Διαγωνισμός Χρηματοδότησης Ταινιών Μικρού Μήκους από τις COSMOTE TV – EΑΚ

Διαγωνισμός Χρηματοδότησης Ταινιών Μικρού Μήκους από τις COSMOTE TV – EΑΚ

Στόχος η ανάδειξη και η υποστήριξη νέων ταλαντούχων κινηματογραφιστών.

Με στόχο την ανάδειξη και την υποστήριξη νέων ταλαντούχων κινηματογραφιστών, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) και η COSMOTE TV, προσκαλούν, για τρίτη συνεχή χρονιά, σεναριογράφους και σκηνοθέτες να καταθέσουν τα σενάριά τους σε ανοικτό διαγωνισμό για την παραγωγή Ταινιών Μικρού Μήκους (Film Factory Short Film Fund 2017).

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η διάρκεια της τελικής ταινίας θα πρέπει να είναι μεταξύ 8 και 15 λεπτών, ενώ η καταληκτική ημερομηνία για τις προτάσεις είναι η Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017. Οι δύο ταινίες που θα προχωρήσουν σε παραγωγή, θα λάβουν το ποσό των 15.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, έκαστη.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις συμμετοχής θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

• Σενάριο στην ελληνική γλώσσα: σε αρχείο word, με αρίθμηση σελίδων, σε κανονικό format σεναρίου (γραμματοσειρά Courier New, μέγεθος γραμμάτων 12, διάστιχο μονό), χωρίς το όνομα του/της σεναριογράφου ή άλλου συντελεστή. (Το αρχείο του σεναρίου, στο format που περιγράφεται παραπάνω, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 22 σελίδες).
• Ένα ξεχωριστό αρχείο με ονόματα, τηλέφωνα, emails, του σεναριογράφου, σκηνοθέτη και παραγωγού (εφόσον υπάρχει).
• Απόδειξη κατάθεσης του κόστους συμμετοχής.

Μετά την επιλογή των 12 τελικών σεναρίων, θα ζητηθούν:

• Βιογραφικό του σεναριογράφου και σκηνοθέτη (εάν δεν είναι το ίδιο πρόσωπο), παραγωγού (εφόσον υπάρχει), καθώς και links για προηγούμενες δουλειές (εάν υπάρχουν).
• Λίστα άλλων συντελεστών ή συμπαραγωγών, εάν ήδη υπάρχουν.
• Ύψος προϋπολογισμού, επιθυμητή ημερομηνία έναρξης και διάρκεια γυρισμάτων.

Υποβολή προτάσεων:

• Οι προτάσεις κατατίθενται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή, στο email: ffshortfilmfund@gmail.com, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, 15 Σεπτεμβρίου, 2017. Το κόστος συμμετοχής, ανέρχεται στα δέκα ευρώ ανά σενάριο.

Διαδικασία Επιλογής

Τα σενάρια θα κριθούν από μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, καθώς και εκπροσώπους της COSMOTE TV και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Κατά την πρώτη φάση, θα επιλεχθούν 12 σενάρια.

Κατά τη διάρκεια του Film Factory (Δεκέμβριος 2017) θα διεξαχθούν συνεντεύξεις της επιτροπής με τους σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς (εφόσον υπάρχουν) των 12 σεναρίων, που θα έχουν επιλεγεί στην πρώτη φάση της διαδικασίας. Στη λήξη του Film Factory, θα ανακοινωθούν οι έξι επικρατέστερες προτάσεις, που περνούν στην επόμενη φάση της διαδικασίας.

Για τους επόμενους μήνες, οι έξι φιναλίστ θα παρακολουθήσουν σεμινάρια από βραβευμένους κινηματογραφιστές της ΕΑΚ. Τα σεμινάρια θα αφορούν στις βασικές ειδικότητες της κινηματογραφικής διαδικασίας, με σκοπό να οργανωθεί η προετοιμασία (pre-production) των ταινιών. Θα υπάρχει ευελιξία στις μέρες και ώρες διεξαγωγής των σεμιναρίων, ώστε να μην εμποδίσουν τυχόν επαγγελματικές υποχρεώσεις των συμμετεχόντων. Επίσης, θα ληφθούν υπόψιν τυχόν ειδικές ανάγκες των σεναρίων για άλλες ειδικότητες (ειδικά εφφέ, μακιγάζ, κτλ).

Η ανακοίνωση των νικητών, θα γίνει κατά τη διάρκεια της Τελετής Απονομής των Βραβείων Ίρις 2018, της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Οι δύο ταινίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις 31 Μαρτίου, 2019 και θα προβληθούν στη διάρκεια του Film Factory 2019.

Οι παραγωγοί των δύο ταινιών, θα συνάψουν σύμβαση συμπαραγωγής απευθείας με την COSMOTE TV, η οποία θα διατηρεί το δικαίωμα πρώτης προβολής για 24 μήνες. Τα πρότζεκτ που δεν θα μπορούν να δώσουν το δικαίωμα της πρώτης τηλεοπτικής μετάδοσης στην COSMOTE TV, θα αποκλείονται από τον διαγωνισμό.