Δύο startups που θέλουν να καταστρέψουν τις τράπεζες

Δύο startups που θέλουν να καταστρέψουν τις τράπεζες

Άσχημα τα νέα για τις τράπεζες. 

Δύο startup εταιρείες συνεργάζονται στοχεύοντας στο να επανασχεδιάσουν το σύστημα χρηματοδότησης και να  καταστρέψουν τον παραδοσιακό τρόπο δανεισμού. Η Metro Bank μόλις σύνηψε συμφωνία με την Zopa, ένας από τους σημαντικότερους δανειστές καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την πλατφόρμα της. Το ύψος της χρηματοδότησης δεν έγινε γνωστό, όμως πηγές ανέφεραν στο Business Insider ότι πρόκειται για περίπου ένα εκατομμύριο το μήνα.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι δύο εταιρείες αναφέρουν: «Η Zopa και η Metro Bank πιστεύουν πως αυτή η εταιρική σχέση είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία για την παροχή πρόσθετης αξίας και την έλευση της επανάστασης στον τραπεζικό τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Και οι δύο εταιρείες θέλουν όχι μόνο να «κλέψουν» μερίδιο αγοράς από τις παραδοσιακές τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και να τις αναγκάσουν να ανακαλύψουν νέες δραστηριότητές. Metro Bank και Zopa πιστεύουν πως οι παραδοσιακές τράπεζες δεν κάνουν αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για δύο εταιρείες που είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιημένες για τη λειτουργία τους παράλληλα με τους παραδοσιακούς δανειστές. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Zopa, Giles Andrews, δήλωσε πως «αυτή η συνεργασία φέρνει κοντά δύο εταιρείες-κλειδιά για την αμφισβήτηση των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και σηματοδοτεί την πρόθεση για τη δημιουργία μίας υπηρεσίας που θα κυριαρχήσει στην αγορά».

Η Zopa και η Metro Bank είναι δύο τράπεζες που έχουν εδραιώσει την παρουσία τους στον «εναλλακτικό» οικονομικό κόσμο. Η Zopa έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους χρήστες να δανείσουν χρήματα σε άλλα άτομα σε ανταγωνιστικές τιμές. Από την ίδρυσή της το 2005, η Zopa έχει δανείσει πάνω από 850 εκατομμύρια σε καταναλωτές και σύντομα θα προχωρήσει σε αρχική δημόσια προσφορά.

Η Metro Bank ανήκει στις τράπεζες «αμφισβητίες» του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος. Με τις ενέργειές της στοχεύει στο να εισάγει μεγαλύτερο ανταγωνισμό στον τραπεζικό τομέα, ενώ από την ίδρυσή της το 2010 έχει αποκτήσει πάνω από μισό εκατομμύριο πελάτες.