Δύσκολο περιβάλλον για τις ξένες επιχειρήσεις η Κίνα

Δύσκολο περιβάλλον για τις ξένες επιχειρήσεις η Κίνα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Baidu λέει ότι οι ξένες εταιρείες που εισέρχονται στην κινεζική αγορά βρίσκονται αντιμέτωπες με προκλήσεις.

Οι εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Κίνα συχνά αποτυγχάνουν επειδή δεν κατανοούν την τοπική αγορά, ανέφερε ο Ρόμπιν Λι, διευθύνων σύμβουλος της Baidu, της εταιρείας που διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στην ασιατική χώρα.

Οι ξένες επιχειρήσεις έχουν εδώ και αρκετό καιρό προσπαθήσει να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Κίνα, ελπίζοντας να επωφεληθούν από την αναπτυσσόμενη, δεύτερη σε μέγεθος παγκοσμίως, οικονομία της χώρας. Όμως πολλές αποτυγχάνουν επειδή δεν διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο για να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες της κινεζικής αγορά, είπε ο Λι.

«Οι εταιρείες πρέπει να βρουν τον τρόπο για να έρθουν σε επαφή με την κινεζική πραγματικότητα», είπε. «Αν δεν κατανοήσεις το περιβάλλον της τοπικής αγοράς θα είναι πολύ δύσκολο να επιτύχεις».

Διαβάστε ακόμη: Τα θαύματα της σύγχρονης Κίνας

Ο Λι ανέφερε ως παράδειγμα τη Google, έναν από τους κύριους παγκόσμιους ανταγωνιστές του, η οποία δυσκολεύτηκε να επεκταθεί στην Κίνα. Η Google συνάντησε ισχυρές αντιστάσεις από την κινεζική κυβέρνηση – κυρίως στο θέμα της λογοκρισίας. Μετά από πολλές διαμάχες με τους νομοθέτες, η Google επέλεξε τελικά να φύγει από τη χώρα και να παρέχει τις υπηρεσίες της μέσω του Χονγκ Κονγκ.

Η εταιρεία του Λι επωφελήθηκε από την αποτυχία της Google και μέχρι στιγμής καταφέρνει να ανταπεξέλθει με σχετική ευκολία στα νομοθετικά και πολιτικά εμπόδια. Η Baidu έχει πλέον ένα πολύ μεγάλο κομμάτι στην κινεζική αγορά.

Η Baidu, την οποία ο Λι ίδρυσε το 2000, συχνά επικαλείται ως παράγοντα της επιτυχίας της την κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων της κινεζικής γλώσσας.

Διαβάστε ακόμη: Η ηλεκτρονική «προξενήτρα» της Κίνας