Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία

Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία

Κρίσιμες οι διαπραγματεύσεις της Κυριακής δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Σταϊνμάγερ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι «θέλει να βάλει τέλος στις βίαιες συγκρούσεις» στην Ουκρανία, κατά τη συνάντηση που θα έχει αύριο με τους ομολόγους του της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γαλλίας.

«Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε επιτέλους να βάλουμε ένα τέλος στις βίαιες συγκρούσεις και να παράσχουμε στους κατοίκους που πλήττονται από τη βία στην ανατολική Ουκρανία την απαραίτητη βοήθεια που χρειάζονται», δήλωσε σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας.

Ο Σταϊνμάγερ θα συναντηθεί την Κυριακή στο Βερολίνο με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν και της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς. Την Παρασκευή η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και του ζήτησε να σταματήσει «η ροή στρατιωτικού υλικού, στρατιωτικών συμβούλων και ενόπλων από τα σύνορα» με την Ουκρανία.

Νωρίτερα, το Κίεβο είχε ανακοινώσει ότι κατέστρεψε μια φάλαγγα ρωσικών τεθωρακισμένων που πέρασε στο έδαφός του, κάτι όμως που διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τη Μόσχα.

Παραμένει σταθμευμένη η ρωσική αποστολή
H οχηματοπομπή με τη ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει σταθμευμένη σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την ουκρανική μεθόριο, ενώ αναμένεται η επιθεώρησή της, την ώρα που ο αρχηγός των ανταρτών του Ντονέτσκ κατηγορεί το Κίεβο ότι καθυστερεί επίτηδες τα φορτηγά. Το προπύργιο των ανταρτών, το Ντονέτσκ, το οποίο πολιορκεί ο ουκρανικός στρατός, «βρίσκεται σε μια πολύ ανησυχητική κατάσταση και τη βοήθεια, που η Ρωσία μας στέλνει και την οποία εμείς δεν έχουμε ακόμα λάβει, την έχουμε ανάγκη όπως το οξυγόνο» δήλωσε ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, ο «πρωθυπουργός» των αυτονομιστών.

«Δεν είναι μόνο ο ουκρανικός στρατός που δεν θέλει να φθάσει σε εμάς η ανθρωπιστική βοήθεια και εγείρει εμπόδια προκειμένου εκείνη να φθάσει σε εμάς. Στην πραγματικότητα, (…) η ουκρανική κυβέρνηση την εμποδίζει εγείροντας κάθε πιθανό εμπόδιο, νόμιμο ή άλλο» υποστήριξε.

Τα περίπου 300 ρωσικά φορτηγά, που μεταφέρουν 1800 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σύμφωνα με τη Μόσχα, παρέμεναν σταθμευμένα νωρίτερα σήμερα σε απόσταση σχεδόν 30 χιλιομέτρων από το συνοριακό φυλάκιο του Ντονέτσκ στη Ρωσία, στην περιοχή Καμένσκ- Σακτίνσκι, παρατήρησαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, γεγονός που σημαίνει ότι δε μετακινήθηκαν καθόλου από την περασμένη Πέμπτη.

Οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες και τελωνειακοί που βρίσκονται στο ρωσικό έδαφος δεν έχουν ξεκινήσει την επιθεώρησή τους, καθώς αναμένουν έγγραφα εκ μέρους του Ερυθρού Σταυρού που έχει αναλάβει τη διανομή της βοήθειας στα προπύργια των ανταρτών. Ο Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε ότι δεν έχει πραγματοποιήσει κανένα έλεγχο στα ρωσικά φορτηγά, ενώ περιμένει μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Την ίδια ώρα, στο Ντονέτσκ μία δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσε κατά τη διάρκεια της νύχτας σδοφρά πυρά του πυροβολικού και εκρήξεις κοντά στις συνοικίες που βρίσκονται στα νοτιοανατολικά της πόλης.

Στο Λουγκάνσκ, το οποίο έχει περικυκλώσει και πολιορκεί ο ουκρανικός στρατός, η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έκανε λόγο σήμερα για μια «πολύ δύσκολη» ανθρωπιστική κατάσταση, καθώς η πόλη δεν έχει πια νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ενώ οι τηλεφωνικές επικοινωνίες έχουν διακοπεί εδώ και 2 εβδομάδες.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Διαβάστε ακόμη: 

Συμφωνία υπό όρους για την παράδοση ρωσικής βοήθειας στην Ουκρανία