Δεν γίνεται χειρότερα για τον Μπάνκμαν Φράιντ

Δεν γίνεται χειρότερα για τον Μπάνκμαν Φράιντ
Πλέον ζητούμενο είναι να γίνει αντιληπτό το εύρος του αντικτύπου από την οικονομική κατάρρευση του Φράιντ

Αναμφίβολα, η εμβέλεια του Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ σε ό,τι αφορά το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων εκτείνεται πολύ πέρα από την FTX.com.

Και ενώ τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία είναι σε… περιδίνηση, δυνατοί «παίκτες» της βιομηχανίας αναφέρουν στο Fortune πως οι εταιρείες του αναμένεται να εκποιηθούν τους επόμενους μήνες.

Μέχρι χθες το ερώτημα το οποίο κυριαρχούσε ήταν πόσο βαθιά ήταν η τρύπα… Πλέον ζητούμενο είναι να γίνει αντιληπτό το εύρος του αντικτύπου από την οικονομική κατάρρευση του Φράιντ. Στη δίνη του κυκλώνα είναι δύο ανταλλακτήρια, τα FTX και FTX US, το Venture Capital FTX Ventures και ένα hedge fund, το Alameda Research – και οι τέσσερις οντότητες είναι ιδιαίτερα ενεργοί μετέχοντες στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα πρέπει να ρευστοποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους», δήλωσε ο Nic Carter, γενικός συνεργάτης της εταιρείας VC Castle Island Ventures και ένθερμος επικριτής των κεντρικοποιημένων εταιρειών κρυπτογράφησης. «Ανυπομονώ να το προσφέρω με 10 σεντ στο δολάριο».

Μια αυτοκρατορία

Σύμφωνα με στοιχεία από το Crunchbase, τα οποία δεν είναι πλήρη, η ομπρέλα FTX Ηoldings κατανέμεται στην Alameda Research με 184 επενδύσεις, στη FTX Ventures με 48 επενδύσεις και στην FTX με 21 επενδύσεις. 

Επίσης, η FTX και η FTX US έχουν πραγματοποιήσει εξαγορές, συμπεριλαμβανομένων περιουσιακών στοιχείων της προβληματικής Voyager Digital, σε συμφωνία που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο αντί 1,4 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η FTX Ventures επένδυε ενεργά πριν από τα προβλήματα της FTX. Η Έιμι Γου, η οποία είναι επικεφαλής του fund, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, της εταιρείας, είπε στο Fortune την περασμένη εβδομάδα ότι είχε αναπτύξει «σχεδόν» το ήμισυ του ποσού αυτού του έτους μέχρι σήμερα. Ο Μπάνκμαν-Φράιντ ήταν ο μοναδικός ετερόρρυθμος εταίρος ή επενδυτής του αμοιβαίου κεφαλαίου και η Γου περιέγραψε τη σχέση του με το αμοιβαίο κεφάλαιο ως «ουσιαστικά το οικογενειακό του γραφείο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γου εξήγησε επίσης τη σχέση μεταξύ της FTX Ventures και της Alameda. Όταν ορισμένες από τις εταιρείες της FTX Ventures λανσάριζαν ένα token, η Alameda «συχνά» ενεργούσε ως ο αντισυμβαλλόμενος διαπραγματευτής από την άλλη πλευρά, είπε.  

Παρότι ο Μπάνκμαν Φράιν  προσπαθεί επί του παρόντος να συγκεντρώσει κεφάλαια για να διασώσει την FTX και τα κεφάλαια των πελατών της, ο Carter από το Castle Island ανέερε ότι ζει σε μια «ανεσταλμένη πραγματικότητα, καθώς εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να επαναφέρει αυτό το πράγμα σε καλό δρόμο». «Η εμπιστοσύνη έχει πληγεί ανεπανόρθωτα», είπε ο Κάρτερ στο Fortune. «Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη από τους επενδυτές, γιατί κανείς δεν είναι αρκετά μεγάλος για να τους διασώσει».

«Η καλύτερη ομάδα εκεί έξω»

Ο Gautam Chhugani, διευθύνων σύμβουλος παγκόσμιων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στην Bernstein, δήλωσε ότι η FTX βρίσκεται σε μια δύσκολ κατάσταση και θα χρειαστεί άμεσα ρευστότητα, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα πρέπει να ξεφορτώσει ίδια κεφάλαια με discount έως και 50%.

