Δικαστικό «άκυρο» 60 δισ. ευρώ στη Γερμανία, περιπλέκοντας τα σχέδια του Σολτς για την πράσινη μετάβαση

Δικαστικό «άκυρο» 60 δισ. ευρώ στη Γερμανία, περιπλέκοντας τα σχέδια του Σολτς για την πράσινη μετάβαση
epa10444282 German Chancellor Olaf Scholz makes a statement during his visit at the BioNTech production facilities in Marburg, Germany, 02 February 2023. The Marburg plant is considered one of the largest mRNA vaccine production facilities in Europe. EPA/RONALD WITTEK Photo: pixabay.com
Σημαντικό πλήγμα για την πράσινη μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Γερμανία.

Σημαντικό πλήγμα δέχθηκαν την Τετάρτη οι προσπάθειες της κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς στη Γερμανία για τη μεταφορά 60 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης σε ένα ταμείο για την πράσινη μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε πως η μεταφορά των πόρων αχρησιμοποίητου χρέους από την εποχή της πανδημίας στο ταμείο για το κλίμα και τον μετασχηματισμό της οικονομίας ήταν αντισυνταγματική.

Το Reuters σημειώνει ο πως δημοσιονομικός ελιγμός που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 από τον κυβερνητικό συνασπισμό των SPD, Πράσινων,  FDP επέτρεψε στα κόμματα να εκμεταλλευτούν στο έπακρο μια προσωρινή – σχετιζόμενη με την πανδημία- αναστολή των ορίων δανεισμού που προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσέφυγαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως θέλουν να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα της Γερμανίας.

«Εάν αυτό σημαίνει ότι οι υποχρεώσεις που έχουν ήδη αναληφθεί δεν μπορούν πλέον να τηρηθούν, ο νομοθέτης του προϋπολογισμού πρέπει να το αντισταθμίσει αλλού», σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου. Τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται πρέπει να δαπανηθούν κατά το έτος που εγκρίθηκαν και η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακάμψει αυτούς τους κανόνες μεταφέροντάς τα σε ένα ταμείο εκτός προϋπολογισμού, δήλωσε η Ντόρις Κένιγκ, αντιπρόεδρος του δικαστηρίου, μετέδωσε το Bloomberg.

Το λεγόμενο «φρένο χρέους» της Γερμανίας -που δημιουργήθηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008- περιορίζει το ετήσιο καθαρό νέο χρέος στο 0,35% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Επιτρέπονται εξαιρέσεις για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και άλλων εκτάκτων αναγκών, επιλογή που αξιοποίησε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: