Δεν υπογράφει και πάλι τη συμφωνία των Πρεσπών ο Ιβάνοφ

Δεν υπογράφει και πάλι τη συμφωνία των Πρεσπών ο Ιβάνοφ
Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) President Gjorge Ivanov and EU enlargement commissioner give a press conference on September 4, 2012 after their talks at EU headquarters in Brussels. Macedonia was granted EU candidate status in 2005, but the start of the accession talks has been blocked ever since by Greece due to the name row. Athens and Skopje have been at loggerheads over the right to the name Macedonia since the former Yugoslav republic proclaimed independence in 1991, as a northern Greek province has the same name. AFP PHOTO / GEORGES GOBET (Photo credit should read GEORGES GOBET/AFP/GettyImages)

Σε μια σκληρή ανακοίνωση, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ επιτίθεται στον πρωθυπουργό Ζάεφ μετά από όσα είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Σε πολιτική κρίση άνευ προηγουμένου κινδυνεύει να εισέλθει η ΠΓΔΜ, με τον πρόεδρο Γκιόρκγι Ιβάνοφ να αναφέρει ότι δεν προτίθεται να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι αυτή εγκρίθηκε για δεύτερη φορά από το κοινοβούλιο της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ιβάνοφ διέψευσε σε ανακοίνωσή του τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ότι θα στηρίξει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα της ΠΓΔΜ.

«Ο Πρόεδρος Ιβανόφ δεν  έχει αλλάξει τη θέση του και καμία μορφή πίεσης, εκβιασμού ή απειλών δεν θα τον κάνει να αλλάξει άποψη», αναφέρει το γραφείο του Προέδρου της ΠΓΔΜ.

«Ο πρωθυπουργός Ζάεφ, με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες, αντιφατικές και συγκεχυμένες απόψεις του, συνεχίζει να λέει ψέματα και να χειραγωγεί όχι μόνο το μακεδονικό, αλλά και το ελληνικό και το διεθνές κοινό. Η συμμετοχή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να καταχραστεί για την αποδοχή μιας βλαπτικής συμφωνίας με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μακεδονικό κράτος και τον μακεδονικό λαό. Ο Μακεδόνας πρόεδρος δεν αποδέχεται τη συμφωνία εις βάρος της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας και εις βάρος των συμφερόντων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», αναφέρει η δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Γκιόργκι Ιβανόφ.