Διονύσης Αμμολοχίτης: «Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός μέχρι να αναχαιτιστεί ο ιός»

Διονύσης Αμμολοχίτης: «Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός μέχρι να αναχαιτιστεί ο ιός»
Η μάχη της Manifest κατά του κορωνοϊού και το AntiCovid-19 Proactive Safety Measures Program.

Αποτελεί μια αμιγώς ελληνική εταιρεία παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών Facility Management, που καλύπτουν όλο το εύρος αναγκών για τη διαχείριση κτιριακών εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας και υψηλών απαιτήσεων, υποδομών και υποστηρικτικού προσωπικού. Ο λόγος για την Manifest, την ηγέτιδα εταιρεία του κλάδου που κατάφερε και έλαβε πρώτη πανελλαδικώς την πιστοποίηση Covid Shield από τον κορυφαίο φορέα στην Ελλάδα TÜV AUSTRIA Hellas.

Εκτός από την τεχνική συντήρηση, την ανακαίνιση, το catering και την ασφάλειας ενός κτηρίου, εξειδικεύεται, από το 2003, και στην παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, με τις τελευταίες να γίνονται το τελευταίο διάστημα ανάρπαστες στην ελληνική αγορά από τις επιχειρήσεις που πασχίζουν να κάνουν Re-open έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Βέβαια, ο κορωνοϊός επηρέασε και τις οικονομικές επιδόσεις της Manifest, καθώς κάποιοι πελάτες έσπευσαν να «σφραγίσουν» τα κτήρια τους, ενώ κάποιοι άλλοι περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία τους. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη κράτησε σε εγρήγορση τη διοίκηση, η οποία δεν έριξε ταχύτητα και στάθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας.

Κρίνοντας από τη σκοπιά του επιχειρηματία, ο Διονύσης Αμμολοχίτης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Manifest, θεωρεί ότι η κυβέρνηση με τα μέτρα που έλαβε κινήθηκε, σε γενικές γραμμές, προς σωστή κατεύθυνση.

Υπενθυμίζει δε πως αν η χώρα κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, οφείλεται εν μέρει και στην αποφασιστική συμβολή όσων εργάστηκαν σκληρά για να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα, όπως το προσωπικό στα νοσοκομεία αλλά και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι (delivery, σουπερμάρκετ) οι οποίοι προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των υπολοίπων έθεσαν τη δική τους ζωή σε κίνδυνο.

Η αγωνία του παραμένει μεγάλη αναφορικά με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, μιας και τα τελευταία χρόνια η Manifest έκανε στροφή προς τον τουριστικό κλάδο παρέχοντας βοήθεια στα ξενοδοχεία να οργανώσουν καλύτερα τις υποστηρικτικές υπηρεσίες τους. Το γεγονός ότι η φετινή τουριστική σεζόν θεωρείται χαμένη, εγείρει ερωτηματικά για το «domino effect» που θα επιφέρει σε όλες τις επιχειρήσεις που σχετίζονται, άμεσα και έμμεσα, με τον πιο νευραλγικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

«Η στρατηγική που ακολουθήσαμε ήταν να αναπτύξουμε ταχύτατα νέες υπηρεσίες και προγράμματα ως προς την αντιμετώπιση του COVID, και μάλιστα να τα πιστοποιήσουμε με το Σχήμα Πιστοποίησης TÜV AUSTRIA Covid–Shield. Βέβαια, επιστρέψτε μου να σας πω ότι αυτό δεν έγινε με σκοπό να περιορίσουμε τις απώλειες, αλλά για να στηρίξουμε εμπράκτως τους πελάτες μας και τους εργαζόμενους μας» αναφέρει χαρακτηριστικά στο fortunegreece.com ο Διονύσης Αμμολοχίτης.

Εύλογα επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και πελάτες θα αναρωτηθούν εάν είναι αρκετός ο καθαρισμός που πραγματοποιείται από ένα επαγγελματικό συνεργείο, ώστε να νιώσει ο καθένας ασφαλής σε κλειστά εργασιακά περιβάλλοντα. Η απάντηση του κ. Αμμολοχίτη είναι πως όχι. Προσθέτει πως για να νιώσουν ασφαλείς οι εργαζόμενοι πρέπει να εισπράξουν πραγματική φροντίδα από την εταιρεία τους και για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται μια κάθετη λύση που έχει να κάνει με αρκετούς παράγοντες, όπως τα ολοκληρωμένα προγράμματα AntiCovid-19 Proactive Safety Measures Program που έχει δημιουργήσει αποκλειστικά η Manifest.

