Δημήτρης Κολιαδήμας: Από τα συγχαρητήρια της Yoko Ono στις βραβεύσεις για τη Volvo

Δημήτρης Κολιαδήμας: Από τα συγχαρητήρια της Yoko Ono στις βραβεύσεις για τη Volvo
Οι αλλεπάλληλες βραβεύσεις από διεθνείς θεσμούς αποδεικνύουν ότι, στην οπτική επικοινωνία, οι Έλληνες ισοφαρίζουν για τη χαμένη ομορφιά των πόλεων και για την επί αιώνες χαμένη παράδοση στις εικαστικές τέχνες. Σε αυτή τη γενιά δημιουργών εντάσσεται η Semiotik Design Agency, την οποία ίδρυσε ο Δημήτρης Κολιαδήμας.

Στην ερώτηση «ποια προϊόντα κάνουμε οι Έλληνες καλά;» οι περισσότεροι θα σκεφτούν το τουριστικό προϊόν ή το ελαιόλαδο, ακόμα και το εξαγώγιμο αλουμίνιο. Λίγοι θα σκεφτούν το design. Ωστόσο το ελληνικό περιβάλλον έχει «γεννήσει» ορισμένα από τα πιο δημιουργικά design studios σε διεθνές επίπεδο.

Οι αλλεπάλληλες βραβεύσεις από διεθνείς θεσμούς αποδεικνύουν ότι, στην οπτική επικοινωνία, οι Έλληνες ισοφαρίζουν για τη χαμένη ομορφιά των πόλεων και για την επί αιώνες χαμένη παράδοση στις εικαστικές τέχνες. Σε αυτή τη γενιά δημιουργών εντάσσεται η Semiotik Design Agency, την οποία ίδρυσε ο Δημήτρης Κολιαδήμας. Με βραβεύσεις μεταξύ άλλων στα  D&AD, Red Dot Design Awards, Pentawards, European Design Awards, ΕΒΓΕ, ΑDCE, ξεδιπλώνει αρμονικά τους τρόπους που η αίσθηση της τέχνης μπορεί να συνυπάρξει με την αντίληψη της εμπορικής αξίας. Το portfolio της εταιρείας θα μπορούσε να είναι ο (εμπορικός) θησαυρός  ενός συλλέκτη, με κορυφαία έργα, για κορυφαίους πελάτες.

Ο Δημήτρης Κολιαδήμας μίλησε στο Archisearch.gr για το branding, τη Semiotik Design Agency αλλά και για πελάτες/ στιγμές που ξεχωρίζει.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και τη Semiotik Design Agency.

Γεννήθηκα  και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, σπούδασα Γραφιστική στην Αθήνα και το 2001 πήγα στην Αγγλία, όπου και ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου (MA in Typo/graphic studies) το 2003 στο London College of Communication. Από το 2005 έως το 2012 υπήρξα συνιδρυτής και Design Director των Designers United. Η Semiotik ιδρύθηκε το 2014, από την ανάγκη μου για ελευθερία και αυτονομία στην έκφραση.

Με ποιο τρόπο προσεγγίζετε το branding;

Το brand strategy και κατόπιν το brand management είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του marketing διαχρονικά και κάθε μεγάλη αλλά και μικρή εταιρεία χρειάζεται έναν αξιόπιστο συνεργάτη δίπλα της, προκειμένου να πετύχει τα μέγιστα.

Για παράδειγμα ένα group of companies έχει ένα house of brands. Φανταστείτε έναν όμιλο που έχει 4 ξενοδοχεία, 1 περιοδικό, 1 υπηρεσία διοργάνωσης εκδρομών κλπ. Όλα τους με διαφορετικό όνομα. Μία τέτοια εταιρεία πρέπει να αναθεωρεί τακτικά το brand architecture στο portfolio της, ανάλογα με το perception του κοινού και προκειμένου να έχει καλύτερες πωλήσεις. Σε μία τέτοια εταιρεία στεκόμαστε πιστοί συνεργάτες from A to Z. Βοηθάμε στη χαρτογράφηση, κατόπιν συμμετέχουμε στην έρευνα αγοράς, σχεδιάζουμε και δοκιμάζουμε προτάσεις, ολοκληρώνουμε κάθε εφαρμογή.  Επιπλέον, για ένα well established brand μελετάμε κάθε ανάγκη rebranding.

Με εφαρμογές του brand μέσα από πρωτότυπα, καινοτόμα γραφιστικά concepts στα πιο σύγχρονα content formats, που υποστηρίζουν ένα storytelling, relevant με τις ζωές των ανθρώπων και το business purpose της εταιρείας, καταφέρνουμε και κάνουμε τη διαφορά.

