Διατήρηση μειωμένου Φ.Π.Α στα πέντε νησιά της «πρώτης γραμμής» υποδοχής μεταναστών

Διατήρηση μειωμένου Φ.Π.Α στα πέντε νησιά της «πρώτης γραμμής» υποδοχής μεταναστών
Πρόσφυγες φτάνουν με φουσκωτό σκάφος στο λιμάνι της Μυτιλήνης, Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

H ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή σήμερα και η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα «άδικη αύξηση» του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

Είπε ότι είχε θέσει το ζήτημα στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ όταν είχε έρθει στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές. Το συζήτησαν ξανά χτες και σήμερα, είπε, έχει δώσει εντολή σήμερα, η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί αυτή την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά.

Τόνισε ότι πρόκειται για «εξαιρετικά θετική εξέλιξη».

Ερωτηθείς για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ρύθμιση, απάντησε για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.

Στα 660 εκατ. ευρώ οι πόροι για τα νησιά Β. Αιγαίου για το διάστημα 2021-2027

Στα 660 εκ. ευρώ θα ανέλθουν οι ευρωπαϊκοί πόροι του Επιχειρησιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου, το διάστημα 2021-2027, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου μετά τη σχετική τηλεφωνική ενημέρωση, που είχε το απόγευμα, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την απόφαση διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας με ενημέρωσε τηλεφωνικά μετά από πρωτοβουλία του για το ζήτημα αυτό» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η κα Καλογήρου.

«Παράλληλα, μου γνωστοποίησε ότι αποφασίστηκε στο ίδιο πλαίσιο οι ευρωπαϊκοί πόροι για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, από 325 εκατομμύρια ευρώ που είναι την παρούσα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, αυξάνονται στο ποσό των 660 εκατομμυρίων ευρώ».

ΝΔ: Θετικά αποτελέσματα όταν η κυβέρνηση υιοθετεί προτάσεις μας

«Σήμερα απεδείχθη περίτρανα πως όταν η κυβέρνηση υιοθετεί τις προτάσεις της Ν.Δ. αντί να την… αντιπολιτεύεται, μπορούν να προκύψουν και θετικά αποτελέσματα για τη χώρα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς και χαιρετίζει την αναστολή της αύξησης του Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου που δοκιμάζονται από το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Η ΝΔ υπενθυμίζει ότι πρόκειται για κάτι που είχε προτείνει τρεις φορές με τροπολογία στη Βουλή και είχε απορρίψει η κυβέρνηση.

«Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας αντί να κατασκευάζει εχθρούς ή να αναζητά συνενόχους για το Σκοπιανό, ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε με τον κ. Ζάεφ απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων» προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δείτε ακόμη: Τσίπρας για τη Σύνοδο Κορυφής: Δεν μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες αξίες και τις ίδιες αρχές