Οι εταιρείες που συγκέντρωσαν μικρότερα ποσά από την FTX είπαν ότι δεν θα επηρεαστούν. Ένας εκπρόσωπος του δημιουργού του Bored Ape Yacht Club NFT Yuga Labs, ο οποίος έλαβε κεφάλαια από την FTX Ventures τον Μάρτιο, κατεύθυνε το Fortune σε ένα tweet που έδειχνε ένα μήνυμα συνομιλίας Discord που διέρρευσε από τον συνιδρυτή της Yuga Labs, Greg Solano, όπου έγραψε: «Η FTX ήταν ένας μικρός επενδυτής, μέρος του σπόρου μας, αλλά προφανώς λάβαμε αυτόν τον έλεγχο εδώ και πολύ καιρό. Δεν επηρεάζει τις δραστηριότητές μας».

Άλλοι μπορεί να μην είναι τόσο τυχεροί. Μια τέτοια εταιρεία, η οποία έλαβε χρηματοδότηση από την FTX και μίλησε στο Fortune υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι έλαβε προσφορές από πολλούς επενδυτές για να πουλήσει μετοχικό κεφάλαιο στην τιμή του τελευταίου γύρου ή πάνω από αυτό. Η πηγή πρόσθεσε ότι αρχικά η λήψη χρημάτων από τη σφαίρα FTX ήταν μια προφανής κίνηση: «Ήταν κυριολεκτικά η καλύτερη ομάδα εκεί έξω».

Κάποια VC εξακολουθούν να παρακολουθούν στο περιθώριο. «Όπως όλοι οι άλλοι, εξετάζουμε την κατάσταση» είπε στο Fortune μέσω email ο David Pakman, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία CoinFund, προσθέτοντας ότι δεν μπορούσε να πει «αν μας ενδιαφέρει ή όχι κάτι ακόμα».

Περιπλέκοντας το θέμα, το Information ανέφερε την Πέμπτη ότι η αυτοκρατορία Bankman-Fried είχε επενδύσει επίσης σε άλλα venture funds, με την Alameda να επενδύει τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δολάρια σε Paradigm και Alameda, και την FTX Ventures να δεσμεύει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε Sequoia Capital, Altimeter και Multicoin Capital.

Ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα επιβεβαίωσε στο Fortune ότι η Paradigm συγκέντρωσε ακριβώς 20 εκατομμύρια δολάρια από την Alameda, που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% των περιουσιακών στοιχείων του fund.  

«Τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα»

«Σε περίπτωση που μια εταιρεία είχε μια σημαντική επένδυση από την FTX μέσω μετοχών, ο κίνδυνος είναι ότι μια μειωμένη τιμή πώλησης θα μπορούσε να καθορίσει μια νέα τιμή. Σε δύσκολες στιγμές, οι αξίες είναι πάντα χαμηλότερες».

Ο Carter της Castle Island είπε ότι με τα σημάδια μείωσης που έχουν ήδη παρατηρηθεί σε όλο τον κλάδο, η πώληση δευτερογενούς μετοχικού κεφαλαίου με έκπτωση δεν θα έχει απαραίτητα αντίκτυπο. «Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για πωλητή με κίνητρα, επομένως οι μειώσεις δεν έχουν απαραίτητα τόσο μεγάλη σημασία» είπε.

Ο Michael Anderson, συνιδρυτής της εταιρείας VC Framework Ventures, που εστιάζει στην κρυπτογράφηση, είπε ότι η εταιρεία του δεν αγοράζει ακόμη τίποτα απευθείας από τις συμμετοχές της FTX.

«Το να πιάνουμε μαχαίρια που πέφτουν σίγουρα δεν είναι στην επενδυτική μας στρατηγική, είπε.

Ακόμη και με τις υφιστάμενες εταιρείες χαρτοφυλακίου της Framework, η εταιρεία πρέπει να αξιολογήσει τι θα συμβεί εάν η FTX επένδυε επίσης, με αυτό το μετοχικό κεφάλαιο πιθανόν να πέσει στα χέρια των πιστωτών ή της διαχείρισης τα επόμενα χρόνια.

Για τον Anderson, ό,τι συμβαίνει με τις συμμετοχές της FTX μπορεί να έχει τρομακτικό αποτέλεσμα, με την αποτυχία της αυτοκρατορίας να κλονίζει την εμπιστοσύνη σε ολόκληρο τον κλάδο. «Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη», είπε, «έτσι η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, δεν νομίζω ότι θα κάνει τα πράγματα χειρότερα, γιατί τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα».