«Δημοκρατική αντίσταση» ζητά από τους Καταλανούς ο Πουτζντεμόν

«Δημοκρατική αντίσταση» ζητά από τους Καταλανούς ο Πουτζντεμόν
epa06294770 A handout photograph made available by the Generalitat of Catalonia shows dismissed President, Carles Puigdemont, delivering his speech after Spanish Government removed him from post on the previous day as part of the package of initiatives applied in observance to the Spanish Constitution's 155 Article, in Barcelona, northeastern Spain, 28 October 2017. Puigdemont said that he doesn't acknowledge his dismissal as Catalan President and asked Catalans to have 'patience, persistance and perspective' to 'defend the conquests achieved up to now'. EPA/JORDI BEDMAR / GENERALITAT OF CATALONIA / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους πολίτες απηύθηνε ο αποπεμφθείς ηγέτης της Καταλονίας καθώς η Μαδρίτη κινείται προς την απόκτηση του ελέγχου της ισπανικής επαρχίας.

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν κάλεσε μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος σε «δημοκρατική αντίσταση» στην ανάληψη από τη Μαδρίτη του ελέγχου της περιφέρειας μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της.

«Είναι πολύ σαφές πως ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστούμε τα κέρδη που έχουμε αποκομίσει μέχρι τώρα είναι η δημοκρατική αντίσταση στο άρθρο 155», ανέφερε ο Πουτζντεμόν σε σύντομη δήλωσή του.

Ο Πουτζντεμόν δεσμεύθηκε επίσης ότι θα συνεχίσει να «εργάζεται για την οικοδόμηση μιας ελεύθερης χώρας».

O Καταλανός ηγέτης, που δεν είχε μιλήσει μετά την ανακοίνωση της αποπομπής του χθες βράδυ, την οποία αποφάσισε η Μαδρίτη μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας μερικές ώρες νωρίτερα από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, εμφανίστηκε δίπλα σε μια καταλανική και μια ευρωπαϊκή σημαία. Στη γραπτή εκδοχή του τηλεοπτικού διαγγέλματος που μεταδόθηκε παράλληλα υπογράφει ως «Κάρλες Πουτζντεμόν, πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ (κυβέρνησης) της Καταλονίας».

Η αποπομπή της καταλανικής κυβέρνησης και η διάλυση του περιφερειακού κοινοβουλίου που αποφασίστηκαν χθες από τη Μαδρίτη «είναι αποφάσεις που αντιτίθενται στη βούληση των πολιτών της χώρας μας όπως αυτή εκφράζεται στις κάλπες», πρόσθεσε.

Οι Καταλανοί «γνωρίζουν πολύ καλά πως σε μια δημοκρατική κοινωνία, είναι το κοινοβούλιο που απολύει τον πρόεδρο», είπε και πρόσθεσε πως η εφαρμογή του άρθρου 155 είναι μια «προσχεδιασμένη επίθεση στη βούληση των Καταλανών».

Το νέο στάδιο στο οποίο εισήλθε η Καταλονία απαιτεί ένα «ακατάβλητο ειρηνικό και πολιτικό πνεύμα», συνέχισε. «Η βούλησή μας είναι να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε για να εκτελέσουμε τη δημοκρατική εντολή μας.»

Παραμένει αβέβαιο ποια θα είναι η απάντηση των αυτονομιστών ηγετών στην αποπομπή τους, ενώ η ισπανική εισαγγελία αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να ασκήσει διώξεις για «στάση» σε βάρος του Πουτζντεμόν, ο οποίος διατρέχει τον κίνδυνο φυλάκισης.

Η κατηγορία είναι μια «απόλυτη ανοησία. Το αδίκημα της στάσης απαιτεί μια δημόσια και βίαιη εξέγερση» προκειμένου να στοιχειοθετηθεί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του καταλανού ηγέτη Ζάουμε Αλόνσο Κεβίγιας.

Η Μαδρίτη έθεσε υπό κηδεμονία την Καταλονία, στη βάση ενός άρθρου του Συντάγματος που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ μέχρι χθες, μερικές ώρες μετά την ανακήρυξη από το καταλανικό κοινοβούλιο «της Δημοκρατίας της Καταλονίας».

Εκτός από την αποπομπή της καταλανικής κυβέρνησης, ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εκλογών στις 21 Δεκεμβρίου, οι οποίες παρουσιάζοντας ως ένας τρόπος να εξέλθει η Ισπανία από τη χειρότερη πολιτική κρίση την οποία διέρχεται από την επιστροφή της στη δημοκρατία το 1977.