Διαβάστε στο νέο τεύχος του Fortune: Γιατί στην Ελλάδα και γιατί τώρα;

Διαβάστε στο νέο τεύχος του Fortune: Γιατί στην Ελλάδα και γιατί τώρα;

Tην ώρα που το brain drain τείνει να µετατραπεί σε βασικό πρόβληµα, µεγάλες εταιρείες αναζητούν τα µυαλά που έµειναν στη χώρα.

Η οικονοµική κρίση την Ελλάδα επέφερε δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης στην καθηµερινότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών για πολλά χρόνια. Το µεγαλύτερο πρόβληµα, το οποίο έρχεται ως άµεσο αποτέλεσµα της οικονοµικής δυσπραγίας, είναι ότι η Ελλάδα διατηρεί την πρώτη θέση στον δείκτη µέτρησης της ανεργίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχεδόν, το 1/3 του εργασιακά ενεργού πληθυσµού βρίσκεται εκτός της αγοράς εργασίας. Η διαστρωµάτωση του δείκτη δείχνει ότι το 64% των ανέργων είναι στην ηλικιακή οµάδα 18-25 ετών και ένα σηµαντικό ποσοστό της τάξης του 20% των ανέργων είναι ηλικίας 35 -45 ετών.

Το παραπάνω περιγράφει και το παράπλευρο αποτέλεσµα της κρίσης, το οποίο πλέον είναι γνωστό ως brain-drain· δηλαδή, η φυγή των πιο παραγωγικών και, παράλληλα, των πιο δυναµικών και εξελίξιµων επαγγελµατιών. Αυτή η φυγή στερεί από τον κρατικό προϋπολογισµό άµεσους και έµµεσους φόρους, κυρίως όµως αφήνει την χώρα χωρίς το αναπτυξιακό καύσιµό της, το οποίο είναι κάθε φορά το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Διαβάστε στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί το Σάββατο 9 Ιουλίου με την εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΣΗ πώς ορισμένες μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες εξακολουθούν να πιστεύουν στο «πρότζεκτ Ελλάδα».

 

Αποκλειστικά στο νέο Fortune: Ο πρόεδρος και CEO της Παπαστράτος μιλά για την εταιρεία που έχει συνδέσει όσο λίγες το όνομά της με την ΕΛΛΑΔΑ