Δικηγόρος Τούρκων στρατιωτικών: Δεν γνώριζαν πως γίνεται πραξικόπημα

Δικηγόρος Τούρκων στρατιωτικών: Δεν γνώριζαν πως γίνεται πραξικόπημα
Οι Τούρκοι στρατιωτικοί του στρατιωτικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε χθες το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, οδηγούνται στον εισαγγελέα, Αλεξανδρούπολη, Κυριακή 17 Ιουλίου 2016. Στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οδηγήθηκαν το πρωί οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, πλήρωμα και επιβαίνοντες του στρατιωτικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε χθες το μεσημέρι στο αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» της πρωτεύουσας του Έβρου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, οι Τούρκοι στρατιωτικοί φοβούμενοι για τη ζωή τους αποφάσισαν να έρθουν στην Ελλάδα.

Η δικηγόρος τεσσάρων εκ των στρατιωτικών που επέβαιναν στο ελικόπτερο το οποίο προσγειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, πως δεν γνώριζαν ότι γίνεται πραξικόπημα στην Τουρκία.

Ακόμη, η κα Μαρινάκη, σημείωσε πως οι Τούρκοι στρατιωτικοί δέχθηκαν εντολές να μεταφέρουν τραυματίες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης σε σημείο το οποίο βρίσκονταν ασθενοφόρα όταν δέχθηκαν πυρά και φοβούμενοι για τη ζωή τους αποφάσισαν να έρθουν στην Ελλάδα.

Η ίδια επίσης τόνισε πως και οι οκτώ αιτούντες άσυλο είναι οικογενειάρχες και αν δεν υπήρχαν τα γεγονότα της απόπειρας πραξικοπήματος δεν θα είχαν καμία πρόθεση να αφήσουν τη χώρα τους.

Τέλος η κα Μαρινάκη προσέθεσε πως μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρόεδρου ήταν πανικοβλημένοι και ζήτησαν μάλιστα να μεταφερθούν ακόμη και σε χώρες της Νοτίου Αμερικής για να μπορέσουν να ζήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί οδηγήθηκαν πριν λίγη ώρα στον εισαγγελέα όπου θα ζητήσουν προθεσμία μέχρι την Τρίτη για να ετοιμάσουν την απολογία τους.

Άλλαξε το κατηγορητήριο

Τροποποιούνται οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι επτά κατηγορούνται για ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση και ο ένας για εκτέλεση της παράνομης πτήσης. Δεν ισχύει δηλαδή η κατηγορία για απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας. Ωστόσο, παραμένει η κατηγορία για παράνομη είσοδο στη χώρα.  Αύριο προβλέπεται να οδηγηθούν στο αυτόφωτο δικαστήριο, όπου είτε θα δικασθούν είτε θα πάρουν προθεσμία για να απολογηθούν.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο των τεσσάρων εξ αυτών, κοινό τους αίτημα είναι να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους, κάτι που δεν κατέστη εφικτό έως τώρα.

Μετά την παραπομπή τους στον εισαγγελέα, θα ξεκινήσει και η σχετική διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει κι ένα χρόνο

Σε συνέχεια των δηλώσεών της, στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η δικηγόρος ανέφερε ότι «μετά την παραπομπή τους στον εισαγγελέα, θα ξεκινήσει και η σχετική διαδικασία, η οποία κάτω από κανονικές συνθήκες, θα μπορούσε να διαρκέσει κι ένα χρόνο. Είναι βέβαιο ότι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Φοβούνται την εκτέλεση».

Οι αξιωματικοί αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα της κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα και την πρόκληση κινδύνου διατάραξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ότι κατά τις καταθέσεις τους είπαν πως «κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη είχαν το καθήκον, να μεταφέρουν τραυματίες με τέσσερα ελικόπτερα» ότι «καθώς μετέφεραν τους τραυματίες ανοίχτηκε πυρ από το έδαφος προς το ελικόπτερο, ότι «επιβιβάστηκαν οι οκτώ σε ένα ελικόπτερο», πως «αρχικά προσγείωσαν το ελικόπτερο σε δασώδη περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα» και πως «συζήτησαν εκεί το τι θα κάνουν και αποφάσισαν να έλθουν στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, οι Τούρκοι αξιωματικοί, στο μεταξύ, επικοινώνησαν με τις οικογένειές τους μέσω κινητού τηλεφώνου και εκεί πληροφορήθηκαν τα περί απόπειρας πραξικοπήματος.

Η δικηγόρος αναφέρει ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί επιθυμούν να επιστρέψουν στην Τουρκία επειδή εκεί βρίσκονται οι οικογένειές τους, αλλά τόνισε ότι ανησυχούν για την ασφάλειά τους επειδή κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες και ότι για το λόγο αυτό ζήτησαν πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα.

Η κ. Μαρινάκη λέει επίσης ότι οι οκτώ αξιωματικοί πέρασαν τη νύχτα στο αστυνομικών τμήμα Φερών, επειδή λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε πριν από ένα μήνα, δεν είναι επαρκές το κρατητήριο στην Αλεξανδρούπολη.

Η κ. Μαρινάκη απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση των οκτώ αξιωματικών κατά τη διάρκεια των καταθέσεων, λέει «τους παρομοίωσα με στρατιώτες σε αμερικανικές ταινίες», αφού όταν προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη ήταν ανήσυχοι και φοβισμένοι.

Σημειώνεται ότι η ποινή του θανάτου δεν ισχύει στην Τουρκία, αν και η πολιτική ηγεσία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ερωτηθείς χθες σχετικά, είχε πει ότι η ποινή δεν ισχύει στην Τουρκία, αλλά αν τεθεί θέμα «νομικών ρυθμίσεων, αυτό μπορεί να συζητηθεί με τους υπόλοιπους κοινοβουλευτικούς ηγέτες στην Εθνοσυνέλευση».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς απευθυνόταν χθες σε οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Κωνσταντινούπολη και ενώ οι οπαδοί φώναζαν το σύνθημα «θέλουμε εκτέλεση», είπε «θα γίνει αυτό που πρέπει».