Δικάζεται εκ νέου ο Μοχάμεντ Μόρσι

REUTERS

Στο εδώλιο βρίσκεται για τρίτη φορά ο ανατραπείς πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, μαζί με σημαίνονται μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η τρίτη από τις τέσσερις συνολικά δίκες σε βάρος του ισλαμιστή πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, που αντιμετωπίζει την κατηγορία της «κατασκοπείας με σκοπό τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών» πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα στο Κάιρο.

Συγκατηγορούμενοι του ανατραπέντος προέδρου είναι άλλα 35 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ηγετικά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το πολιτικό σκέλος της οποίας κέρδισε όλες τις εκλογές μετά την πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, στις αρχές του 2011. Εάν κριθούν ένοχοι, οι κατηγορούμενοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν ακόμη και σε θάνατο.

Πολλές χιλιάδες μέλη της Αδελφότητας, η οποία έχει κηρυχθεί «τρομοκρατική οργάνωση» από το νέο καθεστώς, έχουν συλληφθεί μετά την ανατροπή του Μόρσι, στις 3 Ιουλίου και τις αιματηρές διαδηλώσεις που ακολούθησαν, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, αλλά και πολλές διεθνείς οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χαρακτηρίζουν τις δίκες τους «πολιτικές».

Διαβάστε ακόμη: Αιματοβαμμένη επέτειος στην Αίγυπτο

Στη σημερινή δίκη οι 36 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της «κατασκοπείας προς όφελος της διεθνούς οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων, του στρατιωτικού σκέλους της και της Χαμάς», της παλαιστινιακής οργάνωσης που έχει υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας. Ορισμένοι εξ αυτών κατηγορούνται επίσης για «τρομοκρατικές ενέργειες σε βάρος της κρατικής περιουσίας και των θεσμών» και ότι επιδίωξαν «να προκαλέσουν χάος (…) συμπορευόμενοι με τζιχαντιστικές ομάδες».

Η νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου κατηγορεί τη Χαμάς ότι στηρίζει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και έχει διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες σε αιγυπτιακό έδαφος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