Διπλωματικές πηγές: Έχουμε στοιχεία ότι η Τουρκία εκβίασε τη Λιβύη

Διπλωματικές πηγές: Έχουμε στοιχεία ότι η Τουρκία εκβίασε τη Λιβύη
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για αποστολή όπλων της Άγκυρας κάνουν λόγο οι ίδιες πηγές.

Η Τουρκία εκβίασε τη Λιβύη για να συναινέσει στην υπογραφή της παράνομης συμφωνίας με την αποστολή όπλων υποστηρίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές. Όπως αναφέρουν, η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της στοιχεία για την αποστολή των όπλων στο λιμάνι της Λιβύης και γνωρίζουν τόσο τον χρόνο της παράδοσης όσο και το πλοίο με το οποίο έγιναν.

Για την αίτηση της Τουρκίας στον ΟΗΕ να καταχωρήσει το μνημόνιο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι επειδή η συμφωνία είναι άκυρη και παρότι είναι τελείως τυπικό, δεν θα έπρεπε να αναρτηθεί στον ΟΗΕ.

Η εκτίμηση των διπλωματικών πηγών είναι ότι η Τουρκία δεν κατάφερε πολλά πράγματα, αλλά απέδειξε ότι είναι επαγγελματίας παραβάτης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα θεωρεί ότι το ενδεχόμενο κυρώσεων απο την Ε.Ε σε βάρος της Λιβύης είναι κάτι που εξετάζεται αλλά προς το παρόν η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να το προχωρήσει.

Σε σχέση με τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αυτές ορίζονται από τις συνταγματικές υποχρεώσεις της χώρας, εννοώντας ότι καμία τουρκική πρόκληση δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη.

Σχολιάζοντας την αποστολή του κειμένου της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ήταν αναμενόμενη και δεν έχει καμία έννομη συνέπεια.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Ελλάδα έχει άλλωστε ήδη καταθέσει τις απόψεις της με επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες καθώς και προς την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το διεθνές δίκαιο.

Διαβάστε ακόμη: Οι στόχοι της Αθήνας για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.