Το δίκτυο σας είναι ο «άσσος στο μανίκι» σας

Το δίκτυο σας είναι ο «άσσος στο μανίκι» σας

Τέσσερα πράγματα στα οποία μπορεί να σας βοηθήσει η δικτύωση- εκτός απ’ το να βρείτε δουλειά…

Είναι σίγουρο ότι έχετε ακούσει δεκάδες φορές πόσο χρήσιμη είναι η δικτύωση. Σε περίπτωση, όμως, που νοιώθετε έλλειψη κινήτρου για να ενεργοποιηθείτε και να δικτυωθείτε εντονότερα, ιδού μια υπενθύμιση τεσσάρων τρόπων με τους οποίους το networking μπορεί να σας βοηθήσει, πέρα φυσικά από τη χρησιμότητά του για την εύρεση της επόμενης δουλειάς σας.

1. Συλλογή πληροφοριών για τον κλάδο σας
Είτε πρόκειται να μεταπηδήσετε σε άλλον κλάδο, είτε απλώς ενδιαφέρεστε να διευρύνετε τη γνώση σας σε σχέση με αυτόν που βρίσκεστε τώρα, η δικτύωση και ιδιαίτερα οι ανεπίσημες συνεντεύξεις για άντληση πληροφοριών είναι θαυμάσιοι τρόποι για να δείτε τι συμβαίνει στο πεδίο του ενδιαφέροντός σας.

Ζητήστε από ανθρώπους που γνωρίζετε σε μια εκδήλωση ή σε ένα τραπέζι να σας μιλήσουν για τις προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πρόσφατα, τα τελευταία τους επιτεύγματα, ή τις νεότερες τάσεις στη δουλειά τους. Αν κάτι πραγματικά μεγάλο και σημαντικό έχει συμβεί στον κλάδο σας, ακούστε τι έχει να σας πει ο συνομιλητής σας για την επίδραση που αυτό θα έχει ευρύτερα.

2. Διδαχθείτε από τα επιτεύγματα και τα σφάλματα των άλλων
Κάποιες φορές μπορεί να είναι δύσκολο να ξεκινήσετε μια συνομιλία με έναν άγνωστο, ακόμα κι αν η δικτύωση λαμβάνει χώρα πρόσωπο-με-πρόσωπο. Αν δεν έχετε θέματα προς συζήτηση, ζητήστε από τον συνομιλητή σας να σας μιλήσει για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του. Φυσικά, δεν θα πάτε να του πείτε: «Μιλήστε μου για μια περίπτωση όπου τα κάνατε μαντάρα». Αντίθετα, ρωτήστε διακριτικά αν θα έκανε κάτι διαφορετικά κοιτώντας πίσω στα πρώτα βήματα της καριέρας του, ή αν θα είχε κάτι να συστήσει σε άτομα που τώρα ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους.

Γενικά, μην φοβηθείτε να μιλήσετε και να ρωτήσετε για προσωπικές εμπειρίες άλλων. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να μάθετε από τα κατορθώματα αλλά και τα λάθη τους, και οι περισσότεροι άνθρωποι λατρεύουν να μιλούν για τον εαυτό τους.

3. Λάβετε δωρεάν συμβουλές για την καριέρα σας
Ένα άλλο όφελος της δικτύωσης είναι η ευκαιρία να λάβετε δωρεάν συμβουλές καριέρας. Όταν μιλάτε με πιο έμπειρος επαγγελματίες στον τομέα σας, έχετε την ευκαιρία να τους ρωτήσετε συγκεκριμένα για τις επόμενες κινήσεις που ετοιμάζετε στον επαγγελματικό στίβο.

Εκτός από χρήσιμες συμβουλές, θα λάβετε και μια μοναδική ευκαιρία να δείξετε σε άλλα άτομα τον θαυμασμό που τρέφετε γι’ αυτά. Αλλιώς, δεν θα ζητούσατε την άποψή τους για τα επαγγελματικά σας, έτσι δεν είναι;

4. Τεστάρετε συγκεκριμένες ιδέες σας
Εκτός απ’ το να περιμένετε αόριστα τις συμβουλές αυτού με τον οποίον δικτυώνεστε, μπορείτε πολύ συγκεκριμένα να θέσετε υπόψη του μια ιδέα και να ζητήσετε την άποψή του. Η ιδέα μπορεί να αφορά ένα φιλόδοξο πρότζεκτ, μια παρουσίαση σ’ ένα συνέδριο, ή οτιδήποτε άλλο σχετίζετε με την επαγγελματική σας δραστηριότητα. Η άποψη και η ανατροφοδότηση ενός συναδέλφου μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τα επιχειρήματά σας και να διορθώσετε τις όποιες αδυναμίες.

Συμπερασματικά, δεν έχετε δικαιολογία να μην δικτυώνεστε. Σε όποιο στάδιο της καριέρας σας κι αν βρίσκεστε, μόνο κέρδη έχετε να αποκομίσετε από την επιχειρηματική και επαγγελματική δικτύωση. Το μεγαλύτερο απ’ αυτά; Η ευκαιρία να βοηθήσετε άλλους ανθρώπους που μπορεί να χρειαστούν τη δική σας συμβουλή και εμπειρία.