Δημιουργική ασάφεια παντού!

Δημιουργική ασάφεια παντού!

Οι αντικρουόμενες προτάσεις του Γιάνη Βαρουφάκη για το χρέος, το ΦΠΑ και τη διαπραγμάτευση.

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να μην μίλησε για καθυστέρηση στην αποπληρωμή των ομολόγων του Ιουλίου και του Αυγούστου προς την ΕΚΤ, ωστόσο, η σύγχυση δημιουργήθηκε ως προς τα νούμερα που έδωσε για το μετά τον Αύγουστο χρέος της χώρας προς την ΕΚΤ, αφού έκανε λόγο για 27 δισ. ευρώ.

Τα νούμερα αυτά όμως δεν συμφωνούν με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα οποία, το ελληνικό χρέος που διακρατεί η ΕΚΤ ανέρχεται σε 19,8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των 6,7 δισ. ευρώ, που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Σε 7,3 δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό λογαριασμό στα 27 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Οικονομικών προτείνει αυτό το ποσό, η αποπληρωμή του οποίου δεν μπορεί να μετατεθεί χρονικά, να αγοραστεί από τον ESM, με νέο δάνειο προς την Ελλάδα, που θα αποπληρωθεί σε… βάθος χρόνου.

Η απάντηση της ΕΚΤ είναι σαφής: το χρέος που διακρατεί δεν μπορεί ούτε να διαγραφεί ούτε να επιμηκυνθεί, αφού απαγορεύεται από την Συνθήκη της ΕΕ.

Άλλωστε, πηγές των θεσμών υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο θέμα, μαζί και με την πρόταση για αγορά του χρέους του ΔΝΤ από τον ESM έχει ήδη τεθεί και η απάντηση από τον ESM είναι αρνητική.

Είναι άλλη μία περίπτωση δημιουργικής ασάφειας στο συνεχιζόμενο σήριαλ της διαπραγμάτευσης, που αναπτύχθηκε παράλληλα με το σήριαλ του ΦΠΑ.

Με τρεις διαφορετικές του δηλώσεις μέσα σε μία μόλις ημέρα ο υπουργός Οικονομικών πρώτα είδε μείωση και όχι αύξηση του ΦΠΑ, στη συνέχεια δήλωσε ότι ο ΦΠΑ δεν θα αυξηθεί έως το τέλος του καλοκαιριού και στη συνέχεια, από το βήμα της Βουλής, υποστήριξε ότι αν αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, θα βρεθεί ένας τρόπος για να επιστρέφεται η διαφορά στους ντόπιους.

Δημιουργική ασάφεια και ως προς την πορεία της διαπραγμάτευσης, αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς από το συμφωνία εντός των επόμενων ημερών περνούμε με μεγάλη ευκολία στην εμπλοκή και τούμπαλιν. Παράλληλα και οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι «θολές». Από τη μια δηλώνει ότι επιδιώκει τη συμφωνία ακόμη και με συμβιβασμούς, από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι δεν θα βάλει την υπογραφή του σε υφεσιακά μέτρα, την ώρα που όλες οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου αφορούν σε επιβολή νέων φόρων.

Την ίδια ώρα, ο χρόνος εξαντλείται και οι μισθοί και οι συντάξεις στο τέλος του μήνα θα πληρωθούν με τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου. Αυτά όμως είναι και τα τελευταία εναλλακτικά κεφάλαια που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, καθώς τον Ιούνιο οι πληρωμές για δάνεια φθάνουν τα 2,62 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν και τα επιπλέον 700 εκατ. ευρώ που πρέπει να επιστραφούν στον ειδικό λογαριασμό του ΔΝΤ. Και τότε η δημιουργική ασάφεια δεν θα μπορεί να δώσει απαντήσεις.