Διεθνής εκστρατεία κατά της anti-gay «προπαγάνδας» του Πούτιν (Βίντεο)

Διεθνής εκστρατεία κατά της anti-gay «προπαγάνδας» του Πούτιν (Βίντεο)

Ενάντια στις διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων στη Ρωσία τάσσονται σήμερα, ημέρα έναρξης των Αγώνων του Σότσι, πληθώρα οργανώσεων και μέσων ενημέρωσης.

«Από τη Ρωσία με… αγάπη», ήταν ο τίτλος της γνωστής ταινίας του Τζέιμς Μποντ, ωστόσο στη σημερινή Ρωσία φαίνεται πως η αγάπη κάνει διακρίσεις και δεν είναι ίδια για όλους. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ποτέ πριν δεν είχαν, ίσως, λάβει τόση δημοσιότητα όσο σήμερα που διεξάγονται στη Ρωσία, όπου τα κρούσματα βίας κατά των γκέι έχουν αυξηθεί δραματικά και της οποίας η κυβέρνηση έχει τον τελευταίο χρόνο λάβει μια σειρά μέτρων που περιορίζουν τις ελευθερίες των ομοφυλόφιλων, όπως για παράδειγμα, την απαγόρευση της ενημέρωσης όλων των ανήλικων κάτω των 18 ετών για θέματα που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, που «πόνταρε» πολλά στη διεξαγωγή των Αγώνων στο Σότσι της νοτιοδυτικής Ρωσίας, δήλωσε πρόσφατα πως δεν τίθεται θέμα διακρίσεων, λέγοντας πως «όλοι οι ομοφυλόφιλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο Σότσι» και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ασφάλειά τους. Φρόντισε, όμως, να καταστήσει σαφές πως θα υπήρχαν περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, λέγοντας πως «θα είναι ασφαλείς, αρκεί να μην επηρεάζουν με την προπαγάνδα τους τα παιδιά της Ρωσίας».

Χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στις επιθέσεις που έχουν σημειωθεί κατά της LGBT κοινότητας, λέγοντας πως «πολλοί επαγγελματίες αθλητές, ομοφυλόφιλοι ή ετεροφυλόφιλοι, αντιστέκονται στις προκαταλήψεις».

Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν κατ’ εξακολούθηση επισημάνει τις σοβαρές διακρίσεις και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι γκέι στη Ρωσία, ωστόσο, το «αυτί» του Πούτιν δεν φαίνεται να ιδρώνει. Στο πλαίσιο της σημερινής επίσημης έναρξης των Αγώνων του Σότσι, όμως, πληθώρα μέσων ενημέρωσης, διεθνών επιχειρήσεων και οργανώσεων κάνουν μία ακόμη προσπάθεια να εφιστήσουν την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων στη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη: Σότσι: οι ακριβότεροι Ολυμπιακοί Αγώνες μέχρι σήμερα

Έτσι η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης του διαδικτύου, Google Search, φιλοξενεί σήμερα ένα σκίτσο -το γνωστό Google Doodle– αφιερωμένο στο καταστατικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Google άλλαξε το λογότυπό της στα χρώματα του ουράνιου τόξου της γνωστής σημαίας του «gay pride», φιλοξενώντας εικόνες από χειμερινά σπορ και κείμενο από το Ολυμπιακό καταστατικό που αναφέρει: «Η άθληση αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Κάθε άτομο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ασκεί ένα άθλημα, χωρίς διάκριση οποιουδήποτε είδους και στα πλαίσια του Ολυμπιακού πνεύματος, το οποίο υπαγορεύει την αμοιβαία κατανόηση στο πνεύμα της φιλίας, της αλληλεγγύης και του ευ αγωνίζεσθαι».

Με τη σειρά του, το γνωστό βρετανικό δίκτυο Channel 4 αλλάζει κι αυτό για μία ημέρα το λογότυπό του καναλιού, χρωματίζοντάς το επίσης στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Παράλληλα, σήμερα το βράδυ, την ώρα που αναμένεται να ξεκινήσει το δελτίο ειδήσεων του δικτύου -ώρα κατά την οποία η επίσημη τελετή έναρξης των Αγώνων που θα προβάλλει το «αντίπαλο» δίκτυο BBC2, θα φτάνει στην «κορύφωσή» της-  θα προβάλει το παρακάτω βίντεο, με τίτλο «Gay Mountain». Στο διάρκειας 90″ βίντεο, ένας Ρώσος… «αρκούδος» τραγουδά σε ένα καμπαρέ και εύχεται «καλή τύχη στους γκέι αθλητές που αγωνίζονται στο γκέι βουνό»:

Σε ένα ακόμη βίντεο που ήδη έχουν δει περισσότεροι από 1,2 εκατ. θεατές σε όλο τον κόσμο, το Ινστιτούτο για την Πολυπολιτισμικότητα και την Ένταξη του Καναδά, δείχνει πως οι «Αγώνες ήταν πάντα λίγο γκέι» και καλεί τη Ρωσία να βάλει τέλος στις διακρίσεις κατά των ομοφυλόφιλων:

Ανάμεσα στις πολλές παρόμοιες εκδηλώσεις ενάντια στις διακρίσεις κατά των ομοφυλόφιλων στη Ρωσία, ξεχωρίζει και η χθεσινή ανοιχτή επιστολή κατά των διακρίσεων και των ρωσικών νόμων περί «βλασφημίας» που δημοσιεύτηκε στον βρετανικό Guardian, την οποία υπογράφουν περισσότεροι από 200 γνωστοί συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο Σαλμάν Ράσντι και ο Τζόναθαν Φράνζεν.

Δείτε ακόμη: It’s Sochi-time!