«Η δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω και δεν φοβάται την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απάντησε χθες βράδυ στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, αλλά και των νέων οικονομικών μέτρων που καλείται από την τρόικα να πάρει η κυβέρνηση.

«Η δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια, δεν φοβάται τις μομφές από τα υπολείμματα του παρελθόντος επειδή εφαρμόζουμε το νόμο και αποδίδουμε στον Έλληνα φορολογούμενο ένα δημόσιο κτίριο. Κάποιοι προσπαθούν να εμποδίσουν το άλμα προς τα εμπρός. Για κάποιους είναι μομφή να πιστεύεις στην Ελλάδα, είναι μομφή να πιστεύεις και να αποκαθιστάς την νομιμότητα, είναι μομφή να έχεις πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση αποφοίτων του Χάρβαρντ.

«Ο λαός απαιτεί να προχωρήσουμε, να κάνουμε περισσότερα και ταχύτερα και δεν θα κάνουμε πίσω», είπε ο κ. Σαμαράς και κατόπιν ανέλυσε τα βήματα που θεωρεί αναγκαία για την έξοδο της χώρας από την κρίση, λέγοντας: «Το πρώτο και το πιο κρίσιμο βήμα το ολοκληρώνουμε. Δεν δανειζόμαστε πια, το πρωτογενές πλεόνασμα μας απαλλάσσει από την ανάγκη να δανειζόμαστε για τρέχοντα. Το πέτυχε με το αίμα του ο ελληνικός λαός. Το επόμενο βήμα είναι η ανάκαμψη, να μπούμε στην ελπιδοφόρα αριθμητική των νέων θέσεων εργασίας που θα ενισχύσει και την κοινωνική συνοχή. Θα ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά. Το τρίτο βήμα είναι η έξοδος στις αγορές και αυτό δεν είναι μακριά, κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσει το 2014».

«Το τελευταίο βήμα είναι όταν θα έχουμε πετύχει ανάπτυξη να έχουμε και περίσσευμα για να μειώνουμε το χρέος της χώρας και να διασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα την κοινωνική συνοχή. Αυτό θα είναι το βήμα για την οριστική απελευθέρωση από τα δεσμά των μνημονίων», είπε ο κ. Σαμαράς, που επισήμανε ότι τα πέντε κρισιμότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να καταστεί επιτυχής η προσπάθεια είναι η φοροδιαφυγή, οι υψηλοί και άδικοι φόροι, η ανομία, η γραφειοκρατία, και η δημόσια σπατάλη.

Διαβάστε ακόμη: Συνεχίζονται οι επαφές με την τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2014

«Μπορεί να μάθαμε να χειριζόμαστε αριθμούς αλλά εκείνο που δεν διδάσκεται είναι τί να κάνεις με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τους αριθμούς ή πώς να χειρίζεσαι μία κρίση, γιατί η κρίση είναι προβλήματα μέσα στα προβλήματα», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε, «Είναι εύκολο να λέμε ότι την Ελλάδα την χαντάκωσε η λογική του πολιτικού κόστους. Το δύσκολο είναι στις κρίσιμες στιγμές να παίρνεις τις αποφάσεις παραβλέποντας το πολιτικό κόστος. Είναι εύκολο να λέμε ότι στο παρελθόν έλειπε η πολιτική βούληση, το δύσκολο είναι να δείχνεις ότι έχεις την πολιτική βούληση στην πράξη».

«Πιστεύω ότι μέσα από την σημερινή απροσδόκητα βαθιά και τρομακτικά επώδυνη κρίση οφείλουμε να βρούμε τη δύναμη για το άλμα προς τα εμπρός, να γίνουμε μία χώρα φυσιολογική που λειτουργούν οι νόμοι και τηρείται η νομιμότητα, να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε να δανειζόμαστε και να συντηρούμε μία ευημερία με δανεικά στερώντας την από την επόμενη γενιά», ανέφερε ο πρωθυπουργός και κατέληξε ότι όποιος κοροϊδεύει τον λαό θα του γυρίσει την πλάτη, όποιος χαϊδεύει ακραίους η κοινωνία θα τον απομονώσει.

Διαβάστε ακόμη: Νέο «όχι» σε οριζόντια μέτρα

Σχετικά άρθρα