Διάσταση απόψεων μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ για την Ελλάδα

Διάσταση απόψεων μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ για την Ελλάδα

Οι εκπρόσωποι του Tαμείου επιμένουν τώρα για ασφαλιστικό και εργασιακά – Τι θα ζητήσει ο Γ. Βαρουφάκης από τη Λαγκάρντ.

Να στηρίξει το ΔΝΤ τις ελληνικές θέσεις στη διαπραγμάτευση θα ζητήσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από τον Κριστίν Λαγκάρντ, ώστε να να επιτευχθεί συντομότερα η συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς που θα επιτρέψει την εκταμίευση δόσης εντός του Απριλίου. Ο κ. Βαρουφάκης θα συνοδεύεται από τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Ταμείο Τάκη Ρουμελιώτη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ελλάδα έχει κάνει ένα βήμα περισσότερο προς τη συμφωνία με τους δανειστές, μετά την αποστολή της νέας λίστας Βαρουφάκη, αλλά τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση παραμένουν. Η συμφωνία αυτή θα αφορά στο διάστημα μέχρι τον Ιούνιο, ενώ από κει και πέρα οι δύο πλευρές θα χρειαστεί να ξανακαθίσουν στο τραπέζι και να εξετάσουν την πορεία των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν, που επικαλέστηκε το Mega το Σάββατο, η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές της χώρας έχουν βρει κοινό τόπο σε μια σειρά από μέτρα, που θα φέρουν χρήμα στα κρατικά ταμεία και θα ενισχύσουν την αξιοπιστία της χώρας. Η συμφωνία, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, φαίνεται να «κολλάει» στη στάση των εκπροσώπων του ΔΝΤ, οι οποίοι επιμένουν στην ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

«Το ΔΝΤ έχει τις δικές του απόψεις που είναι γνωστές εδώ και χρόνια. Υπάρχει μία διαφορά και μεταξύ των δανειστών και των απόψεων που έχουν», δήλωσε στο MEGA ο Γαβριήλ Σακελαρίδης, αρνούμενος ωστόσο ότι η επίσκεψη του κ. Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον αποσκοπεί στο ξεμπλοκάρισμα της διαπραγμάτευσης. Σημείωσε ότι στις διαβουλεύσεις «δεν υπάρχει μπλοκάρισμα» και ότι βρισκόμαστε «κοντά σε συμφωνία» με τους εταίρους-πιστωτές. Συμπλήρωσε πως η συνάντηση στην Βαρουφάκη-Λαγκάρντ θα γίνει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης καθότι το ΔΝΤ είναι ένας από τους πιστωτές της Ελλάδας.

Ωστόσο ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ξεκαθάρισε ότι ο κ. Βαρουφάκης έχει ως στόχο την επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους-πιστωτές. Ο κ. Φλαμπουράρης ανέφερε πως ο υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει από την επικεφαλής του ΔΝΤ να επιτευχθεί πιο γρήγορα λύση του ελληνικού προβλήματος.

«Αν κριθεί απαραίτητο να πάνε δυο-τρία πράγματα πιο πίσω χρονικά, αυτό πρέπει να γίνει», προσέθεσε, τη στιγμή που υπάρχουν πληροφορίες πως η κυβέρνηση επιζητεί την μετάθεση της διαπραγμάτευσης για τα ακανθώδη ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών για τον Ιούνιο, προκειμένου να επιτευχθεί μια ενδιάμεση συμφωνία στα υπόλοιπα μέτωπα.

Παράλληλα, ο κ. Φλαμπουράρης απέρριψε το ενδεχόμενο προσφυγής σε νέες εκλογές, εξηγώντας πως η κυβέρνηση είναι σίγουρη πως θα επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές.