Δυο πρόσκοποι από τη Λέσβο θα παραλάβουν εκ μέρους των κατοίκων της το «Βραβείο John McCain»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το βραβείο θα απονεμηθεί σε ειδική τελετή στον Καναδά στους κατοίκους της Λέσβου «για την ηρωική τους υποστήριξη προς τους πρόσφυγες».

Δυο 18χρονοι πρόσκοποι από τη Λέσβο, ο Ξενοφών Κουκούτας, φοιτητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και βαθμοφόρος του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Νέας Σμύρνης, και ο Γιάννης Σβώρος, σπουδαστής του δημόσιου ΙΕΚ Μυτιλήνης και βαθμοφόρος του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης, θα εκπροσωπήσουν τους κατοίκους της Λέσβου το Σάββατο 17 Νοεμβρίου στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας, στον Καναδά.

Εκεί θα συμμετέχουν στο 10ο ετήσιο Φόρουμ Διεθνούς Ασφαλείας Halifax, και θα παραλάβουν, εκ μέρους των κατοίκων του νησιού τους, το πρώτο «Βραβείο John McCain για τον Ηγετικό Ρόλο στο Κοινωφελές Εργο» (John McCain Prize for Leadership in Public Service).

Όπως είναι γνωστό ήδη, στους κατοίκους της Λέσβου «για την ηρωική τους υποστήριξη προς τους πρόσφυγες», απενεμήθη το ομώνυμο βραβείο στη μνήμη του αποβιώσαντος εμβληματικού γερουσιαστή των ΗΠΑ Τζον ΜακΚέιν.

«Βραβεύοντας τους κατοίκους της Λέσβου, αναγνωρίζουμε τις θυσίες που έχουν κάνει για να προσφέρουν ασφάλεια, παρηγοριά και ελπίδα στους πρόσφυγες προκειμένου να αντέξουν τις απελπιστικά δύσκολες συνθήκες», ανέφερε η Σίντι Μακέιν, χήρα του Αμερικανού γερουσιαστή, η οποία εξέφρασε την επιθυμία το βραβείο αυτό, που θεσμοθετείται για πρώτη φορά, να εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με απόφαση του δημάρχου Λέσβου και σε συνεννόηση με το ίδρυμα McCain, αποφασίστηκε το βραβείο να παραλάβει αντιπροσωπία της Προσκοπικής Κίνησης του νησιού σε αναγνώριση της πραγματικά εθελοντικής σημαντικής συνεισφοράς των προσκόπων στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ιδιαίτερα στην περίοδο 2015 – 2016, αλλά και για την παράλληλη στήριξη της τοπικής κοινωνίας έναντι των επιπτώσεων της κρίσης,.

ΛΕΣΒΟΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ «ΒΡΑΒΕΙΟ JOHN MCCAIN ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΓΕΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΕΡΓΟ»

«Θεωρώντας ότι τα παιδιά του τόπου μας εκφράζουν πάντα την ελπίδα και την αισιοδοξία για το αύριο και είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της τοπικής κοινωνίας επιλέξαμε, σε συνεργασία με το ίδρυμα McCain, δύο νέα παιδιά να παραλάβουν το πρώτο βραβείο John McCain. Σκοπός μας είναι να τονίσουμε τη σημασία της πραγματικά εθελοντικής προσφοράς από τους απλούς ανθρώπους της Λέσβου, που έπραξαν το ανθρωπιστικό τους καθήκον τους καλοκαιρινούς μήνες του 2015 συγκλονίζοντας τη διεθνή κοινή γνώμη. Ευχαριστούμε το ίδρυμα John McCain και τo Halifax Security Forum καθώς και την κ. Cindy McCain προσωπικά για την τιμή αυτή προς τους συμπολίτες μας» δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Η δράση των προσκόπων της Λέσβου

Οι πρόσκοποι της Λέσβου, πιστοί στις καλύτερες παραδόσεις του ελληνικού προσκοπισμού, αγόγγυστα εργάστηκαν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης αλλά και των επιπτώσεων από τις προσφυγικές ροές στην τοπική κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια. Στο παρελθόν μάλιστα, χρησιμοποίησαν ως και τις τέντες των προσκοπικών συστημάτων της πόλης για την προστασία των προσφύγων που είχαν εγκλωβιστεί στο λιμάνι. Στις δράσεις μάλιστα κυρίως Κοινοτήτων Ανιχνευτών, είχαν ενταχθεί και επισκέψεις για κοινωνική προσφορά σε καταυλισμούς προσφύγων (τότε στο λεγόμενο «κολαστήριο» στην Παγανή της Μυτιλήνης).

Από την εκδήλωση του μεγάλου προσφυγικού ρεύματος το Φεβρουάριο του 2015 οι πρόσκοποι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στήνοντας αθόρυβα καταυλισμούς, περιθάλποντας προσφυγικές οικογένειες, μαγειρεύοντας και μοιράζοντας φαγητό σε δομές, παίζοντας με παιδιά.

