Διορία ως το τέλος Οκτωβρίου έδωσε το Eurogroup στην Ελλάδα

Διορία ως το τέλος Οκτωβρίου έδωσε το Eurogroup στην Ελλάδα
epa05531482 (L-R) European Commissioner for Economic Affairs, Taxation and Customs Pierre Moscovici, President of the Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, European Central Bank Executive Board member Benoit Coeure and Managing Director of the European Stability Mechanism Klaus Regling attend a press conference during the Informal Meeting of EU Finance Ministers (ECOFIN) in Bratislava, Slovakia, 09 September 2016. EPA/FILIP SINGER

Επιστροφή στην πραγματικότητα για την Αθήνα όσον αφορά τη μη ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων.

Διορία ως το τέλος Οκτωβρίου έδωσε ουσιαστικά το Eurogroup της Παρασκευής στην ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τα 15 προαπαιτούμενα για να εγκριθεί η δεύτερη υπο-δόση των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς, όπως σημείωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά τα χρήματα αυτά θα χαθούν.

Όπως σημείωσε χωρίς καμία διαλλακτικότητα ο Ρέγκλινγκ, ο χρόνος για την ελληνική κυβέρνηση τελειώνει, θυμίζοντας ότι η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, και να τεθεί υπό την κρίση του διοικητικού συμβουλίου του ESM για να εγκρίνουν την εκταμίευση των 2,8 δισ. Αυτό πρέπει να γίνει πριν το τέλος Οκτωβρίου, «πριν η διαθεσιμότητα των χρημάτων λήξει».

Όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο Ρέγκλινγκ αρκέστηκε να πει αορίστως πως «συνεχίζουμε να δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές και τους δανειστές».

Μοσκοβισί: Μόνο δύο από τα 15 προαπαιτούμενα ολοκληρώθηκαν

«Υπάρχουν 15 προαπαιτούμενα, τα δύο έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα άλλα 13 δεν έχουν προχωρήσει», είπε με τη σειρά του ο Πιερ Μοσκοβισί. Ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων σημείωσε ότι όταν εξετάζουμε το θέμα υπό το πρίσμα ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε επιτάχυνση, είναι εφικτό να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα έγκαιρα. «Ας μη δραματοποιούμε τα πράγματα. Όλοι το θέλουμε και η αποστολή θα πάει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα».

«Επιμένουμε ότι η δουλειά πρέπει να γίνει, οι ελληνικές αρχές πρέπει να παραδώσουν, είναι γεγονός ότι χάθηκε χρόνος. Μπορούμε όμως να δούμε ότι υπάρχει εντατικοποίηση [της δουλειάς] τις τελευταίες ημέρες. Είναι κρίσιμο να φτάσουμε εγκαίρως στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων».

Ντάισελμπλουμ: Χάθηκε πολύς χρόνος το καλοκαίρι

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων ζήτησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Ενημερωθήκαμε για την πορεία ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων που απομένουν από την πρώτη αξιολόγηση για την εκταμίευση”, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Υπάρχει η εντύπωση ότι δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα του περασμένου Μαΐου. Ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις εργασίες και αυτό αφορά και την δεύτερη αξιολόγηση».

Όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ, η συνεδρίαση του Eurogroup δεν μπήκε σε λεπτομέρειες καθώς έχει ήδη χαθεί πολύς χρόνος το φετινό καλοκαίρι. Σημείωσε ότι υπάρχει «κοινό συμφέρον» για να διατηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί.

Κερέ: Περισσότερη δουλειά σε ιδιωτικοποιήσεις και ενέργεια

Στην ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών αναφέρθηκε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά, ιδίως στις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια.

Ο ίδιος έκανε λόγο για θετικά σημάδια, ξεχωρίζοντας την πρόσφατη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας για την περαιτέρω μείωση του ELA. «Αυτό είναι σημάδι ότι επανακτάται η πρόσβαση στην αγορά, σημάδι καλύτερων συνθηκών χρηματοδότησης για το ελληνικό σύστημα. Μόνο όμως η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και της αξιολόγησης μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην εμπιστοσύνη».

Αναφορικά με τις εργασίες της ΕΚΤ στην Αθήνα, ο Κερέ σημείωσε ότι «θα εστιάσουμε στο βαθμό που οι τέσσερις τράπεζες αντιμετωπίζουν τα πορίσματα της πρόσφατης ολοκληρωμένης αξιολόγησης των Δ.Σ. Η εκτίμηση ήταν για ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων στα τέλη Ιουλίου, άρα η ταχεία ολοκλήρωση θα είναι αποφασιστική για την εμπιστοσύνη».

«Στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης θα κοιτάξουμε τις νομικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της επίλυσης των κόκκινων δανείων», πρόσθεσε.

Ο Μπενουά Κερέ σημείωσε ότι η ΕΚΤ αναμένει το άνοιγμα μιας ουσιαστικής συζήτησης για το χρέος και τα μέτρα που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητά του. «Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά συνολικά της Ευρωζώνης να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το χρέος. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επιστρέψει στο πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.