ΔΕΘ: Τα στοιχεία που προκρίνουν προσθήκες στo «πακέτο» των μέτρων

ΔΕΘ: Τα στοιχεία που προκρίνουν προσθήκες στo «πακέτο» των μέτρων
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εν αναμονή των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ και της αξιολόγησης της DBRS

“Σήμα” για εξαγγελίες στη ΔΕΘ κάποιων πρόσθετων μέτρων στήριξης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών αναμένεται να δώσουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ αύριο Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου. 

Στο επίκεντρο είναι η επέκταση του market pass έως το τέλος του 2023 (και πιθανόν μεταγενέστερα), η αύξηση της περιμέτρου των επιλέξιμων νοικοκυριών για το επίδομα θέρμανσης, οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, η επιταγή ακρίβειας και το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Σημειώνεται ότι ήδη από 15 Σεπτεμβρίου εκκινεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για το market pass, με τις πληρωμές συνολικά 250 εκατ. ευρώ να δρομολογούνται για τον Οκτώβριο. Μένει να επιβεβαιωθεί όμως από τις επίσημες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ η συνέχιση του προγράμματος και το 2024, για την οποία έχουν καλλιεργήσει προσδοκίες στελέχη της κυβέρνησης

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι για το επόμενο έτος ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι διπλάσιος από αυτόν το 2023, ήτοι 2% ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα οι κινήσεις να είναι μετρημένες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτσι, η ατζέντα των μέτρων της κυβέρνησης είναι δομημένη σε δύο φάσεις, ενισχύσεις μέχρι το τέλος του έτους και πρωτοβουλίες που αφορούν το 2024, με επιμήκυνση κάποιων προγραμμάτων που θα τρέξουν το χειμώνα αλλά και δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση αναφορικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και την πάταξη της φοροδιαφυγής που θα δημιουργήσει δυνατότητες για χρηματοδότηση νέων μέτρων στήριξης.

Εντωμεταξύ, οι υπερεισπράξεις που παρατηρούνται στα φορολογικά έσοδα καλλιεργούν προσδοκίες για καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο (προσωρινά στοιχεία ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ 6/9). Εκτιμάται ότι θα κινηθεί πάνω από τα επίπεδα του 2,1% του α’ τριμήνου, με συνεισφορά από τις επενδύσεις και την αύξηση της κατανάλωσης λόγω τουρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπλέον υπάρχουν θετικά μηνύματα για τα έσοδα από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα του 1,3% του ΑΕΠ, με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις έναντι πρόβλεψης για 1,1% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας δημιουργείται το περιθώριο για κάποια πρόσθετα μέτρα, τα οποία ωστόσο θα είναι στοχευμένα λόγω των υποχρεώσεων της χώρας για δημοσιονομική σύνεση αλλά και των περιορισμών που θέτει η προσήλωση στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. 

Εξάλλου, έχουμε μπει στην κρίσιμη περίοδο των αξιολογήσεων αφού την Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου, αναμένεται η αξιολόγηση του καναδικού οίκου DBRS που έχει βαθμολογήσει την Ελλάδα με ΒΒ (High), μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική. Τυχόν αναβάθμιση από την DBRS θα τονώσει την αισιοδοξία ότι η οικονομία βαδίζει σταθερά προς το στόχο για αναβάθμιση.

Εντωμεταξύ, τόσο τα στοιχεία των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ όσο και η θετική -όπως αναμένεται- έκθεση της DBRS, ανεξάρτητα με τη βαθμολογία της, θα διαμορφώσουν το κλίμα στη ΔΕΘ και ενόψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα δώσουν μήνυμα σταθερότητας στο εσωτερικό και προσήλωσης στους δημοσιονομικούς στόχους στο εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: