Διπλωματικό μπρα-ντε-φερ στην Ανατολική Μεσόγειο

Διπλωματικό μπρα-ντε-φερ στην Ανατολική Μεσόγειο
(Ξένη Δημοσίευση) Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την πολυεθνική άσκηση Ναρκοπολέμου «ΑΡΙΑΔΝΗ 19», που διεξήχθη από 14 έως 21 Μαρτίου 2019, στη ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού πελάγους. Πρόκειται για άσκηση τύπου “INVITEX”, η οποία διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό, σε ετήσια βάση, με σκοπό: α. Την ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας όλων των συμμετεχόντων. β. Την εκπαίδευση στην σχεδίαση και διεξαγωγή επιχειρήσεων Ναρκοπολέμου σε επιχειρησιακό, τακτικό και τεχνικό επίπεδο. γ. Την αξιολόγηση των διαδικασιών Ναρκοπολέμου και των αντίστοιχων εκδόσεων τακτικής. Στην άσκηση συμμετείχαν η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ ως πλοίο Διοικήσεως και Έδρας του Διοικητού Διοικήσεως Ναρκοπολέμου (Δ/ΔΝΑΡ), τα ναρκοθηρευτικά ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ΚΑΛΥΨΩ και ΕΥΡΩΠΗ, η κανονιοφόρος ΚΑΣΟΣ, το Γαλλικό πλοίο FS LYRE, το Ισπανικό πλοίο SPS DUERO, το Ρουμανικό πλοίο RΟS A. CATUNEANU, μονάδες της Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης Standing NATO Mine Countermeasures Group Two (SNMCMG2) αποτελούμενη από το Γερμανικό πλοίο FGS WERRA, το Ισπανικό πλοίο SPS TAJO, το Ιταλικό πλοίο ITS TERMOLI και το Τουρκικό πλοίο TCG AKCAKOCA, ομάδες εξο Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αλλεπάλληλες επαφές για αξιωματούχους Ελλάδας και Τουρκίας, εν μέσω έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην Ελλάδα ο Μισέλ, συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν στην Κορσική.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων με παράγοντες τρίτων χωρών, εν μέσω κρίσης που προκάλεσε η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

“Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που ανοίγει παντού πολεμικά μέτωπα, που απειλεί γείτονες με πόλεμο στην περίπτωση που επιλέξουν να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους. Επιδίδεται σε παράνομες δραστηριότητες όπως η έκδοση- ανανέωση Νavtex και προβαίνει σε εμπρηστικές δηλώσεις, πρωτοφανείς ευθείες απειλές, ασκήσεις με πραγματικά πυρά, παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο. Αλλοιώνει θρησκευτικά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο στο Μεταναστευτικό”, τόνισε ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Δευτέρα με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, Evarist Bartolo.

“Ο καλύτερος τρόπος για αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι να σταματήσει κάθε δραστηριότητα στις αμφιλεγόμενες περιοχές. Ξέρω ότι συμβιβασμοί είναι οδυνηροί, αλλά πιο οδυνηρό είναι να επιλεγεί ο δρόμος της στρατιωτικής σύγκρουσης”, τόνισε με τη σειρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας.

Συνάντηση Ακάρ με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, πραγματοποιούσε συνάντηση με τον επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Στούαρτ Πιτς, στην Άγκυρα.

Στο επίκεντρο της συνάντησής τους, όπως αναφέρει το Anadolu, βρέθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η έκκληση Στόλτενμπεργκ για τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, την οποία ο Ακάρ καλωσόρισε εκ νέου.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν στην Κορσική

Στην Κορσική, στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, θα συναντηθούν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να καθορίσουν τις λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας.

Στόχος είναι το αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως και εντός του Σεπτεμβρίου, να πέσουν οι υπογραφές για τη συνεργασία των δύο χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται ότι ανοικτά της Κύπρου έπλεε η γαλλική φρεγάτα La Fayette, αρκετά 24ωρα μετά την ολοκλήρωση της αεροναυτικής άσκησης EUNOMIA στην οποία συμμετείχαν Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Ιταλία. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φρεγάτα, τα αμέσως προηγούμενα 24ωρα φαινόταν σε απόσταση αναπνοής ανοικτά του Κάβο Γκρέκο.

Στην Αθήνα ο Σαρλ Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Συμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας βρέθηκε η τεταμένη κατάσταση λόγω των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και η ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτές με τον Μισέλ να επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Οι δύο συζήτησαν τον συντονισμό των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου ενόψει της ειδικής συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 Σεπτεμβρίου για την Τουρκία.

Πηγή: News247.gr