Η DBRS δίνει το πολυαναμενόμενο έναυσμα επιστροφής της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα

Η DBRS δίνει το πολυαναμενόμενο έναυσμα επιστροφής της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα
A statue featuring the ancient greek philosopher Socrates faces the headquarters of the Bank of Greece, in Athens, on August 20, 2018. - After years of tough austerity measures, Greece emerges on Augsut 20, 2018 from its third and last bailout, although officials warn the country still has a "long way to go". The European Union, the European Central Bank and the International Monetary Fund loaned debt-wracked Greece a total of 289 billion euros ($330 billion) in three successive programmes in 2010, 2012 and 2015. (Photo by Louisa GOULIAMAKI / AFP) Photo: AFP
Οι αγορές αναμένουν την πρώτη απόφαση ενός εκ των μεγάλων του χώρου των οίκων αξιολόγησης, για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Mε το βλέμμα στραμμένο στην ανακοίνωση της DBRS για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας κινήθηκε με υψηλό όγκο συναλλαγών η δευτερογενής αγορά ομολόγων. Ο Καναδικός οίκος αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα προχωρήσει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, σε επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ low).

Ανάλογη κίνηση αναμένεται στις 15 Σεπτεμβρίου και από τον οίκο Moody’s ο οποίος έχει κατατάξει την ελληνική οικονομία δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Scope ο μη αναγνωρισμένος γερμανικός οίκος αξιολόγησης έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα σε BBB- δηλαδή επενδυτική βαθμίδα.

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει αύριο στη δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

Σημειώνεται ότι απόδοση των ετησίων εντόκων γραμματίων στην προηγούμενη δημοπρασία η οποία είχε πραγματοποιηθεί στις 7/6 είχε διαμορφωθεί στο 3,84%.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Eλλάδow παρατηρήθηκε έντονη συναλλακτική δραστηριότητα καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 3.247 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 140 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,87% έναντι 2,57% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο διαμορφωθεί στο 1,3%.

Στην αγορά συναλλάγματος περιορισμένη η συναλλακτική κίνηση εξαιτίας της αργίας στις ΗΠΑ. Πάντως ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,0789 δολάρια από το επίπεδο των 1,0754 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: