Διαφημίσεις στο Instagram; Δεν είναι και τόσο δραματικό…

Διαφημίσεις στο Instagram; Δεν είναι και τόσο δραματικό…

Το Facebook βελτιώνει σταδιακά τη διαφημιστική του πολιτική κι αυτό πιθανότατα θα συμπαρασύρει και το Instagram από του χρόνου.

του Τζέι Πι Μανγκαλιντάν

Θα ήταν τόσο τραγικό να έχει διαφημίσεις το Instagram;

Είτε το θέλουμε είτε όχι, οι διαφημίσεις στο Instagram είναι προ των πυλών. Αλλά η αλλαγή αυτή μπορεί να μην είναι τόσο κακή όσο φαντάζεστε.

Μια αναφορά στις αρχές της εβδομάδας σε αμερικανικές εφημερίδες  αποκάλυψε ότι το Instagram είναι πιθανό να αρχίσει να φιλοξενεί διαφημίσεις από την επόμενη χρονιά. Από τότε που δημιουργήθηκε το 2010, η εφαρμογή για παρουσίαση φωτογραφιών υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένη. Σχεδόν 150 εκατομμύρια άνθρωποι ανεβάζουν φωτογραφίες μέσω του Instagram κάθε μήνα, τρεις φορές πάνω από τον αριθμό χρηστών που είχε η εφαρμογή όταν την αγόρασε η Facebook έναντι 715 εκατ. δολαρίων πέρσι.

Διαβάστε ακόμη: Instagram + Βίντεο = Λιγότερο Instagram

Η διαφήμιση σίγουρα έχει βάση, κυρίως αν αναλογιστεί κανείς ότι η Facebook έχει την ιδιοκτησία της εφαρμογής. Το κοινωνικό δίκτυο βασίζεται σε διαφημίσεις για έσοδα. Το 41% των πωλήσεων από διαφημίσεις έρχονται από κινητά, ποσοστό βελτιωμένο έναντι προβλέψεων από τη Wall Street για 33% στις αρχές του έτους. Σύμφωνα με την eMarketer, το μερίδιο παγκόσμιας αγοράς για τα διαφημιστικά έσοδα της Facebook από διαφημίσεις σε κινητά θα ανέλθει στο 16% για το 2013, από 5% πέρσι.

Από τότε που η Facebook εισήγαγε διαφημίσεις πριν από αρκετά χρόνια, είμαι προβληματισμένος. Πολλές από τις διαφημίσεις στο δεξί μέρος της οθόνης τους επιτραπέζιου υπολογιστή μου μοιάζουν είτε εντελώς άσχετες είτε κωμικές. Όμως, κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο παρατήρησα ότι οι διαφημίσεις ήταν πολύ πιο σχετικές: διαφημίσεις για παπούτσια ή φόρμες τρεξίματος, πράγματα που όντως θα αγόραζα και που μάλλον εντοπίστηκαν καθότι ανεβάζω συχνά στο διαδίκτυο τα στατιστικά τρεξίματος που κάνω.

Όταν κατέβασα μια εφαρμογή για το eBay το Φεβρουάριο δέχθηκα διαφημίσεις στο κινητό μου για την καινούργια εφαρμογή του eBay για παράδοση αυθημερόν. Όταν ψώνιζα ρούχα στη Νέα Υόρκη δέχθηκα μια διαφήμιση J Crew με κουπόνι έκπτωσης 10%. Παρότι δεν πάτησα πάνω στο σύνδεσμο παρά μόνο αφού είχα αγοράσει αυτά που ήθελα από μαγαζί, παρατήρησα ότι ένα από τα διαφημιζόμενα κομμάτια ήταν ένα ρούχο που μόλις είχα αγοράσει. Σύμπτωση; Δε νομίζω.

Διαβάστε ακόμη: Το Facebook κατακτά και τα κινητά

Παρ’ όλα αυτά δε μπορώ να πω ότι μου αρέσουν οι διαφημίσεις του Facebook -το γεγονός ότι εμφανίζονται τόσο συχνά στην οθόνη είναι ενοχλητικό- αλλά αναγνωρίζω ότι έχει γίνει πολύ πιο αποτελεσματικό στο να αναγνωρίζει τα γούστα του κάθε χρήστη. Και συμβιβάζομαι με την ιδέα, γιατί και η Facebook από κάπου πρέπει να βγάζει λεφτά και θα προτιμούσα να μην είναι ετήσια ή μηνιαία συνδρομή η πηγή αυτή.

Η ίδια ακρίβεια ως προς το γούστο που παρατηρείται στις διαφημίσεις του Facebook μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαφημίσεις μέσω Instagram, οι οποίες θα μπορούσαν να βρίσκονται κρυμμένες στο μενού Discover και στα εργαλεία αναζήτησης της εφαρμογής. Αν συμβεί κάτι τέτοιο δε θα επηρεάσει τόσο δραματικά την εμπειρία του χρήστη – αλλά σίγουρα το πορτοφόλι του.