«Δεν τα βρίσκουν» τρόικα-κυβέρνηση στα εργασιακά

«Δεν τα βρίσκουν» τρόικα-κυβέρνηση στα εργασιακά

Αμετακίνητες εμφανίζονται οι δύο πλευρές στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση, μετά την απόφαση για τη χρήση του πρωτογενούς πλεονάσματος, αποδεικνύονται τα εργασιακά και οι απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς οι δύο πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος επισήμανε ότι δεν μπορεί η τρόικα να ζητάει με το ζόρι απελευθέρωση, μετά από τόσες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και μία ισορροπία που έχει επιτευχθεί, και ενώ εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν βρει έναν τρόπο συνεννόησης για το θέμα. Σύμφωνα, επίσης, με τον ίδιο, ούτε η απαίτηση της τρόικας για κατάργηση των τριετιών από το 2017 έχει φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε ότι για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2015, η τρόικα δεν έχει αποσύρει τη σχετική απαίτηση, αλλά η ελληνική πλευρά προσπαθεί να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι είναι ένα μέτρο που δεν μπορεί να γίνει δεκτό και, πόσο μάλλον να ψηφιστεί από τη Βουλή, διότι θα διαταράξει ένα σύνολο 600.000 υπαλλήλων για έναν μικρό αριθμό απολύσεων.

«Εν κατακλείδι, είμαστε σε μια φάση για να δούμε σε τι μπορούμε να υποχωρήσουμε εμείς και σε τι οι άλλοι», κατέληξε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος.

Διαβάστε ακόμη: Διαδοχικές συναντήσεις στην κυβέρνηση για την τρόικα

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου στη Βουλή, διαψεύδοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει μείωση του κατώτατου βασικού μισθού ή της βασικής σύνταξης, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών. Ακόμα, ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε ότι μέχρι τον Νοέμβριο του 2015, θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως το σύστημα ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού βίου, οπότε θα δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της σύνταξης.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, «η κυβέρνηση επιδιώκει με ρεαλισμό και επιχειρήματα να απαντήσει στις απαιτήσεις της τρόικας». Σημειώνεται, ότι ο κ. Βρούτσης θα μεταβεί εκ νέου στο υπουργείο Οικονομικών αργά το απόγευμα, προκειμένου να συναντηθεί και με τους επικεφαλής της τρόικας. Αυτή την ώρα, ο κ. Στουρνάρας συναντάται με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Διαβάστε ακόμη: Με ένα νομοσχέδιο τα προαπαιτούμενα της δόσης