακόμη επιλέξιμα για αγορές τα ελληνικά ομόλογα.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τις προηγούμενες ημέρες ο οίκος δημοσιοποίησε δύο εκθέσεις τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τις εγχώριες τράπεζες, οι οποίες δεν κόμιζαν κάτι το οποίο θα μπορούσε να τεκμηριώνει κάποια μεταβολή στο rating.

Όσον αφορά το επόμενο έτος, τον «χορό» των αξιολογήσεων ανοίγει η Fitch Ratings, στα μέσα Ιανουαρίου, με τους άλλους τρεις οίκους να ακολουθούν.