Δημιουργήθηκε το ύφασμα του… μέλλοντος – Αλλάζει χρώμα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Δημιουργήθηκε το ύφασμα του… μέλλοντος – Αλλάζει χρώμα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
Photo: AFP
Στόχος η μείωση του clothing waste.

Απλές κινήσεις των χεριών θα μπορούσαν να είναι το μόνο που χρειάζεται για να αλλάζετε το χρώμα των ρούχων σας στο μέλλον, σύμφωνα με μια ερευνητική ομάδα που ανέπτυξε ένα ύφασμα που αλλάζει χρώμα, ενσωματωμένο με μια μικροσκοπική κάμερα και χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

Η τεχνολογία θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των απορριμμάτων, δίνοντας στους ανθρώπους περισσότερες χρωματικές επιλογές για ένα ρούχο, αναφέρει το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης AiDLab με έδρα το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters

Το ύφασμα, το οποίο είναι πλεγμένο με πολυμερείς οπτικές ίνες (POF) και νήματα με βάση το ύφασμα, μπορεί να φωτιστεί σε μια σειρά διαφορετικών αποχρώσεων.

Τα χρώματα μπορούν επίσης να προσαρμοστούν μέσω app και οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης βοηθούν την κάμερα να διακρίνει τις χειρονομίες των χρηστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθηγήτρια Jeanne Tan, η οποία εργάζεται στη Σχολή Μόδας και Κλωστοϋφαντουργίας του Πολυτεχνείου και είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, σημειώνει ότι τα POF είναι κατασκευασμένα από μεθακρυλικό πολυμεθύλιο, το οποίο είναι ανακυκλώσιμο και η δομή του υφάσματος επιτρέπει τον εύκολο διαχωρισμό των POF από τα νήματα για ανακύκλωση.

«Η αίσθηση στο χέρι είναι ακριβώς όπως σε κάθε συνηθισμένο πλεκτό ύφασμα», είπε.

Το AiDLab ελπίζει ότι η τεχνολογία αυτή θα εμπορευματοποιηθεί μια μέρα. Αυτή τη στιγμή εκτίθεται σε εγκαταστάσεις σε εμπορικά κέντρα και άλλες τοποθεσίες στο Χονγκ Κονγκ.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: