«Διαστημική» συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ

«Διαστημική» συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ

Στην ανάπτυξη κι εξαγωγή καινοτόμων προϊόντων αεροδιαστημικής στοχεύει η σύμπραξη της Rafael με τον ελληνικό διαστημικό συνεργατικό σχηματισμό si-Cluster.

Eκπρόσωποι της αεροδιαστημικής ισραηλινής εταιρείας Rafael και ο επικεφαλής του Γραφείου Προγραμμάτων Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) Ούντο Μπέκερ, επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του ελληνικού διαστημικού συνεργατικού σχηματισμού si-Cluster στο Μαρούσι.

Η συνάντηση με τους εκπροσώπους της Rafael διαδέχτηκε την ελληνική αποστολή που οργανώθηκε στις αρχές του χρόνου από το si-Cluster, το Corallia και την Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) στο Ισραήλ, με στόχο τη σύναψη σταθερών εμπορικών σχέσεων στον κλάδο της αεροδιαστημικής μεταξύ των δύο χωρών. Η συνεργασία αυτή έχει πλέον ήδη μπει σε τροχιά, σύμφωνα με τις εταιρείες-μέλη του si-Cluster, ESS Prisma και Inasco, οι οποίες στη συνάντηση παρουσίασαν τα σχέδια συνεργασίας τους με τη Rafael.

Η συνεργασία με τη Rafael θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων αεροδιαστημικής και την εξαγωγή τους στη διεθνή αγορά. Είναι πρώτη φορά που η Ελλάδα και το Ισραήλ συνεργάζονται για εξάγουν προϊόν αεροδιαστημικής.

Επίσης σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ούντο Μπέκερ, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις καινούργιες εγκαταστάσεις του κέντρου καινοτομίας για την αεροδιαστημική βιομηχανία στην Ελλάδα, στον χώρο α2.innohub του Αμαρουσίου.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προγραμμάτων Τεχνολογίας της ESA συναντήθηκε με εκπροσώπους των εταιρειών – μελών του si-Cluster: EMTech, Inasco, Geosystems, Planetek Hellas και Terra Spatium.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση των δράσεων του si-Cluster και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας αεροδιαστημικής και ενημερώθηκε για τις υπό διαμόρφωση υποδομές (incubator, R&D Lab, κλπ) του si-Cluster.

Ο κ. Μπέκερ παρότρυνε την ελληνική βιομηχανία διαστήματος να επικεντρωθεί στη δημιουργία πέντε έως έξι επιχειρήσεων «πρωταθλητριών» γύρω από τις οποίες, όπως είπε, πρέπει να συγκεντρωθούν οι λοιπές καινοτόμες επιχειρήσεις και τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν σημαντικές «αλυσίδες» αξίας και προϊόντα, τα οποία να απευθυνθούν στη διεθνή αγορά.

O Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) αποτελείται από περισσότερα από 30 μέλη, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων επιχειρήσεων και νεοφυών επιχειρήσεων (startups). Οι διμερείς συμφωνίες συνεργασίας του συγχρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσω του ΕΣΠΑ 2007- 2013.