Διάγγελμα Τραμπ: Τα επιτεύγματα του πρώτου έτους και η «ισχυρή Αμερική»

Διάγγελμα Τραμπ: Τα επιτεύγματα του πρώτου έτους και η «ισχυρή Αμερική»
Photo:

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ανακεφαλαιώσει τα «επιτεύγματα» του πρώτου έτους διακυβέρνησής του στο Λευκό Οίκο. Τα σημεία-κλειδιά του διαγγέλματος.

Την πρώτη του ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους (State of the Union) αναμένεται να δώσει αργά το βράδυ από την Ουάσιγκτον (ξημερώματα Ελλάδας) ο Ντόναλτ Τραμπ ενώπιον του Κογκρέσου, όπου θα προτάξει το σύνθημα «να χτίσουμε ξανά μια ισχυρή και υπερήφανη Αμερική».

Ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ανακεφαλαιώσει τα «επιτεύγματα» του πρώτου έτους διακυβέρνησής του στο Λευκό Οίκο, από τη φορολογική μεταρρύθμιση που πέρασε τον περασμένο Δεκέμβριο, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας, ως τους θετικούς δείκτες της αμερικανικής οικονομίας σε αγορές αλλά και απασχόληση.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Ντόναλτ Τραμπ αναμένεται να προωθήσει το σχέδιο για τη μετανάστευση που παρουσίασε η επιτελική του ομάδα πρόσφατα, σύμφωνα με το οποίο θα ανοίξει το δρόμο σε 1,8 εκατομμύρια «ονειροπόλους» να λάβουν ιθαγένεια, με αντάλλαγμα την έγκριση από το Κογκρέσο χρηματοδότησης 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Αναμένεται επίσης να παρουσιάσει σχέδιο επένδυσης ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για τις υποδομές στη χώρα (οδικά δίκτυα, μεταφορές, συγκοινωνίες), ωστόσο παραμένει αναπάντητο πώς ο Λευκός Οίκος θα βρει τα χρήματα για να ανοικοδομήσει τους ερειπωμένους δρόμους και γέφυρες στην αμερικανική επικράτεια.

Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ θα μιλήσει για το εμπόριο και δη τη μείωση των εμπορικών φραγμών για τις αμερικανικές εξαγωγές διεθνώς, ενώ θα στηρίξει τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες.

Γρίφος παραμένει προσώρας εάν ο Τραμπ θα κάνει αναφορά στην έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ σχετικά με τη φερόμενη εμπλοκή της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Εάν ακούσει τη συμβουλή των δικηγόρων του –αναφέρει ο αμερικανικός Τύπος-, δεν θα μιλήσει για το θέμα. Σημειώνεται ότι μόλις χθες βράδυ παραιτήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή του FBI ο Άντριου Μακάμπε (αρκετές εβδομάδες νωρίτερα από την αναμενόμενη συνταξιοδότησή του) έπειτα από τις κατηγορίες του Τραμπ για πολιτική μεροληψία σε βάρος του.

Ο Τραμπ αναμένεται να αναφερθεί στην πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας, να επαναλάβει τις κατηγορίες σε βάρος του Ιράν, να αξιώσει περαιτέρω αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, ενώ σύμφωνα με αναλυτές πάντα υπάρχει η πιθανότητα δραματικών εκπλήξεων από τον απρόβλεπτο αμερικανό πρόεδρο.