Όλη αυτή η τεχνογνωσία μας καθιστά τον ιδανικό συνεργάτη ακόμα και για μικρότερες ή νεότερες εταιρείες που επιθυμούν μία εικόνα της τρέχουσας κατάστασης στην αγορά με ουσιαστική συνεισφορά και συνεργασία στη διαδικασία του brand strategy από την αρχή.    

Σε ποιους τομείς ειδικεύεστε και σε ποιες αγορές απευθύνεστε;

Απευθυνόμαστε σε όλους, από μικρές start up εταιρίες μέχρι πολυεθνικές, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Αντιμετωπίζουμε όλους μας τους πελάτες με την ίδια σοβαρότητα και επαγγελματισμό.

Έχοντας δουλέψει πολλά projects στον κλάδο του τουρισμού, θα μπορούσε κανείς να πει ότι ειδικευόμαστε στο hotel brand developement. Παρόλα αυτά μιας και τακτικά συνεργαζόμαστε και υλοποιούμε projects με συνεργάτες από τον αρχιτεκτονικό κλάδο, ναυτιλιακές εταιρίες, την αυτοκινητοβιομηχανία, εμπορικές εταιρίες καταναλωτικών προϊόντων και τον πολιτισμό θα έλεγα ότι υπάρχει ποικιλομορφία. Κάτι που μας δίνει ευελιξία στην υλοποίηση και το σχεδιασμό.

Ποια στοιχεία συνθέτουν τη γέννηση ενός brand;

Τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν τη γέννηση ενός brand είναι η εικόνα, η προσωπικότητα, η αξία, η ταυτότητα, η προσωποποίησή του και η στρατηγική του τοποθέτηση. Εφόσον ολοκληρωθούν αυτά τα στάδια ξεκινάει η δημιουργική διαδικασία. O σχεδιασμός της οπτικής ταυτότητας και οι εφαρμογές του brand, ολοκληρώνονται μετά από αρκετές μέρες έρευνας, συζητήσεων, συναντήσεων και σχεδιασμού.

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, θα έλεγα πως η συνεργασία μας με τη Volvo αποτελεί σημείο αναφοράς, ζήσαμε μοναδικές εμπειρίες και αναπτύχθηκαν επαγγελματικές σχέσεις και φίλιες οι οποίες διατηρούνται έως και σήμερα. Λύσαμε δύσκολες ασκήσεις, δοκιμαστήκαμε και πετύχαμε. Είναι σημαντικό όταν βλέπεις τους κόπους σου να αναγνωρίζονται.

Θα θέλατε να μας αναφέρετε μερικούς από τους πελάτες σας και κάποιες στιγμές που ξεχωρίζετε από τις συνεργασίες σας;

Έχουμε συνεργαστεί με πολύ μεγάλες εταιρίες και φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρω μερικούς όπως: Volvo Cars Hellas, Volvo Ocean Race, Adidas Hellas, Τhe Beatles, AkzoNobel Coatings, Domes Resorts, Ekies Resort, Υπουργείο Πολιτισμού, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και φυσικά πολλούς άλλους που είναι αδύνατον να τους αναφέρω όλους.

Όταν ολοκληρώσαμε το project με τους The Beatles, είχαμε την ευχάριστη έκπληξη να λάβουμε συγχαρητήρια από την ίδια τη Yoko Ono για τη δουλειά που κάναμε, για την αγορά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Σημαντική επίσης είναι και η μακροχρόνια συνεργασία μας με τα DOMES resorts μέλος των Autograph Collection Hotels της Marriot Hotels, εταιρία κολοσσός του παγκόσμιου τουρισμού, αποτελεί μοναδική συνεργασία. H Autograph Collection δεν είναι απλά ένα brand, είναι μια ξεχωριστή συλλογή από ανεξάρτητα ξενοδοχεία, το καθένα με τη δικό του brand, δίνοντας τη δυνατότητα να εκφράζουν την ατομική τους προσωπικότητα, το σχεδιασμό εσωτερικών χώρων και την εμπειρία των επισκεπτών.

Έχετε πάρα πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις στο design σε τοπικό αλλά  και παγκόσμιο επίπεδο, πως νιώθετε για αυτό;

Χαρά μόνο. Είναι σημαντικό να βλέπουμε τους κόπους της δουλειάς μας να ανταμείβονται και να χαίρουν εκτίμησης, μας δίνει το έναυσμα για να προσπαθούμε ακόμα περισσότερο.