O «βασιλιάς» Sam Bankman-Fried είναι… γυμνός και βυθίζει τα cryptos

O «βασιλιάς» Sam Bankman-Fried είναι… γυμνός και βυθίζει τα cryptos
Το wunderkind του οικοσυστήματος πανικόβαλε τους επενδυτές…

Όπως έχει γίνει γνωστό, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο του κόσμου, η Binance, προτίθεται να αγοράσει το ανταγωνιστικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, εν μέσω έντονης φημολογίας πως η FTX και συγγενής Alameda Research αντιμετωπίζουν κρίση ρευστότητας…

Η συμφωνία, η οποία, όπως και τόσα άλλα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δραματικής, από άποψη εξελίξεων εβδομάδας, αποκαλύφθηκε σε tweets. 

Οι οικονομικοί όροι της συναλλαγής δεν αποκαλύφθηκαν, ενώ το τμήμα ΗΠΑ της FTX  μια ξεχωριστή οντότητα γνωστή ως FTX US- δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία. Σημειώνεται πως στις αρχές του τρέχοντος έτους, η αξία της FTX ήταν 32 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Τα πράγματα έχουν κάνει τον κύκλο τους: καταλήξαμε σε μια στρατηγική συναλλαγή με την Binance για το FTX.com» είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της FTX, Sam Bankman-Fried έγραψε στο Twitter την Τρίτη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Binance, Changpeng «CZ» Zhao επιβεβαίωσε επίσης τη συμφωνία στο Twitter, λέγοντας ότι τα δύο ανταλλακτήρια υπέγραψαν μια μη δεσμευτική επιστολή προθέσεων.

Ο Bankman-Fried και ο Zhao είπαν πως το due diligence θα ξεκινήσει τις επόμενες δύο ημέρες.

Η επιρροή των FTX και Bankman-Fried είναι αναμφισβήτητα ακόμη μεγαλύτερη από αυτή της Three Arrows Capital, της οποίας η κατάρρευση προκάλεσε ένα κύμα πόνου σε ολόκληρο τον κλάδο πριν από λίγους μήνες. 

Συνεπώς, η έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με την πιθανή εξαγορά του FTX από την Binance Holdings και η ταχύτητα με την οποία συντάχθηκε, έβαλε τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων σε περίσκεψη.

Υποτίθεται πως ήταν διαφορετικός…

Ο Sam Bankman-Fried υποτίθεται ότι ήταν διαφορετικός από τους τύπους κρυπτογράφησης που κυκλοφορούν στην αγορά. Όλοι έκαναν λόγο για ένα  wunderkind, έναν 30χρονο με χάρισμα στα μαθηματικά που είχε χτίσει μια αυτοκρατορία και στη συνέχεια την επέκτεινε έξυπνα.

Εύλογα, η ξαφνική «κατάρρευση» και η διάσωση από την Binance άφησε την κοινότητα με το στόμα ανοιχτό. Σε κάθε περίπτωση, αν όλοι έχουν μάθει κάτι από τις καταρρεύσεις στον κλάδο -συμπεριλαμβανομένου του TerraUSD, του hedge fund Three Arrows Capital και της Celsius Network- είναι ότι οι δεσμοί που συνδέουν αυτό το εκκολαπτόμενο οικοσύστημα είναι διάχυτοι όσο και ευαίσθητοι.

«Πιστεύω ότι αν αυτή η bear market έχει αποδείξει κάτι, είναι ότι ο αυτοκράτορας δεν έχει ρούχα, είναι γυμνός» δήλωσε ο Marc Weinstein, συνεργάτης στην εταιρεία κρυπτογράφησης Mechanism Capital Ventures. «Ακόμη και έμπειροι θεσμικοί επενδυτές μπορούν να παρασυρθούν επενδύοντας σε καυτές συμφωνίες σε παράλογες αποτιμήσεις σε μια ανοδική αγορά».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κατάλογος των «χαμένων» που επένδυσαν στον Bankman-Fried σε γύρο χρηματοδότησης τον περασμένο Ιανουάριο ύψους σχεδόν 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ευρύς και περιλαμβάνει ονόματα όπως το Vision Fund της SoftBank Group Corp., το Ontario Teachers’ Pension Plan, το Singapore wealth fund Temasek Holdings Pte., το hedge fund Tiger Global Management και το Lightspeed Venture Partners.

