Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Καταγγέλλει την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από το Ισραήλ

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Καταγγέλλει την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από το Ισραήλ
KHAN YUNIS, GAZA - JANUARY 10: Palestinians start to return to their homes at the al-Matahin area following the withdrawal of Israeli forces from Abu Huli area, which separates Deir al-Balah and Khan Yunis in Gaza on January 10, 2024. Ashraf Amra / Anadolu (Photo by ashraf amra / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Ο επικεφαλής Ζιλμπέρ Ουνγκμπό, κάλεσε το Ισραήλ να άρει τους περιορισμούς που εμποδίζουν τους Παλαιστίνιους να εργαστούν, επισημαίνοντας τη σοβαρή επιδείνωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Ο Ζιλμπέρ Ουνγκμπό, επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στη Γενεύη, κατήγγειλε την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων εργαζομένων στο Ισραήλ από την αρχή του πολέμου στη Γάζα και κάλεσε να αρθούν οι περιορισμοί που τους εμποδίζουν να εργαστούν.

Η μεταχείριση των Παλαιστίνιων εργατών από το Ισραήλ έχει τεθεί στο μικροσκόπιο της ΔΟΕ εδώ και δεκαετίες, αλλά η κατάσταση έχει χειροτερέψει δραματικά μετά τις 7 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχασαν τις δουλειές τους σε ισραηλινές επιχειρήσεις και υπηρεσίες, ενώ περίπου 200.000 Παλαιστίνιοι απαγορεύεται να εισέλθουν στα ισραηλινά εδάφη για λόγους ασφαλείας.

«Είναι η πιο δύσκολη χρονιά για τους Παλαιστίνιους εργάτες από το 1967», τόνισε ο Ουνγκμπό, αναφερόμενος στο έτος κατά το οποίο το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ουνγκμπό περιέγραψε τις συνθήκες εργασίας των Παλαιστίνιων ως τραγικές και ζήτησε από το Ισραήλ να ανοίξει ξανά την αγορά εργασίας του. Η έκκληση του επικροτήθηκε από τον υπουργό Εργασίας της Παλαιστίνης, Νασρί Αμπού Τζαΐς, και διπλωμάτες αραβικών χωρών, οι οποίοι αποχώρησαν από τη συνεδρίαση όταν ανέβηκε στο βήμα η εκπρόσωπος του Ισραήλ.

Η Ισραηλινή εκπρόσωπος, Γίλα Κιτρίν, κατηγόρησε τη Χαμάς ότι εκμεταλλεύτηκε τις μετακινήσεις των Παλαιστίνιων εργατών για να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. «Ο δρόμος για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας δεν περνά μέσα από την τυφλή καταδίκη του Ισραήλ», δήλωσε η Κιτρίν.

Η ΔΟΕ, μία από τις παλαιότερες οργανώσεις του ΟΗΕ, ιδρυθείσα μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, προωθεί τα διεθνή εργασιακά πρότυπα και επιβλέπει τη συμμόρφωση με αυτά. Εκτός από το άνοιγμα της ισραηλινής αγοράς εργασίας για τους Παλαιστίνιους, η ΔΟΕ ζητά να έχει ενεργό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Γάζας, βοηθώντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας και προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας για τους εργαζόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: