Διπλωματικές πηγές: «Ατυχής» η δήλωση Τσαβούσογλου για «πάγωμα» της συμφωνίας – Διευκρινίσεις ζητούν οι Βρυξέλλες

Διπλωματικές πηγές: «Ατυχής» η δήλωση Τσαβούσογλου για «πάγωμα» της συμφωνίας – Διευκρινίσεις ζητούν οι Βρυξέλλες
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν επηρεάζεται η κοινή συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τονίζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής - ΝΔ: Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας.

Ως «ατυχή» χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος αναφέρθηκε στη διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία, όπως ισχυρίστηκε, πάγωσε η Τουρκία επί του παρόντος.

«Αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας πάντως ότι «σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο».

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ανέφεραν: «Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν επηρεάζεται από τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και υπάρχει κεφάλαιο στην κοινή δήλωση που καλύπτει το θέμα των επανεισδοχών. Το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί διεθνή σύμβαση και πρέπει επομένως η Τουρκία να ακολουθήσει την ορθή, προβλεπόμενη διπλωματική οδό για οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή».

ΝΔ: Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας

«Η Τουρκία ακυρώνει μονομερώς μια διμερή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων, επικαλούμενη την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας» αναφέρει η ΝΔ για τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μ Τσαβούσογλου, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την στάση αυτή της Τουρκίας.

«Η στάση της αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου η Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της» αναφέρει η ΝΔ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