Δεξαμενόπλοιο που φέρεται να κατευθυνόταν στη Συρία κατασχέθηκε στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ

Δεξαμενόπλοιο που φέρεται να κατευθυνόταν στη Συρία κατασχέθηκε στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ
epa05199886 A handout image released by the 'Compania Espanola de Petroleos' (CEPSA) on 07 March 2016 shows the Portugal-registered oil tanker 'Monte Toledo' leaving after unloading 1 million barrels of Iranian crude oil in Algeciras, southern Spain, 07 March 2016. It is the first tanker with Iranian crude oil in Europe since sanctions against Iran end. EPA/CEPSA/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Το Βασιλικό Ναυτικό και οι αρχές του Γιβραλτάρ είχαν λόγους να πιστεύουν πως το δεξαμενόπλοιο μετέφερε πετρέλαιο στην Συρία, σε παραβίαση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα δεξαμενόπλοιο που πιστεύεται ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την Ε.Ε., κατασχέθηκε στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ από μέλη του βρετανικού βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού και τις αρχές του Γιβραλτάρ.

Σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ αναφέρει ότι έχει λόγους να πιστεύει ότι το «Grace 1» προόριζε το αργό πετρέλαιο που μετέφερε για το διυλιστήριο της Μπανιάς στη Συρία, το οποίο ανήκει σε εταιρεία η οποία υπόκειται στις κυρώσεις της Ε.Ε. εις βάρος της Συρίας. Η προέλευση του πετρελαίου δεν είναι ακόμη σαφής.

Στις ευρωπαϊκές κυρώσεις εις βάρος της Συρίας, που ισχύουν από το τέλος του 2011 και τον Μάιο παρατάθηκαν έως την 1η Ιουνίου 2020, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στη χώρα.