Σούπερ μάρκετ: Μειώσεις τιμών σε εκατοντάδες προϊόντα – Πόσο θα πέσουν οι τιμές και τι έρχεται έως τον Οκτώβριο

Σούπερ μάρκετ: Μειώσεις τιμών σε εκατοντάδες προϊόντα – Πόσο θα πέσουν οι τιμές και τι έρχεται έως τον Οκτώβριο
Photo: pixabay.com
Στην πρωτοβουλία έχουν ήδη ενταχθεί 686 επώνυμοι κωδικοί, 130 σχολικά είδη και 100 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ η μέση έκπτωση αναμένεται να κινηθεί στο 6%-7%.
  • Στην πρωτοβουλία για μείωση τιμών στα σούπερ μάρκετ συμμετέχουν ήδη 686 επώνυμοι κωδικοί από 55 εταιρείες, καθώς και 230 σχολικά και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
  • Η αγορά εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα οι μειώσεις θα επεκταθούν σε 1.000 έως 1.100 βασικούς κωδικούς, με μέση έκπτωση περίπου 6%-7%.
  • Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ υποχώρησαν κατά 0,47% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, ωστόσο το υψηλό ενεργειακό κόστος δημιουργεί φόβους για νέες ανατιμήσεις μετά τον Οκτώβριο.

Διευρύνεται η εθνική πρωτοβουλία για τη μείωση των τιμών στα βασικά αγαθά, με εκατοντάδες προϊόντα να έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα και την αγορά να εκτιμά ότι οι μειώσεις θα επεκταθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην πρωτοβουλία συμμετέχουν ήδη 686 κωδικοί επώνυμων προϊόντων από 55 εταιρείες, μαζί με 130 κωδικούς σχολικών ειδών και 100 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προστεθούν νέες επιχειρήσεις και προϊόντα, με την αγορά να υπολογίζει ότι συνολικά θα συμμετάσχουν περίπου 60 έως 65 βιομηχανίες και μεγάλες εταιρείες τροφίμων και καταναλωτικών προϊόντων.

Μειώσεις 6%-7% σε έως 1.100 προϊόντα

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, Απόστολο Πεταλά, οι μειώσεις αναμένεται να αφορούν συνολικά 1.000 έως 1.100 βασικούς κωδικούς επώνυμων προϊόντων.

Η μέση έκπτωση εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 6% και 7%.

Οι συμφωνημένες μειώσεις τίθενται σε εφαρμογή από τις 31 Αυγούστου, στο πλαίσιο της εθελοντικής συμμετοχής των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και της βιομηχανίας τροφίμων.

Κυβέρνηση και αγορά εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση των τιμών θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, με νέες μειώσεις σε τρόφιμα και καταναλωτικά αγαθά.

Πρώτη μείωση τιμών μετά από επτά μήνες

Ήδη τον Ιούλιο καταγράφηκε η πρώτη αρνητική ετήσια μεταβολή των τιμών στα μεγάλα σούπερ μάρκετ έπειτα από επτά συνεχόμενους μήνες ανατιμήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, ο σχετικός δείκτης παρουσίασε ετήσια μείωση 0,47% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2025.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη καταγραφή από τον Δεκέμβριο του 2024.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,77% σε σχέση με τον Ιούνιο.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης θεωρούν ότι η εξέλιξη αποτελεί ένδειξη πως η κοινή προσπάθεια κυβέρνησης, βιομηχανίας και οργανωμένου λιανεμπορίου για συγκράτηση και σταδιακή μείωση των τιμών αρχίζει να αποδίδει.

Πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου, μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ακολούθησε νέα συνάντηση υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της βιομηχανίας τροφίμων, των προμηθευτών και του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, να μην υπάρξουν ανατιμήσεις σε τρόφιμα και καταναλωτικά προϊόντα κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Σύμφωνα με την αγορά, η συμφωνία τηρήθηκε και συνέβαλε στην υποχώρηση του πληθωρισμού στα σούπερ μάρκετ τον Ιούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί υποχωρούν οι τιμές στα τρόφιμα

Η αποκλιμάκωση των τιμών αποδίδεται σε τρεις βασικούς παράγοντες.

Ο πρώτος αφορά τη συγκράτηση των ανατιμήσεων από τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο, παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται ιδιαίτερα προσεκτικές απέναντι σε νέες αυξήσεις, καθώς γνωρίζουν ότι μια ανατίμηση μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε πτώση της κατανάλωσης.

Ο δεύτερος παράγοντας αφορά την ομαλοποίηση των τιμών σε ορισμένες κατηγορίες που είχαν ενισχύσει σημαντικά τον πληθωρισμό τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται το μοσχαρίσιο κρέας, ο καφές και το κακάο, καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά, που είχαν επιβαρυνθεί από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πλέον καταγράφονται μειώσεις σε φρούτα και λαχανικά, λόγω καλύτερων καιρικών συνθηκών, αλλά και στο νωπό κρέας, καθώς οι τιμές παραγωγών και εισαγωγών παρουσιάζουν σημάδια εξομάλυνσης.

Ο τρίτος παράγοντας είναι η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης, βιομηχανίας και λιανεμπορίου για αποφυγή νέων ανατιμήσεων μέσα στο καλοκαίρι.

Η ενεργειακή κρίση παραμένει ο μεγάλος κίνδυνος

Παρά τη βελτίωση της εικόνας στα ράφια, η αγορά εξακολουθεί να εκφράζει ανησυχία για το ενεργειακό κόστος και τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Το λειτουργικό κόστος τόσο των αλυσίδων σούπερ μάρκετ όσο και της βιομηχανίας έχει αυξηθεί σημαντικά.

Παράλληλα, οι τιμές των υλικών συσκευασίας που εξαρτώνται από το πετρέλαιο παραμένουν υψηλές.

Σύμφωνα με τον κ. Πεταλά, εάν οι συγκεκριμένες πιέσεις δεν αποκλιμακωθούν, υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν νέες ανατιμήσεις μετά τον Οκτώβριο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η αγορά μετά την κατάργηση του πλαφόν περιθωρίου κέρδους

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται και η κατάργηση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, που έπαψε να ισχύει στις 30 Ιουνίου.

Η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας έχει ασκήσει κριτική στο συγκεκριμένο μέτρο, υποστηρίζοντας ότι περιόριζε τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να μειώνουν τις τιμές, καθώς υπήρχε ο φόβος ότι ένα χαμηλότερο περιθώριο θα «κλείδωνε» ως νέο ανώτατο όριο.

Παρά τις εκτιμήσεις ότι η κατάργηση του μέτρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξήσεις, ο Ιούλιος κατέγραψε τελικά αρνητικό πληθωρισμό στα σούπερ μάρκετ.

Η αγορά υποστηρίζει ότι ο ανταγωνισμός, σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών και τη συμφωνία για συγκράτηση των ανατιμήσεων, μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω περιθώρια για μειώσεις.

Το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, παραμένει τι θα συμβεί μετά το φθινόπωρο.

Εάν το ενεργειακό και λειτουργικό κόστος παραμείνει υψηλό, οι σημερινές μειώσεις μπορεί να αποδειχθούν προσωρινές. Εάν αντίθετα οι διεθνείς πιέσεις υποχωρήσουν, η αποκλιμάκωση στα ράφια θα μπορούσε να συνεχιστεί και πέρα από τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: