Δικαστική απόφαση στη Γερμανία αλλάζει τα δεδομένα για Facebook και WhatsApp

Δικαστική απόφαση στη Γερμανία αλλάζει τα δεδομένα για Facebook και WhatsApp
epa04090101 The two logos of Facebook (L) and Whatsapp pictured on the screen of a smartphone in Sieversdorf, Germany, 19 February 2014. Facebook announced on 19 February that it acquired the globally popular messaging system WhatsApp for 19 billion US dollar. Facebook paid 12 billion US dollar in shares and four billion US dollar in cash. The deal includes an additional three billion US dollar in Facebook stock for WhatsApp founders and employees. The deal should close later in 2014 and is still subject to regulatory approval, according to Facebook founder and Chief Executive Officer Mark Zuckerberg, who said in the conference call that he did not expect any issues. Additionally, WhatsApp co-founder and Chief Executive Officer Jan Koum will join the Facebook Board of Directors. EPA/PATRICK PLEUL

Τα στοιχεία κανενός Γερμανού δεν θα περνούν από το WhatsApp στο Facebook, σύμφωνα με την απόφαση.

Πριν από περίπου ένα μήνα το Facebook γνωστοποίησε ότι θα παίρνει τα στοιχεία των χρηστών του WhatsApp, παρέχοντας τη δυνατότητα μόνο στους παλαιούς χρήστες να αποκλείουν αυτή τη λειτουργία.

Οι αντιδράσεις ήταν πολλές, παρότι το Facebook ξόδεψε το αστρονομικό ποσό των 16 δισ. για να εξαγοράσει το WhatsApp για αυτόν ακριβώς το λόγο.

Αυτές τις αντιδράσεις φαίνεται πως ασπάστηκε ο επίτροπος προστασίας δεδομένων του Αμβούργου, ο οποίος εξέδωσε εντολή, με την οποία απαγορεύει στο Facebook να μοιραστεί της πληροφορίες των χρηστών του WhatsApp στη Γερμανία.

Όπως διευκρινίζεται αυτοί που «σώζονται» από τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων είναι οι Γερμανοί χρήστες, και όχι όσοι είναι στη Γερμανία. Επιπλέον το Facebook καλείται να διαγράψει τα δεδομένα που έχει λάβει από το WhatsApp πριν από την έκδοση της απόφασης. Κριτήριο, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του επιτρόπου, είναι το γεγονός πως, η συγκεκριμένη συμφωνία, συνήφθη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των χρηστών, που απλά έλαβαν ένα τελεσίγραφο.

Τα δεδομένα μπορούν να διαμοιραστούν, μόνο αν και οι δύο εταιρείες καθορίσουν ένα νομικό πλαίσιο, γύρω από το οποίο, αυτό θα γίνει.

«Αυτή η διοικητική διαταγή προστατεύει τα δεδομένα των περίπου 35 εκατομμυρίων χρηστών του WhatsApp στη Γερμανία», δήλωσε ο Γιοχάνες Κάσπαρ, ο επίτροπος του Αμβούργου για την προστασία δεδομένων και την ελευθερία της πληροφόρησης. «Πρέπει να είναι δική τους απόφαση (των χρηστών), αν θα συνδέσουν το λογαριασμό τους με το Facebook. Ως εκ τούτου, το Facebook πρέπει να ζητήσει την άδειά τους εκ των προτέρων. Αυτό δεν έχει συμβεί».

Ο κ. Κάσπαρ επεσήμανε ότι πολλοί χρήστες μπορεί να μην είχαν καν δώσει την άδειά τους είτε στο Facebook είτε στο WhatsApp.

«Επιπλέον, υπάρχουν πολλά εκατομμύρια ανθρώπων, των οποίων τα στοιχεία επικοινωνίας, έχουν ανέβει στο WhatsApp από τους προσωπικούς καταλόγους του χρήστη, αν και δεν έχουν σύνδεση με το Facebook ή το WhatsApp», είπε. «Σύμφωνα με το Facebook, αυτό το γιγαντιαίο ποσό δεδομένων δεν έχει ακόμη συλλεχθεί».