ΔΙΜΕΑ: Πρόστιμα 14.600 ευρώ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας καταστημάτων για μη τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού

ΔΙΜΕΑ: Πρόστιμα 14.600 ευρώ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας καταστημάτων για μη τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού
Υπάλληλος καταστήματος πραγματοποιεί ελέγχους στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, σε πελάτες καταστήματος λιανικής επί της οδού Ερμού, κατά την πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, Αθήνα, Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021. Από τις 6 σήμερα το πρωί τέθηκε σε ισχύ η απόφαση με τα νέα περιοριστικά μέτρα και πλέον, μόνο με επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test, θα μπορούν να εισέρχονται στα εμπορικά καταστήματα, στα κομμωτήρια, στις τράπεζες και στους ανοικτούς χώρους εστίασης οι ανεμβολίαστοι και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, ενώ οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών θα πρέπει να προσκομίζουν self test. Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία, οι εκκλησίες και τα καταστήματα τροφίμων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόστιμα συνολικού ύψους 14.600 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας σε 1 κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση των κανόνων κατά του κορωνοϊού επιβλήθηκαν από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησε σε Αττική, Πελοπόννησο, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το χρονικό διάστημα από 26-11-2021 έως και 28-11-2021 (ημέρες Παρασκευή, Σαββάτο και Κυριακή) πραγματοποιήθηκαν από τη ΔΙΜΕΑ 539 έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σε Αττική, Πελοπόννησο, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία.

Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 14.600 ευρώ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας (σε 1 κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων κατά τα οριζόμενα στην ΚΥΑ 72486/22-11-2021 (Β’ 5401) όπως ισχύει και συγκεκριμένα για:

• μη ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος

• μη τήρηση του ποσοστού πληρότητας 100%

• μη χρήση μασκών προστασίας.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς στο σύνολο της επικράτειας.

Πρόστιμα 245.200 ευρώ για παρεμπόριο

Στο μεταξύ από τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανακοινώθηκε και η εβδομαδιαία επιχειρησιακή δραστηριότητα της ΔΙΜΕΑ για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου.

Κατά το χρονικό διάστημα από 22.11.2021 έως και 28.11.2021 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 150 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 49 παραβάσεις που αφορούσαν στο παράνομο εμπόριο, σε Αττική, Πελοπόννησο και Θεσσαλία.

Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 245.200 ευρώ για παραβάσεις των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ), για παραβάσεις που αφορούν στη νομοθεσία για το υπαίθριο εμπόριο και για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν 16.224 τεμάχια απομιμητικών ειδών, τα οποία πωλούνταν από ηλεκτρονικά καταστήματα (eshop).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