Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ εναντίον της Wal-Mart

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ εναντίον της Wal-Mart

Οι εργαζόμενοι της πασίγνωστης αλυσίδας καταστημάτων δεν έχουν το δικαίωμα να συνδικαλίζονται.

Την προηγούμενη Πέμπτη έλαβαν χώρα διαδηλώσεις εναντίον της WalMart σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, ενώ 21 διαδηλωτές συνελήφθησαν στο Λος Άντζελες.

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν σε 15 διαφορετικές πόλεις ήταν οι μεγαλύτερες από πέρυσι, όταν αντίστοιχες διαδηλώσεις είχαν κινητοποιήσει πάνω από 30.000 άτομα.

Όπως αναφέρει το CNN Money, οι διαδηλώσεις είναι κομμάτι της εκστρατείας Making Change at WalMart (Προωθώντας την Αλλαγή στη WalMart), της οποίας ηγείται το Ενωμένο Συνδικάτο Τροφίμων και Εμπορίου. Οι εργαζόμενοι της WalMart δεν επιτρέπεται να συνδικαλίζονται.

Διαβάστε ακόμη: Παρακολουθήσεις με… δυτικά «αξεσουάρ»

Μία εκπρόσωπος της αστυνομίας του Λος Άντζελες επιβεβαίωσε τη σύλληψη 21 ατόμων στην πόλη, εκ των οποίων 9 είναι πρώην ή νυν εργαζόμενοι της γνωστής αλυσίδας.

Οι διαδηλωτές απαιτούν από τη WalMart να δεσμευτεί στην καταβολή ετήσιων αποδοχών ύψους τουλάχιστον 25.000 δολαρίων το χρόνο στους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, και να παύσει την άσκηση πειθαρχικών μέτρων εναντίον όσων εργαζόμενων έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί για τους όρους εργασίας.

«Η WalMart είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης λιανικής στον κόσμο, κι όμως επιλέγει να δίνει στους εργαζόμενούς της μισθούς κάτω από το όριο της φτώχειας», δήλωσε η Μπαρμπαρα Γκερτζ, η οποία εργάζεται σε ένα κατάστημα στο Ντένβερ και συνελήφθη σε διαδήλωση στη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε ακόμη: Τέλος εποχής για τα πυρηνικά της Γερμανίας

Η WalMart θεωρεί μικρής κλίμακας και ασήμαντες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της. Σε ανακοίνωσή της, αναφέρεται ότι «η WalMart θα συνεχίσει να υπηρετεί τους πελάτες της σε πάνω από 4.600 περιοχές. Οι λιγοστές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από συνδικάτα για να εξασφαλίσουν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, και στις οποίες συμμετείχαν κυρίως μέλη των σωματείων και ακτιβιστές, δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις της μεγάλης πλειοψηφίας των 1,3 εκατομμυρίων συνεργατών που εργάζονται για τη WalMart».

Οι διαδηλώσεις της Πέμπτης ήρθαν σαν συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων σε καταστήματα ταχείας εστίασης σε 60 πόλεις των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, οι οποίοι διεκδικούν κατώτατο ωρομίσθιο 15 δολαρίων την ώρα καθώς και το δικαίωμα ελεύθερης σύστασης σωματείων.