Δημοσκόπηση Reuters: Πιο πιθανό το no Brexit από το no deal Brexit

Δημοσκόπηση Reuters: Πιο πιθανό το no Brexit από το no deal Brexit
epa07436715 A Pro EU protester campaigns outside of the parliament in London, Britain, 14 March 2019. Members of Parliament are set to vote on whether to ask European Union for permission to authorise an extension to Article 50 in order to delay Brexit, after they rejected no-deal Brexit on 13 March. The United Kingdom is officially due to leave the European Union on 29 March 2019, two years after triggering Article 50 in consequence to a referendum. EPA/ANDY RAIN
Μόλις ένας από τους 51 ερωτηθέντες δίνει πιθανότητα μεγαλύτερη του 50% στο no deal Brexit.

Περισσότερες είναι πλέον οι πιθανές του no Brexit από του no deal Brexit, σύμφωνα με οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι ανέβαλαν για μία ακόμη φορά τις προσδοκίες τους για το πότε η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε ξανά παράταση στην έξοδο της Βρετανίας, αυτή τη φορά έως τα τέλη Οκτωβρίου, εξαλείφοντας τον κίνδυνο ενός άτακτου Brexit, για το οποίο τόσο επενδυτές όσο και πολιτικοί παράγοντες εκφράζουν τον φόβο ότι θα πλήξει τις οικονομίες και των δύο πλευρών.

Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters, η οποία διεξήχθη στις 12-17 Απριλίου, η πιθανότητα του άτακτου Brexit, δηλαδή εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση χωρίς συμφωνία, βρισκόταν σταθερά στο 15% (όπως και τον Μάρτιο), στο χαμηλότερο ποσοστό από όταν το Reuters άρχισε να διενεργεί τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, τον Ιούλιο του 2017.

Μόλις ένας από τους 51 ερωτηθέντες δίνει πιθανότητα μεγαλύτερη του 50% στο no deal Brexit.

«Πέραν του γεγονότος ότι το Brexit χωρίς συμφωνία είναι τώρα λιγότερο πιθανό, η πορεία από τούδε και στο εξής είναι πιο ασαφής από ποτέ. Μια συμφωνία (και πιθανώς ένα πιο ήπιο Brexit) και πάλι φαίνεται πιο πιθανό από ό,τι να μην υπάρξει καθόλου», αναφέρουν οικονομολόγοι της BNP Paribas. «Σε κάθε περίπτωση, είμαστε επιφυλακτικοί για το αν αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή σύντομα», προσθέτουν.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι Λονδίνο και Βρυξέλλες θα καταλήξουν τελικά σε μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, όπως εκτιμούσαν και σε όλες τις δημοσκοπήσεις του Reuters από τα τέλη του 2016.