Δημήτρης Παπαλεξόπουλος στο CEO Initiative: Η πράσινη μετάβαση θα είναι μακροχρόνια και επώδυνη

Οι προκλήσεις και οι χαμηλές προσδοκίες για τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό.

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά και η Ευρώπη συνολικά στην πορεία για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 ανέδειξε η συζήτηση του CEO Initiative 2022 μεταξύ της Αναστασίας Παρετζόγλου, Brand Manager του Fortune Greece, με τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, Πρόεδρο ΔΣ, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και Πρόεδρο του Ομίλου ΤΙΤΑΝ.

Η πράσινη μετάβαση είναι η μακροχρόνια λύση αλλά -ρεαλιστικά μιλώντας- ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι στο ενδιάμεσο διάστημα θα έχουμε δύσκολη και επώδυνη μεταβατική περίοδο η οποία θα πλήξει τους αδύνατους, θα δημιουργήσει νικητές και χαμένους ενώ θα αναδείξει και τεχνολογικές προκλήσεις. Κατά την άποψή του η Ευρώπη παίζει έναν ηγετικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια αλλά -κι εδώ ρεαλιστικά μιλώντας- δεν μπορεί να θεωρείται αυτοσκοπός η επιτυχία της, η οποία έχει νόημα εφόσον συνδέεται με πρόοδο στο παγκόσμιο επίπεδο. Ο κ. Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε στην ανατροπή του ευρωπαϊκού ενεργειακού σχεδιασμού και στα προβλήματα που αναμένεται να έχουμε τον επόμενο χειμώνα τονίζοντας ότι η Ευρώπη θα έχει δομικό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας για αρκετά χρόνια στο μέλλον, με ανταγωνιστικό μειονέκτημα στο κόστος ενέργειας.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις για την ευρωπαϊκή βιομηχανία σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η παραγωγή αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη αντιμετωπίζει υπαρξιακή πρόκληση. “Έχει κλείσει το 60% της παραγωγής αμμωνίας, εισάγουμε αμμωνία από την Αμερική, αντίστοιχα βλέπουμε αύξηση των εισαγωγών σε τσιμέντο, χάλυβα, χημική βιομηχανία. Χάνουμε παραγωγή στον άνθρακα χωρίς όφελος περιβαλλοντικό, απλώς μετατοπίζεται η παραγωγή”, σημείωσε.

Εξήγησε ότι εφόσον το φυσικό αέριο συναντά εμπόδια, είναι θεμιτό να επιστρέψουμε σε ανθρακικές λύσεις προσωρινά αλλά τόνισε ότι η μακροχρόνια στόχευση είναι να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση και να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στην Ευρώπη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε ότι οι κρίσεις κρύβουν και ευκαιρίες. “Μέσα σε αυτή την κρίση κρύβονται εκπληκτικές ευκαιρίες και πρέπει κανείς να μην κυριεύεται μόνο από την αντιμετώπιση αρνητικών προκλήσεων αλλά και να χτίζει καινούργια πράγματα”, ανέφερε σχετικά.

Πάντως παρά τις χαμηλές προσδοκίες ευρύτερα εξέφρασε αισιοδοξία για την προοπτική της Ελλάδας. “Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια είναι σε καλύτερη μοίρα από την Ευρώπη γενικότερα. Είναι στο χέρι μας να πάμε σαφώς καλύτερα ακόμη κι αν η Ευρώπη αντιμετωπίσει ύφεση. Άρα, να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες στην Ελλάδα. Ως κόσμος, το κατά πόσο θα φτάσουμε στο 2050 με καθαρό μηδέν, είμαι αισιόδοξος αλλά έχουμε και πολλά σκαμπανεβάσματα για να φτάσουμε εκεί”, πρόσθεσε.