Disney+ εναντίον Netflix: Ποια υπηρεσία κερδίζει στην κούρσα των συνδρομητών;

Disney+ εναντίον Netflix: Ποια υπηρεσία κερδίζει στην κούρσα των συνδρομητών;
Blurry Netflix logo in the foreground on a phone screen with Disney+, OCS and Prime Video logos reflected sharply in the background. Logo Netflix flou au premier plan sur l ecran d un telephone avec ceux de Disney+, OCS et Prime Video qui se refletent nets en arriere plan. (Photo by Antoine de Raigniac / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Μικρότερη των προσδοκιών είναι η αύξηση στις συνδρομές για την υπηρεσία Disney+ στη μάχη του ανταγωνισμού με τη Netflix Inc.

H Walt Disney ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, τη μικρότερη αύξηση στις συνδρομές της Disney+ από την ενεργοποίηση παροχής της αναφερόμενης υπηρεσίας βίντεο τεχνολογίας streaming προκειμένου να ανταγωνιστεί τη Netflix Inc.

Η Disney έχασε τους στόχους της Wall Street, με την τιμή των μετοχών της να μειώνεται περίπου 5%.

Τα κέρδη από τον τομέα θεματικών πάρκων της Disney μειώθηκαν σημαντικά, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των επενδυτών, παρά το γεγονός ότι ήταν πρώτο το τρίμηνο με τα θεματικά πάρκα σε λειτουργία, μετά από διαδοχικές διακοπές της λειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας.

Τα αποτελέσματα τόσο στον τομέα των υπηρεσιών μετάδοσης βίντεο, όσο και στα θεματικά πάρκα, είναι ενδεικτικά των προκλήσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Disney εξαιτίας της πανδημίας, με τα ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα σχετικά με τον τρόπο, αλλά και τον χρόνο επιστροφής των πελατών της στα δημόσια θεάματα, αλλά και το πώς αυτό υπονομεύει την παρακολούθηση ταινιών από το σπίτι.

Η Disney υπολογίζει σε νέο περιεχόμενο την επόμενη χρονιά προκειμένου να ενισχύσει τους συνδρομητές της υπηρεσίας streaming.

Τα θεματικά πάρκα θα επωφεληθούν από το άνοιγμα των συνόρων των ΗΠΑ σε αρκετούς εμβολιασμένους διεθνούς ταξιδιώτες, αλλά και από τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών εντός της αμερικανικής επικράτειας που επιτρέπεται να εμβολιαστούν κατά της COVID-19.

Η υπηρεσία Disney+ προσέλκυσε 2,1 εκατομμύρια συνδρομητές στη διάρκεια του τριμήνου, λιγότερους από τους μισούς συνδρομητές που πρόσθεσε στο πελατολόγιό της η Netflix περίπου κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η Disney+ θα μπορούσε να προσελκύσει 10,2 εκατομμύρια συνδρομητές (Factset).

Ο διευθύνων σύμβουλος Μπομπ Τσάπεκ εμμένει στην προηγούμενη πρόβλεψη για 230 έως 260 εκατομμύρια συνδρομητές στην υπηρεσία Disney+ από το τέλος του οικονομικού έτους 2024.

«Η εταιρία φαίνεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες αναφορικά με την αύξηση του αριθμού των συνδρομητών στις υπηρεσίες streaming», δήλωσε ό Χάρις Ανουάρ, ένας αναλυτής στην ηλεκτρονική σελίδα επενδυτικών ειδήσεων Investing.com.

«Οι επενδυτές αισθάνονται ότι η εταιρία μπορεί να χάσει το στόχο των 260 εκατομμυρίων συνδρομητών μέχρι το 2024, προκαλώντας αμφιβολίες ότι οι προσφερόμενες υπηρεσίες της, μπορούν να αποτελέσουν μία σοβαρή πρόκληση για τον ηγέτη της αναφερόμενης αγοράς, τη Netflix».

Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, οι συνδρομητές της Disney+ είχαν φτάσει στα 118,1 εκατομμύρια, συνυπολογίζοντας τους συνδρομητές των υπηρεσιών μετάδοσης βίντεο Hulu και ESPN+, οι πελάτες των υπηρεσιών streaming της εταιρίας έφταναν στα 179 εκατομμύρια.

Η διεύθυνση υπηρεσιών τεχνολογίας streaming της Disney συνέχιζε να χάνει έσοδα, καθώς η εταιρία πλήρωνε για νέο πρόγραμμα, αλλά και άλλα οικονομικά κόστη. Η λειτουργική ζημιά της ίδιας διεύθυνσης υπηρεσιών έφτασε στα 630 εκατομμύρια δολάρια στο ίδιο τρίμηνο.

Συνολικά, η Disney ανακοίνωσε μειωμένα έσοδα ανά μετοχή κατά 37 σεντς, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών για απώλειες 51 σεντς.

Τα έσοδα από τη διεύθυνση των θεματικών πάρκων έφτασαν στα 640 εκατομμύρια δολάρια, έναντι πρόβλεψης των επενδυτών για έσοδα 942 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτή την εβδομάδα, η Disney προσφέρει τον πρώτο μήνα συνδρομής στην υπηρεσία Disney+ για δύο δολάρια, έναντι της συνηθισμένης χρέωσης των οκτώ δολαρίων, μεταξύ άλλων προσφορών.

Η Disney έχασε επίσης τις προβλέψεις των αναλυτών για τα έσοδα τριμήνου.

Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 18,53 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέταρτο τρίμηνο από 14,71 δισεκατομμύρια πριν από ένα χρόνο.

Οι αναλυτές ανέμεναν 18,79 δισεκατομμύρια δολάρια (IBES, Refinitiv).

Τα καθαρά έσοδα που αποδίδονται στην εταιρία ήταν 150 εκατομμύρια δολάρια ή εννέα σεντς ανά μετοχή, σε σύγκριση με απώλειες 710 εκατομμυρίων δολαρίων ή 39 σεντς ανά μετοχή, πριν από έναν χρόνο.