Διεθνής συμμαχία «γιγάντων» που αλλάζει τις διατροφικές μας συνήθειες

Διεθνής συμμαχία «γιγάντων» που αλλάζει τις διατροφικές μας συνήθειες
epa01022811 The close up photo shows a newly introduced label indicating ingredients on a cereals package at a grocery store in Michelau, Germany, 29 May 2007. 'Berliner Zeitung' newspaper reported that several large food companies have begun declaring so-called hidden thickeners on their packages with standardised labels. EPA/MARCUS FUEHRER

Πέντε από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του χώρου προωθούν νέα πολιτική στις ετικέτες των προϊόντων.

 

Η Mondelez International, η Nestle, η PepsiCo, η Coca-Cola Company και η Unilever επιβεβαίωσαν ότι σχεδιάζουν δοκιμές του συστήματος Evolved Nutrition Label (ENL) (Εξελιγμένων Διατροφικών Ετικετών) σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ενώ βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα αποτελέσματα από αυτές τις πραγματικές δοκιμές θα συμβάλουν στη διαδικασία της ΕΕ για την αξιολόγηση των επιλογών διατροφικής επισήμανσης στην Ευρώπη, η οποία παρουσιάστηκε κατά την συνεδρίαση της ΕΕ στις 23 Απριλίου, αναφορικά με την επισήμανση των τροφών στην εμπρόσθια συσκευασία.

Το πρόγραμμα ENL είναι μια εθελοντική πρωτοβουλία, ανοικτή σε οποιονδήποτε οργανισμό, ο οποίος στοχεύει στις πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, παρέχοντας απλές, εύληπτες και ουσιαστικές πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα και τα ποτά. Η προσέγγιση ENL βασίζεται στο υπάρχον σύστημα της ΕΕ, το οποίο είναι ήδη γνωστό/δημοφιλές σε 500 εκατομμύρια καταναλωτές στην ΕΕ, προσθέτοντας χρώματα στους αριθμούς που αντικατοπτρίζουν την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά ανά πραγματικό μέρος που καταναλώνεται1.

Η προτεινόμενη ετικέτα θα παρέχει στους καταναλωτές ακριβείς πληροφορίες για τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων που καταναλώνουν. Ελλείψει μεγεθών μερίδων καθορισμένων από την ΕΕ, οι εταιρείες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία ENL ζήτησαν επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη για να αναπτύξουν μια αξιόπιστη μεθοδολογία για τον προσδιορισμό του μέσου όρου αναφοράς για τρόφιμα και ποτά στην ΕΕ. Η προσέγγιση ENL αναπτύχθηκε στηριζόμενη στο τι λειτουργεί για τους καταναλωτές, σε απόλυτη συμφωνία με το Ευρωπαϊκό δίκαιο και με την προοπτική να μπορεί να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το πρόγραμμα ENL αναπτύχθηκε τον τελευταίο χρόνο, κατά τον οποίο οι εταιρείες που συμμετείχαν συμβουλεύτηκαν επιστήμονες και διατροφολόγους, συνεργάστηκαν με τα κράτη μέλη, τις ΜΚΟ και άλλους δημόσιους φορείς, καθιστώντας τις απαντήσεις και τα αποτελέσματα διαθέσιμα στα ενδιαφερόμενα μέρη. Πάνω απ’ όλα, οι καταναλωτές αποτέλεσαν τον βασικό οδηγό για την ENL.

Η αρχική πρόταση προέκυψε από μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση: οι έγχρωμες ετικέτες έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που κάνουν υγιεινή επιλογή κατά 18%, οδηγώντας σε μείωση της θερμιδικής πρόσληψης κατά 4%2.

Πρόσφατα, μια έρευνα σχετικά με το μοντέλο ENL διεξήχθη μεταξύ 3.500 καταναλωτών σε επτά κράτη μέλη της ΕΕ, οδηγώντας στα ακόλουθα αποτελέσματα:

– Οκτώ στους δέκα καταναλωτές βρήκαν την ετικέτα ENL εύληπτη/κατανοητή και χρήσιμη για την αξιολόγηση της θρεπτικής ουσίας των τροφίμων και των ποτών, επιτρέποντάς τους να κάνουν μια σωστή επιλογή προϊόντων με μια ματιά.

– Υπάρχει σαφής προτίμηση στις έγχρωμες ετικέτες.

– Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές γενικά προτιμούν τη σήμανση ανά μερίδα αντί για τη σήμανση ανά 100 γραμμάρια όταν πρόκειται για τη σύγκριση της θρεπτικής αξίας του περιεχομένου διαφορετικών προϊόντων με έγχρωμες ετικέτες.