Δημοσιονομικός χώρος: Γίνεται ταμείο και παίρνουν σειρά οι συνταξιούχοι

Δημοσιονομικός χώρος: Γίνεται ταμείο και παίρνουν σειρά οι συνταξιούχοι
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει τον Ιάκωβο, άνεργο 41 χρονών, να βρίσκεται στο δικαστικό τμήμα της εφορίας Χολαργού για να ρυθμίσει τα χρέη του, Χολαργός , Παρασκευή 24 Απριλίου 2015. Πρόσφατα η εφορία του έστειλε σημείωμα προειδοποιώντας τον ότι θα προβεί σε κατάσχεση της περιουσίας του. «Όταν ζούσε η μητέρα μου τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά» συνηθίζει να λέει. «Είχαμε τη σύνταξή της, μπορούσαμε να πληρώνουμε τους λογαριασμούς, έβρισκα ένα ζεστό μαγειρεμένο φαγητό». «Είναι πολύ άσχημο πράγμα να μην έχεις κανέναν στον κόσμο, αν κάποιος πριν από τρία χρόνια μου έλεγε πως θα μαζεύω κουτάκια αλουμινίου για να ζήσω, δε θα μπορούσα να τον πιστέψω, θα τον περνούσα για τρελό», Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έρχονται ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για παροχές σε συνταξιούχους.

Στην τελική ευθεία για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους και την οριστικοποίηση του δημοσιονομικού περιθωρίου για νέες παρεμβάσεις, η κυβέρνηση ετοιμάζει εξαγγελίες –προεκλογικού χαρακτήρα– με επίκεντρο παροχές σε συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση.

«Η κυβέρνηση θα είναι πάντα δίπλα στους πολίτες και ειδικά στους πιο αδύναμους», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε πολίτες της Καστοριάς και προανήγγειλλε ανακοινώσεις για τους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.

Εντωμεταξύ, θετικό κλίμα για τις προοπτικές της οικονομίας και κατ’ επέκταση τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη των πολιτών, καλλιέργησε από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ο Χρήστος Σταϊκούρας. Μίλησε για ισχυρή ανθεκτικότητα, που επιβεβαιώνεται από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης σταθερά πολύ υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τόσο για το 2023 όσο και για το 2024 ενώ την ίδια ώρα, όπως είπε, ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ας σημειωθεί ότι έχει δημιουργηθεί «ασφαλής δημοσιονομικός χώρος», σύμφωνα με επίσημα χείλη, ενώ πλέον έχουν ωριμάσει οι αποφάσεις για νέα μέτρα στήριξης των πολιτών. Η υπέρβαση των εσόδων κατά180 εκατ. ευρώ το 2022, με εξοικονόμηση δαπανών 1,98 δισ. ευρώ, τα έσοδα από την είσπραξη φόρων το πρώτο δίμηνο του 2023 και η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου που αφήνει δημοσιονομικό χώρο τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ από το «μαξιλάρι» του 1 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί για τυχόν έκτακτες ανάγκες στις επιδοτήσεις για την ενέργεια διευρύνουν τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο και δίνουν ευελιξία κινήσεων στην κυβέρνηση προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Τα νέα μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό για εισοδηματικές ενισχύσεις με επίκεντρο τους συνταξιούχους που αδικούνται με τον «νόμο Κατρούγκαλου», όσους δηλαδή δεν είδαν στις συντάξεις τους την αύξηση 7,75% και δεν επωφελήθηκαν από το επίδομα Πάσχα των 200 ευρώ, το επίδομα των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα και τα αναδρομικά του «νόμου Βρούτση». Πρόκειται για πάνω από 150.000 συνταξιούχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται ότι οι συνταξιούχοι που δεν έλαβαν την αύξηση 7,75% στις κύριες συντάξεις τους και όσοι έλαβαν πολύ μικρότερες αυξήσεις από αυτό το ποσοστό, λόγω της προσωπικής διαφοράς, ανέρχονται σε 1,2 εκατ. σε σύνολο 2,6 εκατ., σύμφωνα με τα σωματεία τους. Αν και λεπτομέρειες για το πώς θα διαρθρώνεται το έκτακτο επίδομα, ανά εισοδηματική κατηγορία, θα πρέπει να αναμένονται από τον πρωθυπουργό, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να στηρίξει με έκτακτο επίδομα ύψους έως 350 ευρώ τις συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ, που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς και με κλιμακωτό επίδομα, ανάλογα με το ύψος της αύξησης που έλαβαν, τις υψηλότερες συντάξεις.

Στα μέτρα που συζητούνται περιλαμβάνονται επίσης η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ, που ισχύει για το α’ εξάμηνο σε εστίαση, φιλοξενία, μεταφορές, ψυχαγωγία και συγγενείς κλάδους, μέχρι το τέλος του έτους. Στο τραπέζι είναι μεταξύ άλλων και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και η περαιτέρω στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού ενόψει Πάσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: