Διατηρεί την αισιοδοξία του ο CEO της Pfizer: Θα ξέρουμε αν το εμβόλιο λειτουργεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου

Διατηρεί την αισιοδοξία του ο CEO της Pfizer: Θα ξέρουμε αν το εμβόλιο λειτουργεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου
epa08172747 (FILE) - A view of companu signage at Pfizer's headquarters in New York, New York, USA, 11 July 2018 (reissued 28 January 2020). New York-based Pfizer Inc. is to release their 4th quarter 2019 results on 28 January 2020. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
O CEO της Pfizer, Albert Bourla, υπογράμμισε ότι το εμβόλιο, το οποίο αναπτύσσεται σε συνεργασία με τη γερμανική βιοτεχνολογική εταιρεία, BioNTech, θα πρέπει να περάσει από την τρίτη φάση των κλινικών μελετών, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του.

Ο CEO της Pfizer, Albert Bourla, επανέλαβε την Τετάρτη την αισιόδοξη πεποίθησή του ότι το πειραματικό εμβόλιο της εταιρείας του αποτελεί έναν ισχυρό υποψήφιο στη μάχη κατά του κορωνοϊού, και θα μπορούσε να γίνει διαθέσιμο στο κοινό μέχρι το φθινόπωρο.

«Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου είναι πολύ πιθανό να γνωρίζουμε αν το εμβόλιο λειτουργεί ή όχι», δήλωσε ο Bourla σε μια εικονική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που συντονίστηκε από τον Alan Murray, CEO του Fortune.

O Bourla υπογράμμισε ότι το εμβόλιο, το οποίο αναπτύσσεται σε συνεργασία με τη γερμανική βιοτεχνολογική εταιρεία, BioNTech, θα πρέπει να περάσει από την τρίτη φάση των κλινικών μελετών, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του. Όμως, η Pfizer θεωρεί ότι λόγω του μοντέλου του, υπάρχει πάνω από 60% πιθανότητα οι εταιρείες να γνωρίζουν μέχρι τέλος Οκτωβρίου αν το εμβόλιο λειτουργεί ή όχι.

«Έχουμε εμβολιάσει έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων είτε με το εμβόλιο είτε με ένα placebo, και στη συνέχεια τους αφήνουμε να συνεχίσουν τις ζωές τους», δήλωσε ο Bourla. Αυτή είναι η ουσία της ανάπτυξης ενός φαρμάκου, η τυχαία κλινική δοκιμή που καθορίζει το κατά πόσω μια πειραματική θεραπεία έχει ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση μιας πανδημίας, το να αφήνονται οι άνθρωποι να ζουν τις ζωές τους, σημαίνει ότι αναπόφευκτα θα εκτεθούν στον κορωνοϊό, και όπως το έθεσε ο Bourla, είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταμετρηθεί η διαφορά στην μόλυνση μεταξύ των συμμετεχόντων της έρευνας που τους δόθηκε το placebo, έναντι εκείνων στους οποίους δόθηκε το πειραματικό εμβόλιο. «Είμαι πολύ σίγουρος», δήλωσε ο Bourla. «Μέσα σε έναν μήνα εμβολιάσαμε σχεδόν 26.000 ανθρώπους».

Το θέμα της συζήτησης του Fortune ήταν η εταιρεία λειτουργεί έχοντας ως γνώμονα τον σκοπό, και ο Bourla αναφέρθηκε και σε αυτό. «Κάθε φορά που η ομάδα μου μού είπε ότι πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα μέσα του 2021, τους έλεγα: “Πηγαίνετε πίσω και υπολογίστε πόσοι περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν αν δεν έχουμε κάτι έτοιμο μέχρι φέτος το φθινόπωρο”», είπε.

Και ενώ η Pfizer δηλώνει ότι δεν έχει σκοπό να θέσει τα κέρδη πάνω από τους ασθενείς κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας, και θα βασίσει την τιμολόγηση του εμβολίου στην μεγιστοποίηση της προσιτότητάς του, ο Bourla εξακολουθεί να πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει την εταιρεία μακροπρόθεσμα: «Το να χορηγήσουμε ένα εμβόλιο θα είναι κάτι το πρωτοποριακό. Δεν είμαι άγιος, αλλά με το να κάνουμε καλή επιστήμη, θα έχουμε και έσοδα».

Πηγή: Fortune.com