Δημιουργείται ομάδα εργασίας για την κατασκευή ρωσικού αγωγού στην Ελλάδα

Δημιουργείται ομάδα εργασίας για την κατασκευή ρωσικού αγωγού στην Ελλάδα

Ο αγωγός θα γίνει με κοινοπραξία με ιδιώτες και ευρωπαϊκές εταιρείες βάσει κοινοτικού δικαίου, δήλωσε ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Το σχέδιο κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αέριου από τα σύνορα με την Τουρκία μέσω Ελλάδας μπορεί να υλοποιήσει μια ρωσοευρωπαϊκή κοινοπραξία. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μίλερ είπε ότι έγιναν διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε, υποστηρίζει το σχέδιο κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αέριου από τα σύνορα με την Τουρκία. Όπως επισήμανε, το σχέδιο αυτό μπορεί να το υλοποιήσει μια ρωσοευρωπαϊκή κοινοπραξία. Υπάρχουν, συνέχισε, ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν δείξει ήδη ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτό το σχέδιο. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τη ρωσική πλευρά, υπογράμμισε ο κ. Μίλερ και πρόσθεσε: Η Gazprom εγγυάται ότι μέσα από τον αγωγό αυτό που θα διέρχεται μέσα από το ελληνικό έδαφος θα μεταφέρονται έως και 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο.

Χωρίς αμφιβολία, είπε ο κ. Μίλερ, αυτός ο όγκος του μεταφερόμενου φυσικού αέριου θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις για την υλοποίηση και άλλων προγραμμάτων στη χώρα.

Λαφαζάνης: Σημαντικά οφέλη για τον ελληνικό λαό

Στη σημασία που έχει η συνεργασία με τη Ρωσία, με έμφαση στον ενεργειακό τομέα εστίασε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση η ευκαιρία για εποικοδομητικές συζητήσεις με τον επικεφαλής της Gazprom, της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας στον κόσμο.

Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την ουσιαστικότερη ανάπτυξη των ελληνο-ρωσικών σχέσεων και ειδικά στον ενεργειακό τομέα και τόνισε τη στρατηγική σημασία αυτής της συνεργασίας.

Σχετικά με το θέμα του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στα ελληνοτουρκικά σύνορα και από εκεί προς την κεντρική Ευρώπη, ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι «το θέμα είναι στην ατζέντα και ελπίζω πολύ σύντομα να έχουμε συμφωνία». Κάτι, που, όπως είπε, θα έχει σημαντικά οφέλη για τον ελληνικό λαό αλλά και σε ο.τι αφορά την αναβάθμιση της στρατηγικής θέσης και σημασίας της χώρας. Διευκρίνισε δε, ότι η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι το έργο κατασκευής του αγωγού να πραγματοποιηθεί με τρόπο απολύτως συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ρωσία αποτελεί εναλλακτική επιλογή για την Ελλάδα, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική, οικονομική και ενεργειακή πολιτική.

Μόσχα: Η Ελλάδα πρότεινε ρωσική συμμετοχή στην εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου

Η Ελλάδα πρότεινε στη Ρωσία να συμμετάσχει στην εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και η Μόσχα αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον τις προτάσεις αυτές, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία.

«Ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας (σ.σ. Π.Λαφαζάνης) πρότεινε στη Ρωσία να συμμετάσχει στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην υφαλοκρηπίδα της χώρας. Θα εξετάσουμε αυτές τις δυνατότητες», είπε ο κ. Νόβακ, ο οποίος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες συνομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη ρωσική ηγεσία.

«Λόγος έγινε για τα τρέχοντα ζητήματα σχετικά με το φυσικό αέριο, που προμηθεύουμε. Η συμφωνία για την εξαγωγή φυσικού αερίου παρατάθηκε ως το 2026. Ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα για το μέγεθος των υποχρεώσεων ‘take or pay’. Οι συνθήκες για την επίτευξη συμφωνίας υπάρχουν», σχολίασε ο κ. Νόβακ, ο οποίος, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ΡΙΑ-Νόβοστι αναφέρθηκε και στο θέμα της τιμής του φυσικού αερίου για την Ελλάδα.

«Ο τύπος για τη διαμόρφωση της τιμής την περασμένη χρονιά ήταν πιο εύκαμπτος και η τιμή τώρα μειώθηκε εξαιτίας της τιμής του πετρελαίου», είπε ο Α. Νόβακ, σημειώνοντας ότι η τιμή αυτή είναι «συγκρίσιμη» με εκείνη, που καταβάλλει η Ουκρανία.

Ο Ρώσος υπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς, επικαλούμενος το εμπορικό απόρρητο, ωστόσο το πρακτορείο σημειώνει ότι υπολογίζοντας τις εκπτώσεις, που παραχώρησε η ρωσική πλευρά το Κίεβο καταβάλλει στη Μόσχα 247,18 δολάρια ανά μετρικό τόνο, πράγμα, που κατά το ΡΙΑ-Νόβοστι σημαίνει, πως η τιμή για την Ελλάδα δεν θα ξεπερνά τα 248 δολάρια ΗΠΑ.