Όταν η προσφυγικές ροές κορυφώθηκαν το τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο του 2015 όταν και από τη Λέσβο πέρασαν σχεδόν 700.000 άνθρωποι, οι πρόσκοποι πέραν της βοήθειας στους πρόσφυγες, θεώρησαν καθήκον το ότι πρέπει να εργασθούν στην κατεύθυνση της προστασίας της τοπικής κοινωνίας από τα δηλητήρια της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που διαχέονταν.

Γι’ αυτό και εργάστηκαν μεθοδικά βοηθώντας υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου πρώτιστα στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος όπου αυτό πληγώθηκε σοβαρά από τη δημιουργία ανεξέλεγκτων πρόχειρων προσφυγικών καταυλισμών. Δεκάδες πρόσκοποι ταξίδεψαν με δικά τους έξοδα από όλη την Ελλάδα βοηθώντας τις υπηρεσίες του δήμου σε καθαρισμούς κυρίως δημόσιων χώρων.

Η προσπάθεια συνεχίστηκε και όλο το 2016 με δράσεις κυρίως για το παιδί-πρόσφυγα σε καταυλισμούς και δομές διαμονής προσφύγων στο νησί.

ΛΕΣΒΟΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ «ΒΡΑΒΕΙΟ JOHN MCCAIN ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΓΕΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΕΡΓΟ»

Κορυφαίες στιγμές όμως ήταν αυτές των δράσεων των Ανιχνευτών της Μυτιλήνης (ανάμεσα τους και ο Ξενοφών Κουκούτας και ο Γιάννης Σβώρος που 16χρονα παιδιά τότε) βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή την περίοδο της άφιξης των λεμβών στους καταυλισμούς, στήνοντας σκηνές, συγκεντρώνοντας τρόφιμα για τις ανάγκες εστίασης, μοιράζοντας φαγητό. Επίσης παίζοντας ώρες ατέλειωτες με τα παιδιά-πρόσφυγες, βοηθώντας όπου μπορούσαν, την τοπική κοινωνία και τους φορείς της στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης και συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Το σύνολο του κόστους των παραπάνω παρεμβάσεων καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από ιδιωτικές προσφορές ενήλικων βαθμοφόρων και φιλοπροσκόπων.

Ήταν οι Ανιχνευτές της Μυτιλήνης οι μόνοι ανήλικοι πραγματικοί εθελοντές που στην περίοδο της κρίσης έσωσαν ζωές βουτώντας στη θάλασσα, βγάζοντας από αυτήν παιδιά.

Έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στα δοκιμαζόμενα παιδιά των πολέμων της Ανατολής, στα εγκλωβισμένα στα σύνορα και σε καταυλισμούς, παιδιά-πρόσφυγες. Έδειξαν το πραγματικό πρόσωπο των λαών της Ενωμένης Ευρώπης και των ιδεών της. Γεγονός που καταγράφτηκε μάλιστα από το BBC world και μεταδόθηκε τις παραμονές των Χριστουγέννων του 2015. Γι’ αυτό και ο τότε γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, επισκεπτόμενος τον Ιούνιο του 2016 τη Μυτιλήνη ζήτησε να συναντηθεί με τους Ανιχνευτές αυτούς, τους οποίους και συνεχάρη για τη δράση τους.

Για όλα τα παραπάνω ο Δήμος Λέσβου βράβευσε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων με το μετάλλιο του Δήμου και σχετικό δίπλωμα. Μετάλλιο και δίπλωμα στάλθηκαν στην έδρα του Σώματος.

Επίσης η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), το δευτεροβάθμιο όργανο όλων των Σωματείων, Συλλόγων, Ενώσεων, Εστιών, με καταγωγή από το σύνολο της Μικράς Ασίας, την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο την Τένεδο και όλη την Ανατολική Θράκη βράβευσε τους προσκόπους της Λέσβου.

Το μετάλλιο της Ομοσπονδίας συνοδευόμενο από τιμητικό δίπλωμα απονεμήθηκε από το γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Δημήτρη Παντέλα στη σημαία των Προσκόπων της Λέσβου, «για την αλληλεγγύη τους στους σύγχρονους πρόσφυγες τον τελευταίο χρόνο και όχι μόνο. Αλλά και για τη στήριξη που παρείχαν με πράξεις τους στην τοπική κοινωνία ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από τις προσφυγικές ροές».

Επίσης τιμητικό δίπλωμα της «Εστίας Νέας Σμύρνης» απονεμήθηκε από τον πρόεδρό της Γιάννη Παπαδάτο, στην Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου «για τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι Έλληνες Πρόσκοποι στους πρόσφυγες του χτες της Μικρασίας και τους πρόσφυγες του σήμερα. Για την αλτρουιστική τους βοήθεια, συμπαράσταση και στήριξη στους αδύνατους της ιστορίας».

Οι Πρόσκοποι της Λέσβου βραβεύτηκαν επίσης με το βραβείο «Ήρωες της Ειρήνης» («Heroes of Peace») του Παγκόσμιου Οργανισμού της Προσκοπικής Κίνησης το οποίο μάλιστα παρέλαβαν στη διάρκεια της διημερίδας που διοργάνωσε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στην Αθήνα, με θέμα «Ανιχνεύοντας το μονοπάτι του εθελοντισμού» παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος και τους συνεχάρη για το έργο τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