Διεθνής έρευνα για τη μαζική παραβίαση δεδομένων στο eBay

Διεθνής έρευνα για τη μαζική παραβίαση δεδομένων στο eBay
Photo:

Αρχές σε ΕΕ και ΗΠΑ επιχειρούν να μάθουν πως συνέβη η κλοπή προσωπικών στοιχείων περίπου 145 εκατομμυρίων χρηστών και τι ευθύνες έχει η εταιρεία.

Έρευνα σε βάρος του ιστοτόπου ηλεκτρονικού εμπορίου eBay για τη μαζική παραβίαση δεδομένων που αποκάλυψε η εταιρεία την περασμένη εβδομάδα, ξεκινούν οι αρχές της Βρετανίας, σε συνεργασία με ευρωπαικές αρχές προστασίας δεδομένων. Την ίδια ώρα, έρευνες διαξάγονται και σε τρεις πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μαζική παραβίαση που οδήγησε στην κλοπή προσωπικών στοιχείων, ονομάτων, διευθύνσεων emails κ.ά. περίπου 145 εκατομμυρίων χρηστών του eBay.

«Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική παραβίαση δεδομένων που επηρέασε εκατομμύρια Βρετανούς πολίτες», είπε μιλώντας στο BBC ο αρμόδιος επιθεωρητής προστασίας δεδομένων που ανέλαβε να διερευνήσει τί πραγματικά συνέβη, και εξήγησε πως το πρώτο μέλημά του θα είναι η συνεργασία με τις αρχές του Λουξεμβούργου, όπου το eBay διατηρεί την έδρα του.

«Τα διοικητικά στελέχη της eBay Inc δεν είχαν αρχικά συνειδητοποιήσει ότι κινδύνευαν τα δεδομένα πελατών του όταν ανακάλυψαν στις αρχές του Μαΐου ότι υπήρξε μια παραβίαση του δικτύου», δήλωσε χθες ο επικεφαλής παγκόσμιων αγορών της εταιρείας Ντέβιν Ουένινγκ.

«Για μια μεγάλη χρονική περίοδο δεν πιστεύαμε ότι κινδύνευαν οποιαδήποτε δεδομένα πελατών του eBay», επεσήμανε ο Ουένινγκ, του οποίοι οι δηλώσεις αποτελούν τα πρώτα σχόλια που κάνει κάποιο στέλεχος του ιστοτόπου από τότε που η eBay Inc αποκάλυψε την παραβίαση αυτή νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. «Όταν ανακαλύψαμε ότι υπήρξε παραβίαση κινηθήκαμε αμέσως για να το κοινοποιήσουμε», πρόσθεσε.

Η eBay ξεκίνησε να ενημερώνει τους πελάτες της για την ανάγκη αλλαγής των προσωπικών κωδικών ασφαλείας τους, ωστόσο, αρκετοί πελάτες ανέφεραν την ύπαρξη προβλημάτων στη διαδικασία αυτή.

«Το site έχει κίνηση μεγάλη, αλλά οι υπηρεσίες αλλαγής των κωδικών φαίνεται να λειτουργούν κανονικά», απάντησε η eBay στο BBC και προειδοποίησε πως τα ενημερωτικά emails που στέλνει δεν περιλαμβάνουν links και όσοι λαμβάνουν emails με ενεργά links για την αλλαγή των κωδικών τους, θα πρέπει να γνωρίζουν πως πρόκειται για προσπάθεια υποκλοπής των στοιχείων τους (phishing).

Διαβάστε ακόμη:

Αλλάξτε τους κωδικούς σας στο eBay

Χορός ψηφιακών εκατομμυρίων

Χρονιά των μεγα-κυβερνοεπιθέσεων το 2013

Πώς μπορούν οι κυβερνοεπιθέσεις να σας κοστίσουν λεφτά;

Πως να διασφαλίσετε τα αρχεία σας