Το AntiCovid-19 Proactive Safety Measures Program είναι, όπως εξηγεί, μια ολιστική λύση, η οποία δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας σε όσους εργάζονται εντός μια εταιρείας. Ξεκινά από καθημερινές απολυμάνσεις σε όλα τα κρίσιμα σημεία που είναι πιθανό να βρίσκεται ο ιός και φτάνει μέχρι τον κατάλληλο αερισμό για την πρόληψη κατά COVID. Όσο για το κόστος απόκτησής του εν λόγω προγράμματος, εξαρτάται από το μέγεθος της εταιρείας, τη δύναμη του προσωπικού της καθώς και τον αριθμό των κρουσμάτων στη χώρας μας.

Το μεγαλύτερο στοίχημα του “Re-open”

«Όπως σε όλες τις κρίσεις, θα φτάσει η στιγμή που θα πέσουν οι μάσκες και θα φανερωθούν πολλές κρυμμένες αλήθειες σχετικά με νοοτροπίες και πραγματικά αισθήματα. Αυτό κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε να θεωρηθεί, όχι ακριβώς κατάλοιπο, αλλά κέρδος για το μέλλον των επιχειρήσεων» επισημαίνει ο Διονύσης Αμμολοχίτης.

Τονίζει πως το μεγαλύτερο στοίχημα για το Re-open είναι να μην υπάρξει εφησυχασμός και να παραμείνουμε προσεχτικοί μέχρι την ολοκληρωτική αναχαίτιση του ιού.

Σε κάθε περίπτωση, είναι προετοιμασμένος για τις όποιες αλλαγές υπάρξουν στα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας του, αφού εξωγενείς παράγοντες, όπως για παράδειγμα ο κορωνοϊός, ενδέχεται να ανακόψουν την αναπτυξιακή πορεία σε μια χρονιά που έδειχνε να ξεκινά δυναμικά. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 ο τζίρος της Manifest διαμορφώθηκε στα 13 εκατ. ευρώ κινούμενος ανοδικά κατά 27%, ποσοστό που υπολογιζόταν να είναι μεγαλύτερο για φέτος.

«Θα είμαστε ικανοποιημένοι εάν πετύχουμε τα αποτελέσματα του 2019. Να σημειωθεί ότι θα είναι η πρώτη χρονιά από τα δεκαεπτά έτη που λειτουργούμε που δεν θα έχουμε ανάπτυξη. Παρ’ όλα αυτά δε τη θεωρούμε χαμένη χρονιά, αφού ενισχύσαμε τις οργανωτικές δομές μας, ενδυναμώσαμε τις σχέσεις με τους πελάτες μας και μεταφερθήκαμε σε υπερσύγχρονα γραφεία τα οποία βελτιώνουν την παραγωγικότητά μας» υπογραμμίζει.

Παρά τις αναποδιές, ο ίδιος παραμένει προσηλωμένος στους στόχους και πιστός στο όραμά του που δεν είναι άλλο από το να γίνει ο μεγαλύτερος εργοδότης του κλάδου του στην Ευρώπη αυξάνοντας τον αριθμό των εργαζομένων του σε 5.000 από 750 που είναι σήμερα.

Αποκαλύπτει πως ένας πολύ μεγάλος στόχος, πάνω στον οποίο η ομάδα του εργάζεται εδώ και καιρό και έχει να κάνει με την τεχνολογία, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Η ανακοίνωση θα γίνει το προσεχές διάστημα και η αίσθηση είναι ότι θα αποτελέσει το όχημά που θα επιτρέψει στη Manifest να διεκδικήσει έργα υψηλών απαιτήσεων στο εξωτερικό.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τον θεσμικό επενδυτή, την SouthBridge, βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση επιχειρηματικών ευκαιριών που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη της εταιρείας.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή μας, στέκεται στις συμβουλές που θα έδινε σε όσους έχουν τη φλόγα να ασχοληθούν ενεργά με το επιχειρείν εστιάζοντας στα εξής:

• Επιμονή! Διότι οι αναποδιές θα είναι πολλές και πολλοί θα προσπαθήσουν να σε σταματήσουν.

• Θάρρος! Διότι θέλει πολλά ρίσκα για να πας μπροστά.

• Να θέτετε πάντα στόχους οι οποίοι είναι εφικτοί.