Δυσοίωνο το 2016 για τα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου

Δυσοίωνο το 2016 για τα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου

Το 2016 θα είναι μια δύσκολη οικονομική χρονιά για τα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης φορτίων που προκαλεί η οικονομική κρίση.

 

Στ’ ανοιχτά ενός σχεδόν εγκαταλειμμένου νησιού στη νότια άκρη του Χονγκ Κονγκ, τουλάχιστον 10 μεγάλα φορτηγά πλοία, που συνήθως μεταφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες τόνων σιδηρομεταλλευμάτων ή άνθρακα, παραμένουν αδρανή, δίπλα σε μια από τις πιο εμπορικά σημαντικές θαλάσσιες διαδρομές στον κόσμο.

Τα άδεια αυτά πλοία, αποτυπώνουν την πικρή αλήθεια για τη ζοφερή οικονομική εικόνα που αντιμετωπίζει ο ναυτιλιακός κλάδος των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου. Οι βετεράνοι του κλάδου, υποστηρίζουν ότι έχει εγκλωβιστεί σε μια πρωτοφανή κρίση, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός πλοίων που είναι διαθέσιμα να μεταφέρουν φορτία, αλλά οι εμπορικοί φόρτοι είναι δυσεύρετοι.

Τα δεμένα πλοία, υπογραμμίζουν επίσης τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που καλείται ν’ επιλύσει ο αναφερόμενος κλάδος. “Είναι η χειρότερη κατάσταση που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Μας έχει πλήξει η “τέλεια καταιγίδα,” γεμάτα βιβλία παραγγελιών φορτίων σε χαμηλές τιμές, κάμψη της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, άρση ποσοτικών ελαφρύνσεων, ευρωπαϊκή νομισματική κρίση, υπερπροσφορά πετρελαίου, αλλά και αστάθεια στις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων,” περιγράφει ο Kaushik Neogy, εμπορικός διευθυντής στην Wallem Commercial Services, στο Χονγκ Κονγκ.

Η ναυτιλία είναι μία κυκλική επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία εξαρτάται άμεσα από τα “σκαμπανεβάσματα” της παγκόσμιας οικονομίας. Τα πλοία ξηρού φορτίου δέχονται τις συνέπειες της υπερδιαθεσιμότητας πλωτών μέσων μεταφοράς ξηρού φορτίου, σε περίοδο μείωσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Στον κλάδο αυτό, επενδύθηκαν μεγάλα οικονομικά κεφάλαια ιδιωτικής προέλευσης για την κατασκευή πλοίων, υπό την προϋπόθεση της διαρκούς ζήτησης για την κάλυψη των αναγκών των αναπτυσσόμενων αγορών, ειδικότερα, της Κίνας. Αντί της επιβεβαίωσης της τάσης αυτής, η κινεζική οικονομία, η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως, παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης κατά τα τελευταία 25 χρόνια. Ως άμεση συνέπεια, μειώνει τις ανάγκες εισαγωγών της για άνθρακα, αλλά και σιδηρομεταλλεύματα τα οποία τροφοδοτούν την ανάπτυξη του βιομηχανικού της τομέα.

Χαρακτηριστική της κακής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος είναι η μείωση της αξίας του δείκτη θαλάσσιας μεταφοράς ξηρού φορτίου κατά 98%, από το ανώτατο επίπεδο των 11.793 μονάδων που είχε καταγράψει το Μάιο του 2008. Πρόκειται για το χαμηλότερο σημείο από την έναρξη καταγραφής των αρχείων, το 1985.

“Αυτή είναι η χειρότερη κατάσταση που έχω δει στην καριέρα μου,” δηλώνει ο Tim Huxley, υψηλόβαθμο στέλεχος της Wah Kwong Maritime Transport Holdings με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ο οποίος εργάζεται στον αναφερόμενο κλάδο για περισσότερα από 30 χρόνια. “Για μια τέτοια βιομηχανία μεταφοράς φορτίων τεράστιου όγκου, αυτή η χρονιά, θα είναι μια δύσκολη χρονιά, όπως και η επόμενη δε θα είναι καλύτερη,” δηλώνει ο Huxley.

Στη σεζόν υψηλότερης ζήτησης φορτίων, τα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου μπορεί να έχουν ημερήσιους ναύλους περίπου 185.000 δολαρίων, με το ποσό αυτό να έχει μειωθεί στα 4.000 έως 6.000 δολάρια ημερησίως, σήμερα. Το αντίστοιχο ημερήσιο λειτουργικό κόστος των πλοίων του κλάδου κυμαίνεται μεταξύ 5.500 δολαρίων και 7.500 δολαρίων, εξαρτώμενο από το μέγεθος του πλοίου. Έτσι, με τον κατήφορο των τιμών στα καταναλωτικά προϊόντα, είναι δύσκολο για τους πλοικτήτες να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου.

Οι εισαγωγές κάρβουνου στην Κίνα μειώθηκαν κατά 8% στους 152,1 εκατ. τόνους τη χρονιά που διανύουμε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του κλάδου. Οι μηνιαίες εισαγωγές σιδερομεταλλευμάτων στην Κίνα, αυξήθηκαν στους 96,27 εκατ. τόνους το Δεκέμβριο του 2015, ενώ μετά μειώθηκαν κατά 14,6% στους 82,19 εκατ. τόνους τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αρχής Τελωνείων, στην περιοχή.