Καταρρέει ο κλάδος…

Στο μεταξύ, καταρρέουν οι τιμές των κρυπτονομισμάτων, με τους επενδυτές να εκφράζουν πολλές επιφυλάξεις για τη φερεγγυότητα του ανταλλακτηρίου FTX… παρά το mega deal με την Binance, που αναμένεται να αναμορφώσει συνολικά την αγορά των κρυπτονομισμάτων, ύψους άνω του 1 τρισ. δολαρίων. Νωρίτερα, το bitcoin έχανε 11,5% στα 18.291 δολάρια, φτάνοντας πρόσκαιρα και τα 17.300 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο του από τον Νοέμβριο του 2020.

Ισχυρές απώλειες σημείωνε και το Εther (-17%), που έφτασε να πέφτει έως και τα επίπεδα των 1.228,89 δολαρίων. Επίσης, το FTT υποχωρούσε κάτω από το όριο των $7, σημειώνοντας απώλειες 70%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή Solana βρίσκεται επίσης υπό πίεση, αντιμετωπίζοντας πτώση 18%, καθώς τυγχάνει διαπραγμάτευσης κάτω από τα $25. Μετά την είδηση για το deal της Binance με την FTX, το BNB φαινόταν ότι θα ήταν ο νικητής της ημέρας, αλλά το κακό κλίμα το έσπρωξε καθοδικά (-2,6%), στα 316 δολ.

Bank run

Οι αναλυτές κάνουν παραλληλισμούς μεταξύ της τρέχουσας τραπεζικής λειτουργίας του FTX με την κατάρρευση του LUNA. Επίσης, ζήτημα υπάρχει και με την επίμονη απειλή της ρύθμισης…

Η έλλειψη σαφήνειας σε αυτό το θέμα επιβαρύνει την ανάπτυξη και την καινοτομία στον τομέα και πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η ενσωμάτωση των κρυπτονομισμάτων δεν μπορεί να συμβεί έως ότου θεσπιστεί ένα καθολικά συμφωνημένο και κατανοητό σύνολο νόμων. Επισημαίνεται πως τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία κινδύνου επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το συναίσθημα των επενδυτών και αυτή η τάση επεκτείνεται στο Bitcoin και στα altcoins. Μέχρι σήμερα, η απειλή των μη φιλικών κανονισμών για τα κρυπτονομίσματα ή, στη χειρότερη περίπτωση, μιας οριστικής απαγόρευσης συνεχίζει να επηρεάζει τις τιμές σε σχεδόν μηνιαία βάση.

Μετά την κατάρρευση του FTX, οι ρυθμιστικές αρχές ενδέχεται να αρχίσουν να εντείνουν την αυστηρή επιβολή, όπως σηματοδοτήθηκε από τη Γερμανία ανακοινώνοντας ότι εξετάζουν τις επιχειρηματικές πρακτικές της Coinbase.

Απάτες και σχήματα Ponzis προκάλεσαν ρευστοποιήσεις

Οι απάτες, τα σχήματα Ponzi και η έντονη αστάθεια της αγοράς έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κατάρρευση των τιμών των κρυπτονομισμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022.

Τα κακά νέα και τα γεγονότα που θέτουν σε κίνδυνο τη ρευστότητα τείνουν να προκαλούν καταστροφικά αποτελέσματα λόγω της έλλειψης κανονισμών ενώ παράλληλα η αγορά είναι σχετικά μικρή σε σύγκριση με τις αγορές μετοχών.

Η κατάρρευση του LUNA και της Celsius, καθώς και η πτώχευση της Three Arrows Capital (3AC), επέφερε διαδοχικά χτυπήματα στις τιμές περιουσιακών στοιχείων στην αγορά κρυπτογράφησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Bitcoin είναι επί του παρόντος το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς στον τομέα και ιστορικά, οι τιμές altcoin τείνουν να ακολουθούν οποιαδήποτε κατεύθυνση πηγαίνει η τιμή του Bitcoin.

Όταν το οικοσύστημα Terra και το LUNA κατέρρευσε, η τιμή του Bitcoin διόρθωσε λόγω των πολλαπλών ρευστοποιήσεων και το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε. Το ίδιο συνέβη όταν κατέρρευσαν τα Voyager, 3AC και Celsius, διαγράφοντας δεκάδες δισεκατομμύρια από τα χαρτοφυλάκια…