Διάγγελμα Μπάιντεν: Να παραμείνουν οι ΗΠΑ πρώτη δύναμη στον κόσμο- Να αντισταθούμε στην Κίνα

Διάγγελμα Μπάιντεν: Να παραμείνουν οι ΗΠΑ πρώτη δύναμη στον κόσμο- Να αντισταθούμε στην Κίνα
epa09005343 US President Joe Biden talks to staff at the National Institutes of Health, in Bethesda, Maryland, USA, 11 February 2021. EPA/Oliver Contreras / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε το Κογκρέσο να στηρίξει το νομοσχέδιό του για τις υποδομές, ύψους 2 τρισ. δολαρίων, για να αντισταθεί η χώρα στην Κίνα. «Τόσα πολλά πράγματα αλλάζουν, πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση χθες στο Κογκρέσο να υιοθετήσει το σχέδιό του για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, ύψους περίπου 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο όπως υποστήριξε είναι απολύτως αναγκαίο προκειμένου οι ΗΠΑ να «αντισταθούν» στην Κίνα.

Το σχέδιο αυτό, βασικός στόχος του οποίου είναι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, είναι απαραίτητο «ώστε η Αμερική να παραμείνει η πρώτη δύναμη στον κόσμο», είπε ο Μπάιντεν, στο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο.

«Πιστεύετε μήπως ότι η Κίνα περιμένει, μέχρι να επενδύσει στις ψηφιακές υποδομές, στην έρευνα και την ανάπτυξη; Δεν περιμένει και υπολογίζει ότι η αμερικανική δημοκρατία θα είναι αργή και πολύ διχασμένη για να ακολουθήσει τον ίδιο ρυθμό», σχολίασε.

«Τόσα πολλά πράγματα αλλάζουν, πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι» σε αυτές τις εξελίξεις, συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Η δημοκρατία πρέπει να δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί» σε αυτές τις προκλήσεις, είπε.

Υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν «ρεπουμπλικανικές γέφυρες ή δημοκρατικά αεροδρόμια», ο Μπάιντεν ζήτησε από τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές και γερουσιαστές «να κάνουν αυτό που είναι το σωστό για το μέλλον».

Δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανοιχτός σε «καλόπιστες διαπραγματεύσεις», βάζοντας μόνο μια «κόκκινη γραμμή»: να μην αυξηθούν οι φόροι σε όσους κερδίζουν λιγότερα από 400.000 δολάρια ετησίως.

Το οκταετές πρόγραμμα Build Back Better, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, αφορά επενδύσεις στις μεταφορές, την πράσινη ενέργεια και τις ψηφιακές τεχνολογίες. Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από την αύξηση του εταιρικού φόρου, από το 21% στο 28%.