Δύο επενδυτικοί θρύλοι βλέπουν «φούσκα» στο χρηματιστήριο

Δύο επενδυτικοί θρύλοι βλέπουν «φούσκα» στο χρηματιστήριο
epa08183120 A screen shows the Dow Jones industrial average on the floor of the New York Stock Exchange at the closing bell in New York, New York, USA, on 31 January 2020. The Dow Jones industrial average lost over 600 points today as investors reacted to the further risk of the coronavirus, which has infected thousands of people in China. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Carl Icahn και ο Jeremy Grantham τοποθετήθηκαν δημόσια υποστηρίζοντας ότι οι μετοχές είναι υπερβολικά υπερτιμημένες και αναμένεται να έχουν απότομη πτώση.

του Shawn Tully

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 4ης Ιανουαρίου, δύο από τους σπουδαιότερους «σοφούς» του χρηματιστηρίου όλων των εποχών – που ήταν ειδικοί στο να επισημαίνουν κερδοσκοπικές σκοπιμότητες για δεκαετίες – υποστήριξαν ότι οι επενδυτές έχουν τρελαθεί.

Ο Carl Icahn και ο Jeremy Grantham τοποθετήθηκαν δημόσια υποστηρίζοντας ότι οι μετοχές είναι υπερβολικά υπερτιμημένες και αναμένεται να έχουν απότομη πτώση. Την ίδια εβδομάδα, οι αισιόδοξοι αγνόησαν την προειδοποίησή τους, πραγματοποιώντας ακόμη μια φρενίτιδα αγοραπωλησιών που την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου ώθησε τους δείκτες S&P 500, Dow και Nasdaq σε νέα ρεκόρ.

Μαζί, ο Icahn, ο οποίος θα γίνει 85 τον επόμενο μήνα, και ο Grantham, στα 82, έχουν συνολικά περίπου 120 χρόνια εμπειρίας στις αγορές και στην αποφυγή των καταστροφών που βλέπουν να έρχονται. Ο Icahn κατέχει πάνω από το 90% του βιομηχανικού ομίλου και της επενδυτικής εταιρείας Icahn Enterprises (χρηματιστηριακή αξία: 11,8 δισεκατομμύρια δολάρια), και έχει δισεκατομμύρια σε μετοχές εταιρειών τόσο διαφορετικών όσο η Cheniere Energy, η Newell Brands και η Xerox Holdings.

Αν και ο Icahn μετακόμισε τις επιχειρήσεις του από το Μανχάταν στο Μαϊάμι στα τέλη του 2019, συνεχίζει να παραμένει ενεργός όσο ποτέ. Ο Grantham, που προέρχεται από τη Βρετανία, είναι συνιδρυτής και μακροπρόθεσμος επενδυτικός στρατηγικός σχεδιαστής στην Grantham, Mayo, Van Otterloo (GMO), που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 65 δισ. δολαρίων.

Ο Icahn έκανε τα σχόλιά του στις 4 Ιανουαρίου σε μια προσωπική συνομιλία με τον παρουσιαστή του CNBC, Scott Wapner. Ο Icahn είχε προειδοποιήσει ότι οι μετοχές ήταν υπερτιμημένες στις 25 Απριλίου, όταν ο S&P ήταν 25% χαμηλότερος απ’ ό,τι σήμερα, αλλά πίστευε σαφώς ότι τα πράγματα είχαν ξεφύγει από τότε. Αυτή τη φορά, είπε στον Wapner ότι επίκειται μεγάλο ξεπούλημα.

«Στην ηλικία μου, έχω δει πολλά ράλι με πολλές μετοχές σε λάθος αποτιμήσεις, αλλά υπάρχει πάντα ένα πράγμα κοινό», δήλωσε ο Icahn. «Τελικά σκάνε σε έναν τοίχο και κάνουν μια επώδυνη διόρθωση και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα συμβεί. Αλλά όταν αυτό συμβαίνει, προφυλαχτείτε».

Ο Icahn δεν διευκρίνισε αν κάνει κάποιες ενέργειες για να προφυλαχτεί από έναν πιθανό κατακλυσμό, αλλά σημείωσε ότι ανησυχεί εδώ και αρκετό καιρό και είναι «αρκετά καλυμμένος». Εν κατακλείδι, ο Icahn προειδοποίησε: «Ένα άλλο πράγμα που αυτά τα ξέφρενα ράλι έχουν κοινό: Πάντα ο κόσμος λέει ‘Είναι διαφορετικό αυτή τη φορά’ , αλλά ποτέ δεν αποδεικνύεται αλήθεια».

Ο Grantham έγραψε τις εκτιμήσεις του σε ένα μεγάλο δοκίμιο στον ιστότοπο της GMO με τίτλο «Αναμονή για τον τελευταίο χορό: Οι κίνδυνοι της κατανομής περιουσιακών στοιχείων στα ύστερα στάδια μιας χρηματιστηριακής φούσκας». Ενώ η προειδοποίηση του Icahn είναι γενική, ο Grantham είναι εξαιρετικά συγκεκριμένος, λεπτομερής και ακόμη πιο τρομακτικός – τολμά ακόμη και να προβλέψει ότι ο τυφώνας θα μπορούσε να χτυπήσει σύντομα.

«Η μεγάλη, μακρά ανοδική τάση από το 2009 τελικά έχει ωριμάσει σε μια πλήρη, επική φούσκα», γράφει ο Grantham. «Με ακραία υπερτίμηση, εκρηκτικές αυξήσεις τιμών, φρενίτιδα έκδοσης νέων μετοχών και υστερικά κερδοσκοπική συμπεριφορά των επενδυτών. Πιστεύω ότι αυτό το γεγονός θα καταγραφεί ως μία από τις μεγαλύτερες φούσκες στην οικονομική ιστορία, μαζί με τη φούσκα των Νοτίων Θαλασσών, το 1929 και το 2000».

Ο ίδιος, βέβαια, αναγνωρίζει ότι το να πάει κανείς κόντρα στο ρεύμα θα απαιτήσει θάρρος. «Κάθε σφάλμα της ανθρώπινης ψυχολογίας θα τραβάει τους επενδυτές», προειδοποιεί.

Πηγή: fortune.com